Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
Колеги ,идва време пак да поим пчелите.Какъв кран ползвате за регулиране на водата?Някакви идеи за електроника ,която да включва само през деня.
Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	image.jpg
Прегледи:      480
Размер:	193.7 KB
ID:	3097

Прегледи:      475
Размер:	193.8 KB
ID:	3098

Прегледи:      474
Размер:	145.0 KB
ID:	3099

Това, не са мои снимки(за мое си съжаление), с които да мога да се похваля, а са от фейсбук. Надявам се тази пролет да мога да реализирам нещо подобно на пчелина на полето, и на един от горските, където има слънчеви полянки.
Ето разясненията които колегата, автор на приспособлението ми написа(надявам се, че няма нищо напротив, че го цитирам и му поствам снимките):

<<Здравей Искрене, идеята е следната:
Под земята хоризонтално има 2 метра пвц ф110 което събира 20 л. вода. В предния край има тетка която стои вертикално. В дъното на тетката съм закрепил помпичката, която е 0,35ah. В дъното е защото там е най-ниската точка и няма да остане на сухо. За да не изпомпва цялата вода съм поставил в татката поплавък, който когато падне на нивото на помпата прекъсва плюсовия кабел и помпата спира. Като се долее вода нивото се вдига и дава на контакт и всичко си влиза в режим. Края на трабата завършва с тетка но разклонението и е ф50. Там се включва сифона от дъската. Във вертикалната колкна има жлеб в който се поместват кабели и маркуч. Отгоре съм закрепил панела 5w хоризонтално защото така най-много се осветява. На панела съм залепил с монтажно лепило един стабилизатор който подава към помпата точно 12 волта,защото при най-голямо слънце панела прави 17 волта и помпата ще замине. Дъските съм обработил с оберфреза-всички улеи. Има 2 големи уширения- те задържат вода и дори да няма слънце пчеличките ще пият от там. Нарочно съм го направио със скок, за да може водата да се аерира така се обогатява с кислород( ефекта на водопада) . Много исках да я направя. Сега с кеф си я гледам. Тези водни скокове галят окото и са ефективни за пчелите. Това се сещам. Ако имаш въпроси питай!
Поздрави: Жоро>>