Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 37 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 363
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Аве Павлов ,ти в тези малки часове да не вземаш нещо? Ясно е ,че има противници на изкуствените заместители.Та просто го заявете без да показвате ,колко сте умни.

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    Колега ch.atanasov--Поздрави.
    Някой работят ден и нощ други никога.
    Чакам до видя какви глупости ще си наприказвате и аз да взема мнение по въпроса.Но до момента нищо ново даже се връщаме назад времето. Че взимам нещо взимам ракиомицин широко спектарен народен антибиотик. Нищо лошо не съм казал но е необходимо да си зададем въпроса до колко е необходимо да се използват такива продукти и при какви случай. До момента всеки изтъква нещо което е ползвал, аз също съм ползвал и ползвам и ще ползвам за бъдеще, даже съм подготвил вече храната и когато времето ми даде възможност ще я дам на кошерите. Покажете нещо практично и елементарно по-приложимо че колегите да го ползват лесно и ефективно.
    Недей така да се палиш от лека шега. Ако съм обидил някого мола - се извинявам.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колеги,аз не съм противник на добавките,стига те да не вредят.Нека обаче помислим и върху един друг аспект - да приемем,че намерим перфектната формула за максимален форсаж на пчелите.Какво ще се получи - посредствените майки,ще се замаскират,а добрите бързо ще се издухат.Посредствените ще се издухат преди добрите.В един момент след прекалено бурно развитие напролет,може да се получи двойно по-голям спад,след прекратяване на добавките.Такива семейства ще станат удобни и за болестите.Добрите майки,от друга страна ще трябва да се сменят всяка година,защото ще бъдат форсирани като за две.Отделно стои въпроса и с адекватното разширение което ще е необходимо след такъв форсаж.Иначе ще берем чепки по дърветата.Лично аз залагам на добрия ген,заместители - само в краен случай за коригиране на липса.Бих ползвал билкови екстракти,етерични масла.Това е лично мнение.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от PABLO PAVLOV Виж публикацията
    Колега ch.atanasov--Поздрави.
    Някой работят ден и нощ други никога.
    Чакам до видя какви глупости ще си наприказвате и аз да взема мнение по въпроса.Но до момента нищо ново даже се връщаме назад времето. Че взимам нещо взимам ракиомицин широко спектарен народен антибиотик. Нищо лошо не съм казал но е необходимо да си зададем въпроса до колко е необходимо да се използват такива продукти и при какви случай. До момента всеки изтъква нещо което е ползвал, аз също съм ползвал и ползвам и ще ползвам за бъдеще, даже съм подготвил вече храната и когато времето ми даде възможност ще я дам на кошерите. Покажете нещо практично и елементарно по-приложимо че колегите да го ползват лесно и ефективно.
    Недей така да се палиш от лека шега. Ако съм обидил някого мола - се извинявам.
    Колега,една забележка - казва се джибромицин,по-добре звучи.
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Колеги,аз не съм противник на добавките,стига те да не вредят.Нека обаче помислим и върху един друг аспект - да приемем,че намерим перфектната формула за максимален форсаж на пчелите.Какво ще се получи - посредствените майки,ще се замаскират,а добрите бързо ще се издухат.Посредствените ще се издухат преди добрите.В един момент след прекалено бурно развитие напролет,може да се получи двойно по-голям спад,след прекратяване на добавките.Такива семейства ще станат удобни и за болестите.Добрите майки,от друга страна ще трябва да се сменят всяка година,защото ще бъдат форсирани като за две.Отделно стои въпроса и с адекватното разширение което ще е необходимо след такъв форсаж.Иначе ще берем чепки по дърветата.Лично аз залагам на добрия ген,заместители - само в краен случай за коригиране на липса.Бих ползвал билкови екстракти,етерични масла.Това е лично мнение.
    Нека да разделим ХОБИТО от БИЗНЕСА. Хоби пчеларството е за удоволствие. С него се пилее време и пари. Бизнес пчеларството е за ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ. В него има ИНВЕСТИЦИЯ (създаването на пчелни семейства) и след това ПРОИЗВОДСТВО (експлоатиране на тези смейства) и най-накрая се очаква ПЕЧАЛБА. Всеки един пчелар, който иска да създава удобства и комфорт на пчелите си, за мене е ХОБИ ПЧЕЛАР. Ще помоля такива пчелари да не се намесват в темата. Бизнес пчеларите от своя страна трябва да ЕКСПОЛОАТИРАТ инвестициите си колкото се може по-интензивно, ако искат да са по-добри от конкуренцията, която ВЕЧЕ ГО ПРАВИ ТОВА. Междинен път НЯМА.

Ще ви дам пример с овощните градини. Имам си една хоби овощна градинка с около 100 най-различни плодни дръвчета. Ами трябва да ви кажа, че от тях рядко получавам повече от няколко касетки с плод. Причината - ами изоставил съм я на произвола на съдбата. Една единствена година бях назначил работник, който да ги подрязва, тори, полива, пръска с химикали, подпира с колове и въобще да се грижи за тях, и през тази година мазата ми беше задръстена от продукция - може би един или два тона. Та това е разликата между хобито и бизнеса - в количеството на получената продукция. Има ли грижи и употреба на подходящи храни и лекарства, има и продукция. Няма ли го това - всичко отива по дяволите.

Същото е положението и с кравите, пилетата, земеделските култури и въобще с всичко. Не се ли грижиш за тях и не се ли опитваш да ИЗВЛЕЧЕШ МАКСИМУМА от възможностите, бизнеса ти загива.

Ще ви кажа още нещо за ЦЕНИТЕ НА МЕДА, месото, зърното и всичко останало. Пазарните цени се формират от тези производители, които вече са се научили КАК ДА ИЗВЛИЧАТ МАКСИМУМА. Те произвеждат най-много и именно те контролират цените. И ако останалите по-дребни не се научат да правят същото, те ще работят на загуба. Тази тема е един опит да се научим как да го извличаме този максимум, защото който вече го знае, обикновенно си трае. Причината - съществуващото положение с незнанието и самозаблудите на болшинството от пчеларите ги устройва знаещите и те не искат да си създават допълнителна конкуренция.

Та тази тема е за КАНДИДАТ-БИЗНЕС ПЧЕЛАРИ, желаещи да използват научни подходи за ИЗВЛИЧАНЕ НА МАКСИМУМА. Моля всички останали да не се намесват и да си практикуват хобито както си искат и както им доставя най-голямо удоволствие (пилеейки пари и време).

А това че сме изтощавали пчелите и сме им съкращавали живота, принуждавайки ги да работят свръхсилите си - ами че нали това е целта. Ако човк е дал пари за някаква производствена машина, глупаво ще е тази машина да стои без работа. Умното е да накараме тази машина да работи денонощно, а още по-умно е да я пуснем да работи на ВИСОКИ ОБОРОТИ. Ако ние не го направим, други ще го направят. И ВЕЧЕ ГО ПРАВЯТ !!! И контролират ниските цени, защото на тях им излиза сметката, а ние се жалваме по форумите и ще продължаваме да се жалваме, докато фалираме.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ще дам пример и с цената на прашеца. Тук във форума се шири мнението, че прашеца трябва да се продава по 30, 40 или дори 50 лева. И при тези цени всички се жалват, че няма пазар. И или не произвеждат прашец, или произвеждат смешни количества. А прашеца в нашия бизнес е едва ли не отпаден продукт, който ако го събираме, няма да навредим на семействата. И ако си пречупим мисленето за 50 лева цена и осъзнаем, че на световните пазари тази цена е 15-16 лева, то тогава с учудване ще открием, че можем да продваваме цели тонове хей-така на майтап. А ако я свалим на 13-14 лева, ще се появят и изкупвачи в България и пласмента ще стане невероятно лесен.

Машината вече я имаме (семействата) и тя така или иначе си работи заради меда. Ами лошо ли ще е, ако тази машина ни дава например по 5-10 кг. прашец на кошер, което умножено по 13 лева прави 65-130 лева на година. Та това си е УДВОЯВАНЕ НА ПРИХОДИТЕ !!! А ние сме тръгнали да хленчим за субсидии по 5-6 лева на кошер - ха-ха ..... По 10 лева го дайте прашеца и пак ще стане чудо в приходите ви.

Ето това е ПРАВИЛНАТА БИЗНЕС ЛОГИКА - имаш ли машината, експлоатирай я всячески, при това на високи обороти.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И за последно ще ви дам една моя си класификация на пчеларите, която няма да се хареса на много от вас, и за която ще получа много отрицателни ръчички. За съжаление обаче тази класификация е ЛОГИЧНА и ВЯРНА и тя може да помогне на начинаещите да отсеят плявата от истински ценните постинги в този форум.

НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са тези пчелари, които работят някъде другаде, и през почивните дни пчеларстват с цел да си докарат някой друг лев над заплатата.

МЛАДИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са пчеларите, които имат шанса да станат професионалисти, ако правят нещата по верния начин.

СТАРИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са ХОБИ пчеларите. Те водят НЕЕФЕКТИВНО ПЧЕЛАРСТВО щом като цял живот не са успели да си докарат доходи от пчеларстване, по-големи от заплатата си в другото работно място.

ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са пчеларите, които си докарват доходи само и единствено с пчеларстване. Те вече са овладели ПРАВИЛНИ ПЧЕЛАРСКИ ТЕХНОЛОГИИ, които им позволяват сами да гледат 200, 300 или дори 500 кошера. Някои от тях включват семейството си да им помага, и така могат да достигнат до над 1000 кошера. Ако започнат и да наемат работници, и успеят да ги управляват и контролират, НЯМА ГОРНА ГРАНИЦА за броя на кошерите и за получаваните доходи.

МЛАДИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - имали бол пари, купили много кошери и семейства. Аз съм в тази категория. Дали тези пчелари ще успеят да овладеят и контролират сложността на занаята ще се разбере след време.

СТАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - имат много кошери и ги контролират дълги години. Това са хората, в които трябва да се вслушваме. Те наистина са овладели ПРАВИЛНИТЕ ПЧЕЛАРСКИ ТЕХНОЛОГИИ и наистина дълги години ПРАВЯТ УСТОЙЧИВ И СТАБИЛЕН БИЗНЕС от това. В пчеларските технологии на тези хора има много неща, които хоби пчеларите не ги знаят или не ги осъзнават.

Та най-лошата категория е СТАРИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - техните мнения във форума трябва да се приемат с подозрение, защото те често водят до НЕЕФЕКТИВНО ПЧЕЛАРСТВО от бизнес гледна точка. Същото важи и за другите видове пчелари, които доброволно се класифицират като ХОБИ ПЧЕЛАРИ. Тяхната цел не е големи доходи, а ДОСТАВЯНЕ НА УДОВОЛСТВИЕ. Следователно от бизнес-гледна точка техните методи на пчеларстване също са НЕЕФЕКТИВНИ и винаги водят до ПИЛЕЕНЕ НА ВРЕМЕ за сметка на полученото удоволствие.

Най-добрата категория е СТАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - от тях трябва да попиваме всяка една казана дума и да се учим колкото се може по-бързо.

МЛАДИТЕ ПЧЕЛАРИ, независимо дали са неделни или професионални, това са ПЧЕЛАРИ УЧЕНИЦИ. Техните мнения може и да са ценни, но може и да са плод на САМОЗАБЛУДА. Много често тези пчелари са ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ, но част от експериментите са с отрицателен резултат. Добре е да знаем какво мислят и правят тези пчелари, но на цитираните положителни резултати не трябва сляпо да се вярва. Най-добре е резултатите да се проверяват и да се търсят допълнителни информации или мнения по дадения въпрос.

Много е важно всеки един пчелар да си направи собствена сметка дали работи на печалба или загуба. В тази сметка трябва да включи и ЗАГУБАТА НА ЛИЧНО ВРЕМЕ, като времето се оценява поне по 5 лева на час. Ако се включи и времето в сметката и се окаже, че се работи на загуба, то тогава става въпрос за ХОБИ ПЧЕЛАРИ, работещи ЗА УДОВОЛСТВИЕ. Техните методи на пчеларстване може и да са верни от позицията на кефа, който си доставят, но са ГРЕШНИ от позицията на бизнеса. Ако от пчеларството ще се прави бизнес, то той трябва ДА Е ПЕЧЕЛИВШ, за да остават доходи за изхранване на жената и децата. Нещо повече - трябва да остават и излишни пари, които да се използват за РАЗШИРЯВАНЕ НА БИЗНЕСА с нови кошери и семейства. И това разширяване няма горна граница. И колкото по-бързо се прави, толкова по-далеко може да се стигне в рамките на един живот.

