Първоначално публикувано от
Mateev
Аз гласувах с 10%, но защото първо се заблудих, че става въпрос за предишната зима. Причината за загубите миналата зима според мене са само две - избягали семейства (вероятно от акара) и умрели от глад семейства по причина, че предишната зима не бях правил есенно подхранване.
Тази зима загубите ми вече достигнаха 5%, като причините са същите. Средно по едно или две семейства на пчелин вече са загинали, въпреки че този път положих големи усилия с третирането и подхранването. Другата причина също я знаете - кълвачи и торнадо (ураган).
Според мене винаги ще си има някаква зимна смъртност, като причините за това могат да бъдат десетки, включая и грешки на пчеларя. Ако тази смъртност е в рамките на 10 или дори 20%, то това според мене е нормално. Как е при хората? Въпреки напредналата медицина пак има детска смъртност, смъртност от неизлечими болести, смъртност от нещастни случаи и дори смъртност от глупост. При пчелните семейства най-вероятно се същото.
Един пчелар има сериозен проблем само ако смъртноста достигне до много големи размери - например над 20%. Тогава и само тогава вече трябва да се търси причината. При хората например това са масовите измирания от някаква епидемия.
Според мене всичките тези пчелари, които се кълнат че имат нулева смъртност, или ЛЪЖАТ или имат много малко кошери, и по тази причина статистиката на НОРМАЛНАТА СМЪРТНОСТ (под 20%) все още не ги е засегнала. Това е истината. Единственото, което всъщност можем да обсъждаме, е какъв е процента на смъртност, който можем да считаме за нормален.
ПС: Иначе колегите са прави - тазгодишната смъртност ще я броим на 1-ви април, и след това във форума повечето пчелари ще напишат първоаприлската си ЛЪЖА, защото ще ги е срам да си кажат истината.