Първоначално публикувано от
valyo
Ами що не попита някого дали му трябват маточници. Не разбрах защо на 2 пъти ти се е налагало да ги махаш - дали защото не си посмял да махнеш всички наведнъж или защото са заложили пак, което е по-вероятно.
Понеже искаш начин за предотвратяване на роенето и понеже приемам че си с ДБ ето ти няколко начина за следващия път .
1.Гол рой : Ако имаш още един празен кошер, което ме съмнява то премести кошера със роящото се семейство на няколко метра встрани. На негово място сложи празен кошер с няколко изградени пити и ВО. Намери майката ако има такава(нали каза че си върнал роя в кошера) , заедно с питата на която е я сложи в новия кошер( той е на старото място на семейството). На мястото на тази пита сложи пита в която си сипал малко вода. Изрежи всички маточници без един, два. Толкова.
2.Дъска на Г. Ф. Таранов:
Дъска на Таранов.
При
рано изпадналите в роево състояние На 8-10см пред прилетната дъска на кошера се поставя друга наклонена дъска, пред която се постила платно. Роевото семейство се подпушва, за да се насмучат пчелите с мед. След това всички пити последователно се изваждат и пчелите заедно с майката се изтърсват на платното. Освободените пити се връщат обратно. Маточниците се унищожават. Оставя се само един или привечер се придава млада майка с клетка. Изтърсените пчели пропълзяват по наклонената дъска и като дойдат на края, се разделят - младите роеви пчели преминават под дъската и образуват роев грозд, а нероевите пчели прехвъркат и влизат през входа на кошера. Вечерта роят се прибира и се заселва в нов кошер.
3. Ако вече се е роил един път правиш това което си направил но с отнемане на пчели а не свръщането им в кошера. Чистиш всички маточници без един за да излезе нова майка. И ако не върнеш роя вътре това трябва да стигне. Все пак за да чистиш 2 пъти маточници ако НЯМА майка вътре то няма да има яйца, лаврите ще надхвърлят 3 дена и няма да има на какво да залагат повече маточници. Ако си върнал вътре роя с майката, тя ще си снася яйца на които ще си слагат маточници. В този случай извад мед колкото може повече да погладуват и слагай магазини за да им е широко, не че ще ги напълнят. И помисли за метод номер 1.
Моля. Ако искаш не ме слушай щото и аз не знам дали му разбирам малко от малко на пчеларството.