Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 41

Преглед на хибрид режима

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    то няма нищо лошо в това човек сам да си прави основите и да не си сметне времето и труда (да влезе в графата доставяне на лично удоволствие от хобито) но на мен нещата повече ми звучат по следния начин: Предпочитам да похарча 1 лев, лично време и труд отколкото да дам 13 стотинки че да не го направя милионер случайно търговеца...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    то няма нищо лошо в това човек сам да си прави основите и да не си сметне времето и труда (да влезе в графата доставяне на лично удоволствие от хобито) но на мен нещата повече ми звучат по следния начин: Предпочитам да похарча 1 лев, лично време и труд отколкото да дам 13 стотинки че да не го направя милионер случайно търговеца...
    Горе-долу така звучи, но аз все още не вдявам, защо не дадат да им изработят основите от собствен восък.(ако не е хоби)
    Както и да е...всеки си има глава под шапката.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Автор
    Регистриран
    01.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Ще ти дам един пример,за да разбереш.Една чаша домашен фреш,изисква сокоизстисквачка за 200 лв,вода за почистване на същата,ток,амортизация,пло ове купуваш...скъпо и трудоемко е да си го направиш.Една кутия Капи струва два лева,отваряш и пиеш.Не миеш,не чистиш,ток не хабиш,време не отнема...Ти кое предпочиташ?Аз отивам да си измия машината

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от сашо 38 Виж публикацията
    Ще ти дам един пример,за да разбереш.Една чаша домашен фреш,изисква сокоизстисквачка за 200 лв,вода за почистване на същата, ток, амортизация, плодове купуваш...скъпо и трудоемко е да си го направиш.Една кутия Капи струва два лева,отваряш и пиеш.Не миеш,не чистиш,ток не хабиш,време не отнема...Ти кое предпочиташ? Аз отивам да си измия машината
    Сашо, не можеш всичко да си го направиш сам. Защо не започнеш сам да си садиш и жънеш жито, сам да си го мелиш, сам да си правиш тесто и да си печеш хляба? Защо не си направиш сам телевизор, хладилник или лека кола. Защо не си отвориш ковачница и сам да си ковеш ножове и рамкоповдигачи? Защо сам не си тъчеш плата и шиеш дрехите? Защо сам не си правиш обувките? Да продължавам ли?

Защо от всичките вещи у вас, които така или иначе си ги купуваш, реши че именно основите трябва да си ги правиш сам? В тях ли си най-големия специалист? За тях ли имаш най-доброто оборудване и технология, щото да станат евтини и качествени?

Не е ли по-добре да правиш САМО ТОВА, КОЕТО НАЙ-ДОБРЕ ГО МОЖЕШ, и от него да получаваш пари, с които да си купуваш останалите неща? Когато правиш нещото, в което си най-добър, тогава труда ти няма да струва нула лева, а да кажем 5 лева. И ако си използваш цялото лично време по цена 5 лева, ще имаш много пари за купуване и на всички други необходими ти неща. Когато използваш времето си за несвойствени дейности, и се самооправдаваш че струва нула лева по твое желание, няма да ти остане време, от което да получаваш по 5 лева на час. От тука идва и беднотията и нямането на пари да си купуваш другите полезни неща.

След като часовете живот така или иначе си отлитат в небитието, не е ли по-добре да използваш колкото се може по-голяма част от тях за дейности, които ще ти донесат по 5 лева на час, и да си оставиш съвсем малко време за хоби и за дейности, от които не само че няма да получаваш пари, но и ще харчиш пари. Не е ли това базовата логика на всеки един човек? Първото е времето - да го използваме за неща, които можем да ги продадем, защото сме най-добри в тяхното правене. Вторият етап вече е да започнеш да подбираш тези неща, щото от тях да получаваш не по 5 лева на час, а по 10, 20, 100 или дори 1000.

Няма логика човек да си пилее времето за нула лева на час и да обявява, че това е негова лична идеология. Та това е идеологията на циганите. Пилеят си времето и не работят нещо полезно, в което да са специалисти. Следователно не получават и пари. И за да си набавят необходимите им вещи, започват да крадат. И дори се гордеят с това. Такава ли идеология развиваш и препоръчваш на пчеларите от форума?

Моята препоръка е: Ползвайте си времето за неща, които наистина можете да ги правите по-добре от останалите, по-евтино и по-качествено. Тези неща ги продавайте и с парите си купувайте други полезни неща за бита или за развитие на бизнеса. За хоби (удоволствие) ползвайте не повече от 10% от дефицитното време си и от трудно спечелените пари.

Каква е твоята препоръка?

Автор
    Регистриран
    01.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Сашо, не можеш всичко да си го направиш сам. Защо не започнеш сам да си садиш и жънеш жито, сам да си го мелиш, сам да си правиш тесто и да си печеш хляба? Защо не си направиш сам телевизор или хладилник. Защо не си отвориш ковачница и сам да си чукаш ножове и рамкоповдигачи? Защо сам не си тъчеш плата и шиеш дрехите? Защо сам не си правиш обувките? Да продължавам ли?

Защо от всичките вещи у вас, които така или иначе си ги купуваш, реши че именно основите трябва да си ги правиш сам? В тях ли си най-големия специалист? За тях ли имаш най-доброто оборудване, щото да станат евтини и качествени?

Не е ли по-добре да правиш САМО ТОВА, КОЕТО НАЙ-ДОБРЕ ГО МОЖЕШ, и от него да получаваш пари, с които да си купуваш останалите неща? Когато правиш нещото, в което си най-добър, тогава труда ти няма да струва нула лева, а да кажем 5 лева. И ако си използваш цялото лично време по цена 5 лева, ще имаш много пари за купуване и на всички други необходими ти неща. Когато използваш времето си за несвойствени дейности, и се самооправдваш че то е нула лева, няма да ти остане време, от което да получаваш по 5 лева на час. От тука идва и беднотията и нямането на пари да си купуваш другите полезни неща.
    Прав си,но винаги има изключения,които си заслужават компромиса.Никой не може да ми предложи този фреш,който аз бих си направил,защото съм сигурен в съдържанието му.Същото е и с восъчните основи-ти самият някъде писа,че тези от чист восък,които си направил,са били с различен цвят и трошливи.Аз например,си купувам яйца от една баба,живееща в къща наблизо,вместо от евтин масов производител.Прясното мляко също.Лятото на вилата си садя домати,и вярвай ми,не съм ял по-вкусни от тях.Цената не е от значение в случая,защото печелиш нещо безценно-ЗДРАВЕТО СИ,както и това на твоето семейство.А това не се купува.Не мога да си правя всичко сам-да,но когато тези неща са от съществено значение и ти е приятно да ги правиш-винаги си струва.Смяташ правилно според мен,но не всичко в живота е въпрос на сметки или бизнес.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •