Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 15 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 144

Тема: ПОИЛКИ

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    "Дупки дупчим всякакви!"
    (Апостол Карамитев в "Специалист по всичко")
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Автор
    Регистриран
    21.10.2012
    При нас 2 ма човека за половин ден дупчат дупката слага се обсадната и се почва да се полива не е никак сложно но сме в полето и рядко се удря на камък

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колеги ,идва време пак да поим пчелите.Какъв кран ползвате за регулиране на водата?Някакви идеи за електроника ,която да включва само през деня.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Колеги,на 5м от пчелина ми минава дере от 2 язовира,което малко пчели посещават.Повечето са на поилките,които са в пчелина а именно 10-11л туби от минерална вода срязани с парчета фибран или стиропор.Най бързо свършва където има щипка сол!

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Колеги ,идва време пак да поим пчелите.Какъв кран ползвате за регулиране на водата?Някакви идеи за електроника ,която да включва само през деня.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	image.jpg
Прегледи:      479
Размер:	193.7 KB
ID:	3097

Прегледи:      474
Размер:	193.8 KB
ID:	3098

Прегледи:      473
Размер:	145.0 KB
ID:	3099

Това, не са мои снимки(за мое си съжаление), с които да мога да се похваля, а са от фейсбук. Надявам се тази пролет да мога да реализирам нещо подобно на пчелина на полето, и на един от горските, където има слънчеви полянки.
    Ето разясненията които колегата, автор на приспособлението ми написа(надявам се, че няма нищо напротив, че го цитирам и му поствам снимките):

<<Здравей Искрене, идеята е следната:
    Под земята хоризонтално има 2 метра пвц ф110 което събира 20 л. вода. В предния край има тетка която стои вертикално. В дъното на тетката съм закрепил помпичката, която е 0,35ah. В дъното е защото там е най-ниската точка и няма да остане на сухо. За да не изпомпва цялата вода съм поставил в татката поплавък, който когато падне на нивото на помпата прекъсва плюсовия кабел и помпата спира. Като се долее вода нивото се вдига и дава на контакт и всичко си влиза в режим. Края на трабата завършва с тетка но разклонението и е ф50. Там се включва сифона от дъската. Във вертикалната колкна има жлеб в който се поместват кабели и маркуч. Отгоре съм закрепил панела 5w хоризонтално защото така най-много се осветява. На панела съм залепил с монтажно лепило един стабилизатор който подава към помпата точно 12 волта,защото при най-голямо слънце панела прави 17 волта и помпата ще замине. Дъските съм обработил с оберфреза-всички улеи. Има 2 големи уширения- те задържат вода и дори да няма слънце пчеличките ще пият от там. Нарочно съм го направио със скок, за да може водата да се аерира така се обогатява с кислород( ефекта на водопада) . Много исках да я направя. Сега с кеф си я гледам. Тези водни скокове галят окото и са ефективни за пчелите. Това се сещам. Ако имаш въпроси питай!
    Поздрави: Жоро>>

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Ето помпа, която би вършила работа http://bazar.bg/обява-5903313/соларн...корация ако разбрах правилно водата от поилката след като премине по дъските отново минава през помпата и така не се губи вода, единствено пчелите пият и от изпаряване от жегите.Супер идея на колегата ....

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Ето помпа, която би вършила работа http://bazar.bg/обява-5903313/соларн...корация ако разбрах правилно водата от поилката след като премине по дъските отново минава през помпата и така не се губи вода, единствено пчелите пият и от изпаряване от жегите.Супер идея на колегата ....
    Да, така и една и съща вода се върти, пчелите, изпаренията и евентуално разни други животни като птици, лисици или кучета ако пият(много често ми се е случвало вечер да напълня поилките които са на земята и сутринта да са наполовина или под половината).
    Прилична помпа, само трябва да се приспособи поплавък и прекъсвач, ако падне нивото да не върти на празно(без вода) и да се скапе.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Имам само една забележка към монтажа на панела. Базов принцип в соларните технологии е, че един панел никога не се слага хоризонтално, защото не може да се самопочиства при дъжд. Трябва да има лек наклон на юг, като най-много енергия ще отдава лятно време при ъгъл 20-25 градуса, а ако се използва и пролет и есен, оптималния наклон отива към 35-40 градуса. За зимата оптималния наклон е 60 градуса, но при пчелите това не е добра идея. Ако аз направя такава поилка, ще наклоня панела на юг с ъгъл от 35 градуса.

Ако панела е хоризонтален, първо ще произвежда по-малко енергия заради ъгъла на слънцето и освен това през деня ще се набива с пепел, а на следващата сутрин росата ще я прави на кал и така стъклото ще се замърсява. Това силно ще редуцира количеството на произведената електроенергия. Също така ако падне листо или клонка, няма кой да ги свали на земята. Ако обаче има наклон, по-голям от 10 градуса, то тогава при всеки дъжд панела ще се самопочиства от кал и твърди предмети.

За справка ето какъв е ъгъла на слънцето спрямо хоризонта за региона на България през различните месеци:
    Януари - 31°
    Февруари - 39°
    Март - 47°
    Април - 55°
    Май - 63°
    Юни - 70°
    Юли - 63°
    Август - 55°
    Септември - 47°
    Октомври - 39°
    Ноември - 31°
    Декември - 24°

Оптималния ъгъл на панела спрямо хоризонталата е равен на 90° минус ъгъла за месеца.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Благодаря на включилите се и за идеите.Очаквам и други колеги да споделят.Да уточня. Имам течаща вода и електричество.Мога да прежаля водата ,която изтича през ноща.Проблема ми идва от крана за регулиране.Сложих някакъв газов ,уж с идеята да не се закисва ,ама трудно го нагласям.Тъкмо ги науча и хоп - водата спряла.Като съм се разписал ,да питам още.Дъската по която капи водата изгни и миналата година я смених с алуминиеви улеи.Пчелите я посещаваха слабо ,въпреки ,че бях насипал пясък.Може ли причината да е някакъв окис отделян от алуминия?

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колеги,забелязах,че моите пчели много обичат да ходят на капковото напояване и затова си мисля следния вариант - някакъв бидон,с вграден поплавък за водата(при условие че е вързан към тръбопровод),канелка и след нея 2 или 3(пък може и 10м.) метра маркуч за капково напояване.Канелката е отворена на макс.Маркуча е черен и водата ще загрява добре в по-студените месеци,през лятото ще е добре да е на сянка.Под маркуча дъска по която да се отича водата.По този начин няма да има запушване,разхода е минимален,може в бидона да се заредят някакви филтри за пречистване и обогатяване на водата и т.н.За мен обаче по-важно е поилката да е с подгряване,за да не измръзват пчелите напролет.Това с подгряването може да се извърши пак с посочената конфигурация,но в бидона да се инсталира нагревател за аквариум(например),а самия бидон(или друг съд) да са много добре изолирани.При наличие на изолация,тогава и през лятото,водата няма да е гореща.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Страница 10 от 15 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •