Истината, според мен, е не само консумацията, а и продукцията. 1 рамка = 7-800гр мед ПО-МАЛКО. Дали ще е изяден или непроизведен все тая.
Тук опираме и до идеята на Матеев с корпуса основи над пилото. Моя опит показва, че пчелите градят, когато има принос на нектар. Случвало ми се е да се мръщят и на 1-2 основи между пилото, камо ли на цял корпус. Тази година едни отводки изградиха от цял магазин с основи по 2-3, а за сметка на това задръстиха плодника и майката.
Идеята на Матеев е добра, но за да има 100% успех и качество, трябва да се прибегне до гол рой. Нов кошер или корпус/и само с основи и майката без никакви стари рамки и пило, на мястото на досегашния кошер. Стария на другия край на пчелина с нова майка. Казват, че при такива условия, старите пчели (които налитат при майката, започват супер интензивен градеж и то супер качествен - без никакви търтееви килийки.
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Концепциите за бързо градене задължително включват изобилно хранене със захарен сироп 1:1 и изобилие от прашец в природата. Също така трябва да има и изобилие от млади пчели. Слагането на цял втори корпус през март, когато пчелите едвам запълват само първия, наистина ще доведе до неуспех. А това че пчелите не искат да се качват в него - ами тогава може да им се помогне с 1-2 пити с прясно пило.
Това че пчелите понякога имат склонност да задръстват майката дори и тогава, когато в кошера има много място, е описано много добре от Венер. Той е правил много експерименти и е достигнал до извода, че полукорпус с меден венец над ханемановата решетка е най-доброто разрешение. Аз не съм го пробвал, но мои колеги са правили опит да работят по Венер и твърдят, че при тях не им се е получило. Може би при различните раси пчели е различно.
При всички случаи въпросът с незадръстването на майката остава един от нерешените проблеми в пчеларството, който може би трябва да пообсъждаме в отделна тема. Аз лично се нуждая от надеждно гарантирано работещо решение, което да го включа в плана за вложен труд през тази година. Иска ми се да вярвам, че периодичното слагане на 2 рамки за градеж ще разреши проблема, но това все още е неизпробвана идея.
Аз първата година понеже нямах изградени пити им сложих по време на пашата да градят цял корпус с основи и 4-5 дена от пашата се загуби в градене. За да няма загуби от мед трябва да се слага една изградена и една основа за да има къде да складират мед докато младите изградят основите или евентуално да се изградят преди пашата но тогава ще се наложи хранене.
Има работещи системи за пречистване и обеззаразяване на почви и подпочвени води. Една от най-ефективните(дори може би най-добрата) е със свещи. Свещите представляват химикали смесени с ПЧЕЛЕН ВОСЪК и се поставят на дълбочина 1-50м в предварително направени дупки. Използва се САМО ПЧЕЛЕН ВОСЪК и никакви други восъци. Свещите са с тегло от 2 до 5кг всяка и са на разстояние от 10 до 100м (зависи от разположението и други фактори).
Използва се само пчелен восък защото не замърсява почвата. Една от най-използваните свещи е с калиев перманганат и още един химикал(не се сещам).
Целта на цялото това нещо е химикала да се отделя бавно и продължително (дълго във времето). Пчелният восък се разгражда бавно в почвата и отделя химикалите, като така не се налага през седмица да се правят дупки и да се вкарва химикала. МНОГО ИЗГОДНО излиза и за наше щастие се използва САМО пчелен восък. И на някой му е хрумнала идеята, че същата тази система може да се използва при наторяването на нивите. Само за нуждите на България ще се изразходят ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ тонове. Това което знам е че опитите са приключили, но нямам идея дали са преминали към производство.
Представете си какво количество ще е нужно в световен мащаб...а и земеделците ще са много доволни защото разходите им ще паднат значително.
Ето само един пример какво се е променило и защо цената се очаква да се повишава дългосрочно.
Преди няколко месеца някои ми се смяха на цените, а сега като си плащат по 2 лева основите...вярвам, че вече не е толкова смешно.
Ето защо е хубаво да изслушваш човек и неговите идеи, а били те и глупави. Не злобея, просто искам да отбележа колко е важно да се изслушваме и да имаме малко по-добро отношение към чуждите идеи.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Понеже темата много се отклони от заглавието си, та колко е последно актуалната цена на восъка в момента? Преди месец време бях при един дистрибутор на восъчни основи, който тогава ми се кълнеше че ще има не ограничено количество основи за свободна продажба при цени ЛР основа - 0.95 лв и ДБ основа - 1.00лв /леки/, а днес ми сервира че продава само срещу замяна + 12 ст. за преработката за основа и с голям зор дава по 1 кашон срещу заплащане, но вече по 1.20 бройката. При това положение цена от 14-15 лв за килограм восък е доста приемлива стига да има предлагане.
Изчакай да дойде изложението в Плевен и там ще се разбере истинската цена, когато видим дядковците по колко са склонни да продават. Ние във форума можем да си чешем езиците за всякакви цифри, но реалната пазарна цена е тази, при която се извършват реални покупко-продажби.
Ехе ,как се променят нещата.През 1988г първите ми основи дойдоха от София на цена 1,29лв.Изобщо не мислех дали са скъпи ,важното беше ,че имам.В Бургас тогава нямаше свободни-без восък.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))