Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 164

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз не правя тотално отричане на строителните рамки. Те наистина могат да бъдат важна част от пчеларската тенология. Въпросът е обаче КОГА трябва да се използват? Хаотичното и непланомерното използване, както и неправилното дозиране на броя и тяхната площ наистина водят до драстично намаляване на силата на семейството.

Следователно ако наистина тези рамки ще се включват в технологията, то това трябва да стане с внимателно планиране на времето, през което да се слагат, и изчисляване на бъдещето време, в което семейството временно ще бъде отслабено. Нищо такова досега не съм чул във форума - някой да обвързва слагането на строителните рамки с някаква бъдеща паша или с някакъв период от време, в който наистина има логика те да бъдат сложени. Това ме навежда на мисълта, че чули недочули, разбрали недоразбрали - хайде на юруш да слагаме строителни рамки, защото Пешо бил слагал, пък той бил чул от Гошо, който пък бил прочел от някъде, ама вече не си спомнял какво точно е пишело. Точно това недоосмисляне критикувам, защото точно то ще доведе до ниски добиви на мед.

За който не знае - от едно бащино семейство с една единствена строителна рамка, стояща от април до август, рядко се получават повече от 5-10 килограма мед. Цялата сила на семейството отива в отглеждането на пилото и търтеите, раждащи се от тази рамка. При това бащините семейства непрекъснато се подхранват и непрекъснато им се добавят пити с пило, и въпреки това те едвам успяват да се самоизхранват, камо ли да съберат някое друго кило мед за пчеларя.

Нека тези, които редовно слагат строителни рамки, чистосърдечно да си кажат по колко мед вадят от техните семейства. Ама да кажат истината, без хък-мък ...... и без да се оправдават с лошата година, лошата майка или каквото там друго измислят.
    Матеев,
    вероятно аз ще съм най-смелия, защото ти отговарям в прав текст.
    Аз използвам през целия сезон строителна рамка на 12 рамков дадан-блат и с чиста съвест ще ти кажа, че си голям теоретик, но практиката е коренно различна от твоите изводи на база на някакви си графики. Не заблуждавай колегите. Щях да пропусна добива -1,5 до 2 тенекии мед на сезон от семейство. Това е самата истина!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Наистина съм теоретик и наистина вярвам прекалено много на числата, защото те никога не са ме лъгали. Убеден съм че, и в момента не ме лъжат. Ако при тебе всичко е наред със строителната рамка, значи има някакъв положителен фактор, който не го отчиташ или не ни го казваш. Може да е двумайчино семейство, или маркова майка или периодично да добавяш пити с пило - знам ли. Отговора ти не е издържан научно (не си ни казал всички фактори от твоята технология и от твоите паши), и именно поради тази причина битуват толкова много пчеларски митове (от казването на полуистини или частични истини).

Продължавам да държа на моите си заключения и не ми се сърди, но на тях аз си им вярвам много повече, отколкото на тебе или на други подобни твърдения. А за пчеларите, които се чудят на кого да повярват, ще им кажа следното - нека да си направят експеримент с отнемане на една плодникова пита веднъж на две седмици (общо 6 пити за 3 месеца), и после да видим дали ще се бият в гърдите, че са извадили 40-50 кила мед.

Та това твоето е равносилно по време на активния сезон от едно семейство да направиш 2 силни отводки и въпреки това да извадиш рекордни количества мед. Не ми се сърди, но много рибарско изглежда. Хайде тогава да ни светнеш за технологията си, защото повечето хора от форума (и аз самия) могат само да мечтаят за толкова много мед дори и без да вадят рамки с пило.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Наистина съм теоретик и наистина вярвам прекалено много на числата, защото те никога не са ме лъгали. Убеден съм че, и в момента не ме лъжат. Ако при тебе всичко е наред със строителната рамка, значи има някакъв положителен фактор, който не го отчиташ или не ни го казваш. Може да е двумайчино семейство, или маркова майка или периодично да добавяш пити с пило - знам ли. Отговора ти не е издържан научно (не си ни казал всички фактори от твоята технология и от твоите паши), и именно поради тази причина битуват толкова много пчеларски митове (от казването на полуистини).

Продължавам да държа на моите си заключения и не ми се сърди, но на тях аз си им вярвам много повече, отколкото на тебе или на други подобни твърдения. А за пчеларите, които се чудят на кого да повярват, ще им кажа следното - нека да си направят експеримент с отнемане на една плодникова пита веднъж на две седмици (общо 6 пити за 3 месеца), и после да видим дали ще се бият в гърдите, че са извадили 40-50 кила мед.
    За втория абзац, отново не си прав, защото не е редно да сравняваш отнемането на пита с пило от това да слагаш постоянно строителна рамка и да я изрязваш през определен период в зависимост от пашата.
    Не работя с двумайчини семейства, нито ползвам елитни майки, защото си ги произвеждам сам, било то с подобие на ентерова пита или с пренасяне на пчелни ларви. Вярно е, че голяма роля играе и района на пчеларстване, но пък не може да се мъчиш в балкана, където има една максимум две паши на година, да произведеш големи количества мед и да си мислиш, че това се дължи на строителната рамка, защото пчелите градят, тогава когато има приток на нектар и млади пчели естествено.
    И като допълнение, налага ми се понякога да отнемам (а не да добавям) пита с пило.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    За втория абзац, отново не си прав, защото не е редно да сравняваш отнемането на пита с пило от това да слагаш постоянно строителна рамка и да я изрязваш през определен период в зависимост от пашата.......
    И по какво се различават двата метода?

И в двата случая майката залудо е снасяла яйца, които после ще бъдат отнети от семейството. И в двата случая младите пчели залудо са изхранвали пило, което после ще бъде отнето от семейството. И в двата случая 20% от времето или яйцата на майката са отнети или унищожени, което е все тая. А 20% по-слабо семейство носи 50% по-малко мед. Предполагам, че това го знаеш. Ако кажеш че не съм прав, значе обръщаме с главата надолу всички представи за пчеларстването, и всичко почти всичко изписано досега във форума и в пчеларската литература е за боклука, защото не е вярно.

Кажи ми къде греша? Защо по-слабите семейства са за предпочитане по време на медосбора?

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    И по какво се различават двата метода?

И в двата случая майката залудо е снасяла яйца, които после ще бъдат отнети от семейството. И в двата случая младите пчели залудо са изхранвали пило, което после ще бъде отнето от семейството. И в двата случая 20% от времето или яйцата на майката са отнети или унищожени, което е все тая. А 20% по-слабо семейство носи 50% по-малко мед. Предполагам, че това го знаеш. Ако кажеш че не съм прав, значе обръщаме с главата надолу всички представи за пчеларстването, и всичко почти всичко изписано досега във форума и в пчеларската литература е за боклука, защото не е вярно.

Кажи ми къде греша? Защо по-слабите семейства са за предпочитане по време на медосбора?
    Да така е майката е снасяла за лудо, но в строителната рамка снася неоплодени яйца, от които колкото и да ти се иска не се излюпват пчели, а търтеи. Пчелите могат да изхранват толкова ларви, колкото си преценят и отчасти за това влияние оказва пчеларя. Когато е достатъчно силно семейството, то не е проблем да се насочат да изхранват търтееви ларви.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Да така е майката е снасяла за лудо, но в строителната рамка снася неоплодени яйца, от които колкото и да ти се иска не се излюпват пчели, а търтеи. Пчелите могат да изхранват толкова ларви, колкото си преценят и отчасти за това влияние оказва пчеларя. Когато е достатъчно силно семейството, то не е проблем да се насочат да изхранват търтееви ларви.
    Аз ли лошо обяснявам или ти се правиш, че не ме разбираш. Когато майката снася търтееви (неоплодени) яйца, тя през това време НЕ СНАСЯ ОПЛОДЕНИ ЯЙЦА, от които се раждат пчели работнички. И от всеки 14 дена ти отнемаш около 3 дена и половина за безсмислено яйцеснасяне. Та това е 25% от времето (яйцата), което означава 25% по-малко пчели-работнички след 21 дена.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Когато пчелите започнат да градят далак или рамка,майката не чака пчелите да ги изградят напълно,а още щом се загатнат първите килийки,майката ги осеменява.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Спирам да споря, че стана голям сеир за хората тук, вярно, че за доста от тях ще е полезно, но .... трябва да обърна внимание и на семейството, за което ме извинете.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Според мен в случая могат да играят феромоните.Просто налучквам,но защо и самите търтеи да не излъчват определен феромон с който да се насища кошера.Това би дало отговор на много въпроси.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Потребител
    Регистриран
    15.01.2015
    Пчеларски район
    Русе
    "Изградените естествени пити (далаци) на строи-телните рамки трябва да се изрязват през всеки 3—4 дни ..."
    "... С изрязването на питите от строителните рамки не бива да се закъснява, тъй като те биват изграждани предимно с търтееви килийки и майката в скоро време снася в тях неоплодени яйца, а пчелите напразно биха изразходвали енергия и храна за отглеждане на търтеевото пило. От друга страна, с нередовното изрязване значително се намалява добивът на восък."
    Календарен справочник на пчеларя - Л. Радоев
    Някой работил ли е по този метод с изрязване през 3 -4 дни и какво ви е мнението за него ? Задавам въпроса си по този начин, защото от 20 август миналата година съм горд собственик на 2 пчелни семейства в ДБ кошери, които тази година съм планирал да прехвърля в 10р. ЛР и да увелича бройката им максимално при условие, че нямам нито изградени пити, нито восък(в последните няколко дни доста се изписа за дефицита или по скоро липсата на свободна продажба на основи без подмяна на восък). При тези условия производството на восък явно ще е един от ключовите фактори за постигане на целите ми!

Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •