Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 12 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 120
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Има нещо много важно в това което каза, но ще бъде пропуснато. - Епигенетичната наследственост

Ако имаш повече информация(и желание) по тази тема, то поне на мен ще ми е интересно.

Ами то това няма да бъде за първи път....
    Това което ви интерсува вас в случая е че ако бъдат създадени перфектни условия в отглеждане на пилото (вкл. да получават огромни количества храна), всяко следващо поколение ще бъде по-добро от предходното , но чак в четвъртото поколение ще бъде постигнат пълния потенциал. В този ред на мисли, ранното стимулиране на отглеждането на пило може и да не бъде най-разумното решение (след това са нужни цели три поколения отглеждани в перфектни условия, които да поправят грешката).

Когато човек знае ключовите думи за които да търси, от там нататък е лесно.

Към тезите на скутелатор бих добавил и ефективното управление на празните пити и килийки по време на пашата, както и по-бързото изпарение на водата от нектара. Тук потенциала според мен също е в десетки проценти.
    Да, никога не съм претендирал за изчерпателност, пък и не това е била целта ми.
    Определено при пчеларастване с ДБ с 1 магазин, няма как да се оползотвори напълно пашата. И подобряването на вентилацията също би могло да повиши добивите. Има още много малки на пръв поглед такива детайли, които могат да бъдат изброени, но според мен друг ваен който трябва да бъде споменат е санитарно-хигиенните практики на пчеларя.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не си мислете, че подвижното е манна небесна. Има много блъскане, никаква сигурност в добивите, много стрес за пчелите, сериозни загуби на пчели при премествания, завишен риск от заразни заболявания и т.н. Председателя на нашето дружество е практикувал подвижно много години и горещо ме съветва да се откажа и сам да се убедя, че на стационар в добър район ще изкарвам повече.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Кажи поне един и да отивам да чиракувам.Може и да си платя.
    ами заповядай ма да знаеш като шеф съм доста строг ма справедлив и стига да не плаши работата
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    че на стационар в добър район ще изкарвам повече.

rosty_sz,мисля ,че тук е ключа за бараката!

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    района си е важен - обикновено 99% от пчеларите се забиват възможно най-близко до града в които живеят, на село при родители или баби и дядовци за да помагат а дали е подходящо за пчели не се отдава такова значение или в район в които са чули че е много добър и така в рамките на едно село се събират 1 500 - 2000 семейства и всички страдат. И друг път съм го казвал/писал - имам две села с къщи и огромни дворове по стечение на обстоятелствата и двете места са крайни къщи и няма кой да ми мрънка че пчелите му пиели водата, жилили или му вдигали мазилката. Но въпреки това в продължение на две години съм обикалял цялата област докато намеря подходящо място за пчелите и което да отговаря на мойте критерии и едва тогава си купих и къща и място и вече 20 години съм там на стационар...
    Баща ми има една много добра приказка навремето преди 1989 годи когато е работил на държавните пчелини се оплакал на шефа си че държавния пчелин много далече от града, шефа му се обърнал и казал няма проблем ако искаш ще направим пчелин на центъра на Добрич за да ти е близко и лесно но мед искам...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    района си е важен - обикновено 99% от пчеларите се забиват възможно най-близко до града в които живеят, на село при родители или баби и дядовци за да помагат а дали е подходящо за пчели не се отдава такова значение или в район в които са чули че е много добър и така в рамките на едно село се събират 1 500 - 2000 семейства и всички страдат. И друг път съм го казвал/писал - имам две села с къщи и огромни дворове по стечение на обстоятелствата и двете места са крайни къщи и няма кой да ми мрънка че пчелите му пиели водата, жилили или му вдигали мазилката. Но въпреки това в продължение на две години съм обикалял цялата област докато намеря подходящо място за пчелите и което да отговаря на мойте критерии и едва тогава си купих и къща и място и вече 20 години съм там на стационар...
    Баща ми има една много добра приказка навремето преди 1989 годи когато е работил на държавните пчелини се оплакал на шефа си че държавния пчелин много далече от града, шефа му се обърнал и казал няма проблем ако искаш ще направим пчелин на центъра на Добрич за да ти е близко и лесно но мед искам...
    Тук ще е интересно да се хванем и направим една таблица за по-лесна оценка на място за потенциален пчелин.
    Примерно с точкова система. От 1 до 10т за разстояние, паша, цена, комунални услуги и т.н
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    района си е важен
    Аз още преди щях да ти кажа ,че Добруджа е такъв район, където е напълно реално да се изкарват високи добиви и много пчелари ги изкарват само ,че не всички разполагаме с толкова много декари с паша.И колегата дето иска да чиракува ако има пчелин в Добруджа с същите усилия, с които гледа сега пчелите си ще изкара повече мед.Майсторството е в по беден район да постигнеш задоволителни резултати.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Аз още преди щях да ти кажа ,че Добруджа е такъв район, където е напълно реално да се изкарват високи добиви и много пчелари ги изкарват само ,че не всички разполагаме с толкова много декари с паша.И колегата дето иска да чиракува ако има пчелин в Добруджа с същите усилия, с които гледа сега пчелите си ще изкара повече мед.Майсторството е в по беден район да постигнеш задоволителни резултати.
    Не е точно така. Не си мислете че където и да сложите кошери в Добруджа и меда ще потече - 60-70 % от пчеларите тук не виждат повече от 30 кг на година добив

Наблюдател
    Регистриран
    05.10.2010
    Моля,колеги да споделят какви са средните добиви в планинските райони?

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    Ако гледаме 60-70 кошера на едно место. По-добре е за нас ако ги пръснем на две и ги направим по 40. Така ще увеличим шанса за добър добив, ще намалим риска за природни бедствия,отравяния , кражби , ще намалим риска от налитане и кражби/нападения и невърнали се майки от брачен полет. Не на последно място ще увеличим и нашата си трудоспособност, това говоря по себеси. Защото като се хвана да правя нещо днес.... стигам до средата и си казвам, че ще оставя за утре останалите. Когато пчелина е толкова голям, че може да се обслужи за ден то тогава човек някак си се стимулира и си върши работата до край! Няколко на брой стационарни пчелини, като всеки си е с някаква цел. Това е моя план!

Страница 8 от 12 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •