След брачен полет или ако е хвръкнала по време на преместването. Съвсем естествено, въпроса ми е породен от незнание
Но както и да е, каквото станало станало в събота ще видя резултатите!![]()
След брачен полет или ако е хвръкнала по време на преместването. Съвсем естествено, въпроса ми е породен от незнание
Но както и да е, каквото станало станало в събота ще видя резултатите!![]()
Колега,
След брачен полет тя ще се върне в кошера от който е излетяла. Много трудно ще се обърка да влезе някъде другаде, единствено възмоно е ако кошерите са на по-малко разстояние от 50 см. един от друг и са еднакви по форма и цвят, но дори тогава рядко се объркват да влязат другаде. Успех.
Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.
Не знам дали правилно съм ти разбрал въпроса. Но след като веднъж се оплоди и започне да снася, майката никога повече не излиза от кошера, освен при роене, с първия рояк.Първоначално публикувано от advanced
Не е задължително да не я приемат, но има ли пило, има и риск. Освен това, колегата е нов в занаята и може да пропусне нещо. Освен това е платил кеш, за тази майка. След като има начин, който му гарантира 100% успех, защо да рискува?Първоначално публикувано от valyo
Събудих се с натрапчива мисъл че трябва да отида и да погледна какво се случва.
Е от там се връщам. Коригирах си груба грешка от вчера. В бързината не съм махнал пластмасовите предпазители на клетката.
Пчелите в отводката бяха направили брада на прелката, и се люлееха. Речих че нямат достатъчно основи и им сложих още 4. На око изглежда че, пчелите могат да покрият 7-8 основи. Изненадващо много пчели са се върнали обратно.
Друго, което ми направи впечатление е че бяха зазидали клетката на майката с ярко жълта субстанция. Повече приличаше на прашец като цвят но имаше качествата на восък. Извадих клетката и почнах да я почиствам. В момента в който отворих няколко дупчици от кошера долетяха 10-тина пчели върху клетката и почнаха агресивно да жужат и да се мушат в дупчиците.
Аз ги отърсвам, а те нахално се връщат, пърхат с криле и трептят. Явно не се разбират все още с доведената им майка![]()
Може и да не я искат...
Щом няма пило в кошера. ще я приемат. Не я мисли и през следващите 5-6 дни не го отваряй.
Дано не се задуши майката в клетката след като и запечатват източниците на кислород.
Според мен си имат маточник, не е нормално да запушват или заклейват клетката. Дано да не съм прав. Прегледай добре питите и ако няма маточник, пусни майката в мед да се омаже и я пускай директно.
Не, нямат маточник. Имат абсолютно празни 8 основи които се покриват от пчели, както и майка в клетка.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))