Искрено съжалявам. Желая ти сила и кураж за да продължиш.
От разпиляните рамки с пчели сглобихме няколко семейства, но никой не знае дали си имат майка или не. Може и някъде да са попаднали пък две майки - знам ли. След 2-3 дена ще разберем.
Общо щетите в този пчелин ги оценявам на 50-60 кошера, но в понеделник ще направим по-подробна проверка. По телефона ми се обадиха, че в още един пчелин има 1-2 паднали кошера, а за другите пчелини все още не знам - чакам на телефона и хвърлям боб.
Дано да няма щети по другите пчелини. Направихте ли нещо за другите кошери, ако тази вечер се повтори. То при тази сила на вятъра...няма спасение, но все пак.![]()
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Баси ужаса!
Матеев, имаш искреното ми съчувствие. Дано повече пчелички да оцелеят. Казаха че вятъра не е свършил, за съжаление...
Може ди не е сега времето да повдигам въпроса, но би било интересно ако можеше да се сравни въздействието на стихията над обикновени дървени кошери.
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Мисля си, че дори и да бяха дървени кошерите, пак картинката щеше да е същата. Моите кошери не са много по-леки от вашите - нали питите са пълни с мед, който тежи. Пък и термопанела от навеса - той представлява два листа гофрирана ламарина с фибран между тях. Завит е в стоманен профил от конструкцията с много на брой дебели самонарезни видии или шпилки - не знам как да ги нарека. Опитай се да скъсаш една единствена такава видия и ще осъзнаеш каква сила е необходима, за да се скъсат 20 такива видии едновременно. Може би 10 или 20 тона.
Просто пчелина ми е имал нещастието да застане на пътя на едно рядко природно явление, което в България вероятно се случва веднъж на 100 години. Такъв ми е късмета. Нищо не може да се направи.
Добрата новина е, че пчеларите вече се прибраха, и казаха че във всички останали пчелини няма нито един паднал кошер, с изключение на един единствен, но той е бил празен - без рамки и без семейство в него. Щетите са само в този пчелин и то само в северната му половинка. Тоест наистина говорим за локална вихрушка или някакво мини-торнадо, което е вилняло в една зона с размери 20 на 20 метра, и после се е поразходило около 200 метра в посока към къщата в която живея, съсипвайки всичко по пътя си. Гледайки щетите дори мога да му начертая маршрута.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))