В заключение:
    Най-важният компонент в една БИЗНЕС ПЧЕЛАРСКА ТЕХНОЛОГИЯ е количеството на ВЛОЖЕНОТО ВРЕМЕ !!! Естествено са важни и другите компоненти, но по тях здравата логика на повечето пчелари работи правилно. По отношение на времето обаче много пчелари не осъзнават неговата цена, а то всъщност е НАЙ-СКЪПИЯТ КОМПОНЕНТ от технологията. И хоби пчеларите го ПИЛЕЯТ този компонент, и дори се опитват да накарат и другите пчелари да го пилеят както тях.

Всичко това го изписах с цел да покажа КОРЕННАТА РАЗЛИКА между технологиите на хоби и бизнес пчеларите, и да помоля хоби пчеларите да не се месят в теми, в които се обсъждат бизнес пчеларски технологии. С молба всеки един пчелар да си реши дали е ХОБИ или БИЗНЕС пчелар и за в бъдеще да не се меси в обсъжданията на пчеларите от другата група. В общия случай тя не се интересува от неговото мнение. Аз например си мълча и не се меся, когато става въпрос за любовта към пчелите. Уважавам тази група пчелари и нека те да си практикуват хобито си колкото си искат, но нека и те да не се месят в бизнес темите и да не се опитват да ни натрапват идеологията си.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Пожелавам ви успех,но не забравяйте,че света в момента се дължи на мислителите които извличаха МАКСИМУМА от всичко.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Всеки има правото да разсъждава и да действува по собствен си начин в тази голяма игра, наречена ЖИВОТ. Природата (или Бог) нарочно са създали различията между нас, като по този начин всъщност се прави проверка кой как ще се справи. Няма рецепта кое е правилно и кое - не. Бъдещето е единственият съдник.

Автор
    Регистриран
    02.08.2014

Lightbulb

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    И за последно ще ви дам една моя си класификация на пчеларите, която няма да се хареса на много от вас, и за която ще получа много отрицателни ръчички. За съжаление обаче тази класификация е ЛОГИЧНА и ВЯРНА и тя може да помогне на начинаещите да отсеят плявата от истински ценните постинги в този форум.

НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са тези пчелари, които работят някъде другаде, и през почивните дни пчеларстват с цел да си докарат някой друг лев над заплатата.

МЛАДИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са пчеларите, които имат шанса да станат професионалисти, ако правят нещата по верния начин.

СТАРИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са ХОБИ пчеларите. Те водят НЕЕФЕКТИВНО ПЧЕЛАРСТВО щом като цял живот не са успели да си докарат доходи от пчеларстване, по-големи от заплатата си в другото работно място.

ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - това са пчеларите, които си докарват доходи само и единствено с пчеларстване. Те вече са овладели ПРАВИЛНИ ПЧЕЛАРСКИ ТЕХНОЛОГИИ, които им позволяват сами да гледат 200, 300 или дори 500 кошера. Някои от тях включват семейството си да им помага, и така могат да достигнат до над 1000 кошера. Ако започнат и да наемат работници, и успеят да ги управляват и контролират, НЯМА ГОРНА ГРАНИЦА за броя на кошерите и за получаваните доходи.

МЛАДИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - имали бол пари, купили много кошери и семейства. Аз съм в тази категория. Дали тези пчелари ще успеят да овладеят и контролират сложността на занаята ще се разбере след време.

СТАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - имат много кошери и ги контролират дълги години. Това са хората, в които трябва да се вслушваме. Те наистина са овладели ПРАВИЛНИТЕ ПЧЕЛАРСКИ ТЕХНОЛОГИИ и наистина дълги години ПРАВЯТ УСТОЙЧИВ И СТАБИЛЕН БИЗНЕС от това. В пчеларските технологии на тези хора има много неща, които хоби пчеларите не ги знаят или не ги осъзнават.

Та най-лошата категория е СТАРИ НЕДЕЛНИ ПЧЕЛАРИ - техните мнения във форума трябва да се приемат с подозрение, защото те често водят до НЕЕФЕКТИВНО ПЧЕЛАРСТВО от бизнес гледна точка. Същото важи и за другите видове пчелари, които доброволно се класифицират като ХОБИ ПЧЕЛАРИ. Тяхната цел не е големи доходи, а ДОСТАВЯНЕ НА УДОВОЛСТВИЕ. Следователно от бизнес-гледна точка техните методи на пчеларстване също са НЕЕФЕКТИВНИ и винаги водят до ПИЛЕЕНЕ НА ВРЕМЕ за сметка на полученото удоволствие.

