Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 363

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Матеев е прав за него си,колегата Кубио също.Интересно ми е,аз като направя 200 бройки изведнъж ще почнете да ме уважавате ли?Бройките не правят човека,неговата съвест го прави.Няма смисъл от философски спам в тази бизнес тема.Всички обаче би следвало да помислим върху последния коментар на скутелатор,който много обича да го извърта по неговия си начин,че чак ти иде да го треснеш с нещо.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Бройката на семействата е критерий само ако си СТАР ПЧЕЛАР. Един вид дълги години си пчеларствал и просто толкова си могъл да постигнеш. Повече не можеш, защото ПИЛЕЕШ ВРЕМЕ в технологията си. А както всички знаят, времето е лимитирано до 10-12 часа в денонощие. Повече никой не е успявал да го постигне, особенно ако го прави ежедневно.

При млади пчелари критерий е не абсолютната бройка на кошерите, а какъв ръст (какъв процент нарастване) има спрямо предишната година. Колкото по-голям е този ръст, толкова по-бързо ще се достигне тавана от 300-400 кошера, над който вече се минава на следващото ниво - наемане на работници. На това следващо ниво предизвикателствата са други, но кадърните хора могат да се справят.

Най-важен критерий според мене за всеки един пчелар е ТАВАНА, до който той е достигнал. Ако няколко години подред даден пчелар има един и същи брой на кошерите, то тогава той е достигнал до ТАВАНА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ. Та именно този таван е критерий кой стар пчелар е по-добър и кой - по-лош. Този таван обаче е критерий и за това, че дадения пчелар се е ПРОВАЛИЛ в опитите си за разрастване например чрез наемане на работници или чрез преосмисляне на технологията си и въвеждането на някаква по-нова.

Истински добрите пчелари ЦЯЛ ЖИВОТ СЕ РАЗРАСТВАТ. На всяко едно ново стъпало те се сблъскват с нови предизвикателства, и успяват да ги разрешат. Тука вече не са достатъчни само пчеларските познания, а познанията във всички останали сфери на живота и бизнеса. И критерий за сравняване на истински добрите пчелари е СКОРОСТА НА РАЗРАСТВАНЕ !!!

Аз лично за 2 поредни години постигнах 2 пъти по 100% ръст (два пъти удвояване на кошерите). При това обаче достигнах до някакъв таван (вече ми е много трудно да се справям и да контролирам количеството), в резултат на което за следващата година планирам по-малък ръст и отделянето на по-голямо внимание на ЕФЕКТИВНОСТТА (със същите количества кошери да се постигне по-голям краен продукт). И ако се справя с това, ще продължа с ръста дотогава, докато достигна до собствения си окончателен таван или докато умра.

Естествено има и още една група пчелари - достигнали са много, но след това са го загубили или драстично са го намалили. Това се получава тогава, когато НЕ СЕ КОНТРОЛИРА СКОРОСТА НА РАЗРАСТВАНЕ !!! Това вече е от ТЕОРИЯТА НА РИСКА - с по-малък риск нещата стават по-бавно, но и гафовете са по-малко. Тука няма единна формула за това дали трябва да се рискува повече или по-малко. Хубаво е да се знае теорията на вероятностите най-малкото заради това правилно да се преценява нивото на риска, с което бихте се чувствували комфортно, и бихте спали спокойно.

А за който не му се задълбочава в подробностите, добре е да знае поне следното:
    Всеки се изкачва в служебната йерархия и в живота като цяло дотогава, докато достигне до собственото си НИВО НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. На това ниво той се справя много зле и с много гафове, поради което е препоръчително да се върне една стъпка назад и да изкара остатъка от живота си на предишното комфортно за него ниво. Естествено има и алтернативата отново да стане УЧЕНИК на стари години, но това малко хора го правят.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Както и Матеев каза, ние сме създадени различни. Различни са нещата които ни удволетворяват, по различен начин гледаме на природата.

Наблюдател
    Регистриран
    26.02.2014
    Пчеларски район
    общ. Долни Дъбник, обл. Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Всички обаче би следвало да помислим върху последния коментар на скутелатор,който много обича да го извърта по неговия си начин,че чак ти иде да го треснеш с нещо.
    Виж последния абзац на пост №468 :
    http://pchelari.com/forum/showthread...1833#post41833 ,
    както и пост №10 :
    http://pchelari.com/forum/showthread...2343#post42343
    Този пост е редактиран от delisimo; 24.01.2015 в 22:41. Причина: уточнение и допълнение

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от delisimo Виж публикацията
    Виж последния абзац на пост №468 :
    http://pchelari.com/forum/showthread...1833#post41833 ,
    както и пост №10 :
    http://pchelari.com/forum/showthread...2343#post42343
    Колега,благодаря.Аз скутелатора го разбрах какво иска да каже,но нарочно наблегнах на това,защото другите ще се направят на разсеяни и ще го пропуснат да им мине покрай ушите.Това което мисля за себе си е - да си избера подходящото магаре за моя терен.То ще е свикнало с храната наоколо,а аз няма да се чудя какво да му давам да яде.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако един пчелар иска да има много продукция (мед и прашец), то тогава е 100% сигурно че той трябва да има много на брой пчели с голяма продължителност на живота. Тоест този пчелар наистина ще направи ДОБРО НА СЕМЕЙСТВОТО. При това положение твърдения от типа "ще уморите пчелите", "ще ги изтощите" и всякакви подобни са чиста проба МАНИПУЛАЦИЯ на общественото мнение. Също така не е вярно и твърдението "аз на моите пчели нищо не им давам". Това също е лъжа, измама или най-малкото - манипулация. Имам такъв познат пчелар, който наистина нищо не им даваше и така умори всичките си семейства, закупени по програмите.

Вярното твърдение трябва да бъде "Аз ще подхранвам пчелите по ПРАВИЛНИЯ НАЧИН - когато трябва, колкото трябва и с каквото трябва, щото да им осигуря дълъг живот и безупречно здравословно състояние, а от там и висока производителност на техния труд".

В случая спора не е дали да ги храним или не - всички хранят. Спорът е кога, как и с какво да ги храним. Отговорите на тези въпроси всъщност са част от ТЕХНОЛОГИЯТА НА ПЧЕЛАРСТВАНЕ, а тя както вече всички знаете е различна при различните пчелари. Всеки си е направил собствена технология съгласно собствените си знания или самозаблуди. И правилното за един е неправилно за друг, защото другия има различни паши, различна система кошери, вкарани в зимата семейства с различна сила и т.н. и т.н.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •