Ако един пчелар иска да има много продукция (мед и прашец), то тогава е 100% сигурно че той трябва да има много на брой пчели с голяма продължителност на живота. Тоест този пчелар наистина ще направи ДОБРО НА СЕМЕЙСТВОТО. При това положение твърдения от типа "ще уморите пчелите", "ще ги изтощите" и всякакви подобни са чиста проба МАНИПУЛАЦИЯ на общественото мнение. Също така не е вярно и твърдението "аз на моите пчели нищо не им давам". Това също е лъжа, измама или най-малкото - манипулация. Имам такъв познат пчелар, който наистина нищо не им даваше и така умори всичките си семейства, закупени по програмите.
Вярното твърдение трябва да бъде "Аз ще подхранвам пчелите по ПРАВИЛНИЯ НАЧИН - когато трябва, колкото трябва и с каквото трябва, щото да им осигуря дълъг живот и безупречно здравословно състояние, а от там и висока производителност на техния труд".
В случая спора не е дали да ги храним или не - всички хранят. Спорът е кога, как и с какво да ги храним. Отговорите на тези въпроси всъщност са част от ТЕХНОЛОГИЯТА НА ПЧЕЛАРСТВАНЕ, а тя както вече всички знаете е различна при различните пчелари. Всеки си е направил собствена технология съгласно собствените си знания или самозаблуди. И правилното за един е неправилно за друг, защото другия има различни паши, различна система кошери, вкарани в зимата семейства с различна сила и т.н. и т.н.

Цитат