Най-добрата категория е СТАРИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ПЧЕЛАРИ - от тях трябва да попиваме всяка една казана дума и да се учим колкото се може по-бързо.

МЛАДИТЕ ПЧЕЛАРИ, независимо дали са неделни или професионални, това са ПЧЕЛАРИ УЧЕНИЦИ. Техните мнения може и да са ценни, но може и да са плод на САМОЗАБЛУДА. Много често тези пчелари са ЕКСПЕРИМЕНТАТОРИ, но част от експериментите са с отрицателен резултат. Добре е да знаем какво мислят и правят тези пчелари, но на цитираните положителни резултати не трябва сляпо да се вярва. Най-добре е резултатите да се проверяват и да се търсят допълнителни информации или мнения по дадения въпрос.

Много е важно всеки един пчелар да си направи собствена сметка дали работи на печалба или загуба. В тази сметка трябва да включи и ЗАГУБАТА НА ЛИЧНО ВРЕМЕ, като времето се оценява поне по 5 лева на час. Ако се включи и времето в сметката и се окаже, че се работи на загуба, то тогава става въпрос за ХОБИ ПЧЕЛАРИ, работещи ЗА УДОВОЛСТВИЕ. Техните методи на пчеларстване може и да са верни от позицията на кефа, който си доставят, но са ГРЕШНИ от позицията на бизнеса. Ако от пчеларството ще се прави бизнес, то той трябва ДА Е ПЕЧЕЛИВШ, за да остават доходи за изхранване на жената и децата. Нещо повече - трябва да остават и излишни пари, които да се използват за РАЗШИРЯВАНЕ НА БИЗНЕСА с нови кошери и семейства. И това разширяване няма горна граница. И колкото по-бързо се прави, толкова по-далеко може да се стигне в рамките на един живот.

В заключение:
    Най-важният компонент в една БИЗНЕС ПЧЕЛАРСКА ТЕХНОЛОГИЯ е количеството на ВЛОЖЕНОТО ВРЕМЕ !!! Естествено са важни и другите компоненти, но по тях здравата логика на повечето пчелари работи правилно. По отношение на времето обаче много пчелари не осъзнават неговата цена, а то всъщност е НАЙ-СКЪПИЯТ КОМПОНЕНТ от технологията. И хоби пчеларите го ПИЛЕЯТ този компонент, и дори се опитват да накарат и другите пчелари да го пилеят както тях.

Всичко това го изписах с цел да покажа КОРЕННАТА РАЗЛИКА между технологиите на хоби и бизнес пчеларите, и да помоля хоби пчеларите да не се месят в теми, в които се обсъждат бизнес пчеларски технологии. С молба всеки един пчелар да си реши дали е ХОБИ или БИЗНЕС пчелар и за в бъдеще да не се меси в обсъжданията на пчеларите от другата група. В общия случай тя не се интересува от неговото мнение. Аз например си мълча и не се меся, когато става въпрос за любовта към пчелите. Уважавам тази група пчелари и нека те да си практикуват хобито си колкото си искат, но нека и те да не се месят в бизнес темите и да не се опитват да ни натрапват идеологията си.

Отлична класификация, обхващата целия пчеларски спектър!

Ако имаше и начин всеки доброволно да си избере в коя група се причислява и тези групи да се отразяват в профила (вместо сегашните: наблюдател; автор; почетен автор и т.н.), ще се спести много време в пресяване на безмислените и безполезни мнения от т. нар. ''почетни автори'', дето влизат във форума само да убиват време (най-ценният ресурс на планетата!) и да бръщолевят ''врели-некипели''... Защото в много случаи, юзер с 6 мнения по същество може да е много по-ценнен и полезен от такъв с 4006 мнения, пишещ предимно в теми за зайци, ловджии, готвачи, цветари (давам само примери, никой да не го приема лично!). Аз, например дори бих добавил тези от групата на ''стари неделни пчелари'' в моя ''игнор лист'', така че въобще да не се ''срещам'' с тях.

Надявам се да няма обидени!

Страница 15 от 37 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •