Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 12 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 114
    Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    След брачен полет или ако е хвръкнала по време на преместването. Съвсем естествено, въпроса ми е породен от незнание

Но както и да е, каквото станало станало в събота ще видя резултатите!

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Колега,
    След брачен полет тя ще се върне в кошера от който е излетяла. Много трудно ще се обърка да влезе някъде другаде, единствено възмоно е ако кошерите са на по-малко разстояние от 50 см. един от друг и са еднакви по форма и цвят, но дори тогава рядко се объркват да влязат другаде. Успех.
    Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

Цитат Първоначално публикувано от advanced
    Има и друго което не ми е ясно. Ако при отводка с налитане, майката се върне обратно в кошера си (където е новата майка с налетелите пчели ?
    Не знам дали правилно съм ти разбрал въпроса. Но след като веднъж се оплоди и започне да снася, майката никога повече не излиза от кошера, освен при роене, с първия рояк.

Цитат Първоначално публикувано от valyo
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    advanced сложиш ли пило в кошера с новата майка, може и да не я приемат. Съветвам те да сложиш само празни пити и основи. Може и някоя с мед или прашец, но без каквото и да е пило. След седмица новата майка, вече ще работи и тогава може и 10 пити с пило да му сложиш, ако искаш.
    Абе тук не знам.. Отводките нали се правят с пити с пило и им се придава майка. ПО-голяма е вероятността да не я приемата ако има открито пило, но ако всичкото е закрито и пред излюпване мисля няма да има проблем. Майки се придават и в кошери, където по принцип има всякакво пило и пак се приемат . Верно с повече предпазни мерки .
    Аз не бих се притеснявал толкова ако има само закрито пило.
    Не е задължително да не я приемат, но има ли пило, има и риск. Освен това, колегата е нов в занаята и може да пропусне нещо. Освен това е платил кеш, за тази майка. След като има начин, който му гарантира 100% успех, защо да рискува?

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Събудих се с натрапчива мисъл че трябва да отида и да погледна какво се случва.

Е от там се връщам. Коригирах си груба грешка от вчера. В бързината не съм махнал пластмасовите предпазители на клетката.

Пчелите в отводката бяха направили брада на прелката, и се люлееха. Речих че нямат достатъчно основи и им сложих още 4. На око изглежда че, пчелите могат да покрият 7-8 основи. Изненадващо много пчели са се върнали обратно.

Друго, което ми направи впечатление е че бяха зазидали клетката на майката с ярко жълта субстанция. Повече приличаше на прашец като цвят но имаше качествата на восък. Извадих клетката и почнах да я почиствам. В момента в който отворих няколко дупчици от кошера долетяха 10-тина пчели върху клетката и почнаха агресивно да жужат и да се мушат в дупчиците.
    Аз ги отърсвам, а те нахално се връщат, пърхат с криле и трептят. Явно не се разбират все още с доведената им майка

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Може и да не я искат...

Щом няма пило в кошера. ще я приемат. Не я мисли и през следващите 5-6 дни не го отваряй.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Дано не се задуши майката в клетката след като и запечатват източниците на кислород.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Според мен си имат маточник, не е нормално да запушват или заклейват клетката. Дано да не съм прав. Прегледай добре питите и ако няма маточник, пусни майката в мед да се омаже и я пускай директно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2011
    Не, нямат маточник. Имат абсолютно празни 8 основи които се покриват от пчели, както и майка в клетка.

Страница 7 от 12 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •