Когато слагам строителна рамка, почти винаги снесените яйца там НЕ изпълват всички килийки. Мисля, че майката (или пчелите) сами си преценяват от колко търтеи имат нужда и колко точно търтеи могат да изхранят. Ако няма строителна рамка - броят на неоплодените яйца в другите пити значително се увеличава. При силна паша ми се е случвало да видя събран мед в строителната рамка (става дума в разгарът на сезона, а не в края). Друго нещо, което съм наблюдавал - когато майката е млада и силна, броят на търтеите е по-малък. Забелязвал съм и друго - при едновременно поставени строителна рамка и рамка с основи за градеж, има моменти, когато пчелите градят главно ВО и почти не обръщат внимание на СР. Естествено я има и точно обратната ситуация.
Всички тези неща са толкова относителни и зависят от много фактори, че дори да се изчислят - трябва да се вземат предвид прекалено много неизвестни. НЕ отричам цифрите, но пчеларството за мен не е математика. Задължително трябва да се обръща внимание на тези изчисления, но съм сигурен, че напук на всички цифри, пчелите могат да ни покажат някаква съвсем различна реалност.