Като пчелар с малко кошери ползвам строителна рамка от много години . Наложи се да я ползвам поради съмнението ми в ефекта от лентичките, тогава още не знаех за оксаловата киселина . Ефект в борбата с акара има , особено рано на пролет в началото на градежа . Тогава пчелите отглеждат много търтеи без значение дали имат строителна рамка , или не . Търтеевото пило е като капан за женските акари , които предпочитат да се развиват в него. Често на една търтеева ларва има по 3 до 5 акара (майката и потомството ) . Някъде бях чел, че пчелите отглеждат 80 % работнички и 20 % търтеи на пролет и ако нямат строителна рамка развалят поставените за градеж основи, затова първо слагам строителните рамки и като започнат да ги градят тогава добавям основи за градеж . Колкото до ефекта върху медосбора не мисля , че е отрицателен , все пак премахвайки търтеевото пило намаляваме и броя на личния състав , който яде но не събира мед . Естествено по време на главна паша строителната рамка няма място в кошера , както е и добре да има по-малко открито пило за да се освободят повече вътрекошерни пчели за обработка на донасяния нектар . След края на юни строителна рамка дори и да има тя се ползва за складиране на мед, а аз я ползвам за "мед с дъвка" , на който децата много се радват :-) .