Аз по принцип не съм привърженик на ЗИМНОТО подхранване. Едно добре зазимено пчелно семейство с около 10-12кг мед след спирането на пилото(времето в различните райони е различно) и заемащо 5-9 междурамия няма какво да го мислим до края на февруари началото на март взависимост от предстоящата паша. Различни са нещата при късните или слаби отводки, семейства. Аз ги правя по на 5 пити а и искам да снасят до късно, да не преработват късно захарен сироп и няма как да се запасят с необходимото количество мед. На тях края на януари поставям питка собствено производство. Рецептата е следната: смляна захар, мед, чай (бабини зъби, подъбиче, шипка и глог), прашец(собствено производство) в съотношение 5:1:0.5:0.2. Не мога да разбера защо се притеснявате да давате собствен прашец на кошерите си. Който е запознат с събирането на прашец знае , че прашеца събиран от пчеларя изобщо не влиза в кошера и като съм сигурен от какво се събира АБСОЛЮТНО нищо не ме притеснява да го консумирам и влагам в питките, които приготвям.