Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 26 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 255
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Преди повече от година се опитах да си купя такава преса от тази на клипа. Цената вече беше 600 лева (затова и казвам толкова), но нямаше налични и за сроковете да ми я направи получих отговор от типа "Ами хък мък, то такова, рабираш ли ...". И с това приключи моя мерак за такава преса. Повече не съм го и търсил.
    Да, някой беше споменал, че имал голяма поръчка за Русия или там някъде на изток... Аз моята(за ДБ) си я поръчах ноември 2011, като ми каза, че може да ми я достави февруари/март 2012, но ми се обади януари, някой явно се е бил отказал и със доставката и наложеният платеж ми стъпи някъде около 400-420 лева, за това казвам, че преди няколко години беше около 400, а и на много отдавна имаше и обява във форума - някой продаваше употребявана преса от същите...

http://pchelari.com/forum/showthread...+основи

http://pchelari.com/forum/showthread...+основи

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Аз имам такава преса,основите стават мн.хубави но малко по дебели и тежки около 90-92гр.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Матеев, многото разсъжденияито, калкулации и сметки за цената на труда, които изписа през последните няколко дни са много верни, но не отчитат един много важен фактор, че много от пчеларите през не активният сезон не работят за 4-5-6 или 10 лева, а просто си стоят в къщи, и се занимават с подготвителни неща - коване на рамки, корпуси, магазини или кошери, ремонт на кошери, боядисване... ...а, също и производство на основи.
    Тъй, че ако за един ден пчеларя си произведе да кажем 100 или 200 основи, то той няма да е похарчил 40-50 лева, които би изкарал потенциално ако работеше някъде, а просто е спестил 15 или 30 лева от ишлемето, плюс няколкото грамчета восък които идват при замяната на восъка срещу основи с доплащане.
    Положението е такова, понеже масата от пчеларите сме свободолюбиви хора, които предпочитат ефективността на труда ни през зимата да е далеч под 5лв на час, плед алтернативата да работим за някого със всичките му там привилегии и недостатъци, плюсове и минуси(на това да се работи, за някого на заплата с фиксирано работно време).

п.п. Аз, тука постнах в "Рамки и основи", но като гледам, то мястото на постинга ми е повече в другата тема, за Пчеларството като бизнес в Приходи, Разходи.... - създадох малко допълнителна работа на модераторите...

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Ако не бъркам сливенската/русенска преса с водното охлаждане към момента е 650 лв. и се чака още повече. За нея трябват средно 8 мин. за една основа някой беше казал че купил две такива пресички и наел двама съселяни които за 1 месец правили 10 000 основи - навремето го смятах и наистина се получи че е възможно при 8 часов раб. ден. а наетите едва ли са получавали 5 лв. на час
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Матеев, многото разсъжденияито, калкулации и сметки за цената на труда, които изписа през последните няколко дни са много верни, но не отчитат един много важен фактор, че много от пчеларите през не активният сезон не работят за 4-5-6 или 10 лева, а просто си стоят в къщи, и се занимават с подготвителни неща - коване на рамки, корпуси, магазини или кошери, ремонт на кошери, боядисване... ...а, също и производство на основи.
    Тъй, че ако за един ден пчеларя си произведе да кажем 100 или 200 основи, то той няма да е похарчил 40-50 лева, които би изкарал потенциално ако работеше някъде, а просто е спестил 15 или 30 лева от ишлемето, плюс няколкото грамчета восък които идват при замяната на восъка срещу основи с доплащане.
    Положението е такова, понеже масата от пчеларите сме свободолюбиви хора, които предпочитат ефективността на труда ни през зимата да е далеч под 5лв на час, плед алтернативата да работим за някого със всичките му там привилегии и недостатъци, плюсове и минуси(на това да се работи, за някого на заплата с фиксирано работно време)....
    Не искам да ме разбирате погрешно. Аз не иска да критикувам нито един пчелар за избрания от него метод на работа. Щом така си е решил, нека така да си го прави.

Това което аз пиша по тази тема, пък и по други подобни е, че има и друга алтернатива - БИЗНЕС АЛТЕРНАТИВАТА. Тя важи само и единствено за пчеларите, които искат в този живот да постигнат нещо повече и силно се интересуват какво е мисленето на човек, който вече го е направил. Едно време имаше едни теми във форума, в които бях започнал да разказвам по какво моето мислене се отличава от това на повечето пчелари. После темите ги скрих от хорски погледи, защото в тях се изпокарахме с няколко човека, на които никак не им се хареса това, което го пишех. Да но освен тях имаше и много други, които после ми писаха ЛС с молба да продължа да развивам тези теми, защото са им много интересни. Дори имаше идеи да направя скрит раздел във форума и в него да допускам само тези, които наистина желаят да научат нещо ново от бизнес-гледна точка.

Та аз предлагам всеки един от нас ясно да си даде сметка, че освен неговото мислене, във форума има и други хора с друго мислене и с други мечти, интереси и амбиции. И нека тези две групи да не се караме една с друга, защото ЕДИННА ИСТИНА НЯМА. Всеки си е прав сам за себе си и когато се спори не трябва да прави опити ДА СЕ НАЛАГА, а просто ДА ИНФОРМИРА или ДА ПРЕДЛАГА. Аз лично са себе си вече съм взел решение във всеки един бъдещ постинг по такива въпроси изрично да пиша, че той е насочен само към БИЗНЕС-ПЧЕЛАРИТЕ. Това за да не става объркване. Под бизнес пчелари разбирам не само хората с много кошери, които вече са постигнали това онова, а и към хората с малко кошери, които обаче имат амбиции да увеличават бройката колкото се може повече. И които не изключват възможноста за в бъдеще освен със собствен труд да започнат да работят и с наемни работници. Защо не - това е естествен път на развитие, когато човек ги има амбициите.

Така че и за в бъдеще ще има обсъждания и калкулации на труда и парите на една или друга пчеларска операция, но много моля хората, които не се интересуват от това, да бъдат малко по-търпими към хората, които живо се интересуват.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Ръчна преса за ДБ основи с въздушно охлаждане - цената е 355 лв. (от Румъния) Ето и снимки на някой може да му хрумне как да си я направи

Прикачен файл 3174Прикачен файл 3175Прикачен файл 3176
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Въздуха е много по-лош топлопроводник от водата. Ако искате с него да отнемате топлина, трябва да знаете че 1 литър вода отнема толкова топлина, колкото 3.5 кубика въздух. Освен това водата във водопровода обикновенно е 10-12 градуса, а на околния въздух - 20-25 градуса. Тоест кубиците въздух вече стават поне 5-6, за да имат същия ефект като на един литър чешмяна вода.

Следователно тези малки вентилаторчета едва ли ще ускорят кой-знае колко процеса на охлаждане. Не случайно колегата с клипа е сложил 7 бройки - просто е видял, че няма ефект, и се е опитал някакси да спаси положението, но едва ли е успял.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Основни предимства на ръчните преси за основи:
    1.Ползва се собствен восък, пречистен като за своя употреба.
    2.Изключетелна проста работа в сравнение с машините с валци.
    3.Липсва предварително подготвяне на негравирана восъчна основа , която е необходима при ръчните валяци.
    4.Гравиращи повърхности от силикон, който лесно се отлепя от изработената основа и не е необходимо поставяне на смазващо вещество, сапун или друго, във водата.
    5.Липса на загуби на восък.(Твърденията за такива на колеги не бяха доказани от тях.Останаха голословни.)
    Основни недостатъци на произвежданите машинно основи:
    1.Неизвестен състав на восъчната основа.
    2.Наличие на вода в основите вследствие на технологичния процес за, която плащате като за восък.
    3.Наличието на смазваши вещества , което е предпоставка за лошо или неприемане на основите от пчелите.
    4.Загуба на ваш восък ,който сте дали за преработка в основи.Загуба от порядъка на 5-10%, което се равнява, ако дадете да ви ушият панталон (1.2м плат) да напраят единия крачол по къс с 24 см. защото "технологията " им е такава.
    5.Сигурно има и още някой начин да ви прекарат , защото , когато една работа зависи от друг , той винаги гледа да има и "келепир" покрай договорената цена за работата.И не накрая това се прави от български бизнесмени, което само по себе си е достатъчен факт за да ви държи нащрек.
    Обобщено:
    Ако сменяте 1/3 от питите годишно в Д.Б. и имате 50-100 кошера са ви необходими 200-400 основи.Ако работите с темпо показано в:
    https://www.youtube.com/watch?v=ge2ECLit3-w
    Грубо отчетено време /основа за минута.Излиза , че годишно трябва да отделите някакви около 8 часа за удоволствието да не зависите от хора с не коректни намерения и да подишате аромат на чист пчелен восък.И всичко това съпроводено от неизмеримото удоволствие , че създавате нещо свое.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Обобщено:
    Ако сменяте 1/3 от питите годишно в Д.Б. и имате 50-100 кошера са ви необходими 200-400 основи...
    Точно на такива хора винаги съм се чудел, как си дават восъка на чуждо място. Тоя образ гледал ли си го:

https://www.youtube.com/watch?v=JgSTaDBkOw4
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Някой които е ползвал ишлеме при Матеев да сподели какво е качеството ? Имам 57 кг. восък и ще го сменям за основи, до сега съм работил с Апиакта и Горна Оряховица и нямам забележки. Ишлеме със собствен восък е добра оферта от Матеев. И един въпрос към Матеев- тези цена 13 ст. на основа без ДДС или с ДДС е ?

Страница 6 от 26 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •