Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 40 от 82 ПърваПърва ... 30383940414250 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 391 до 400 от общо 819
    Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    По принцип колегата Ангел е прав, но всяко правило си има изключения.Преди 5 години направих мой приятел пчелар.Той държеше кошерите си 5 броя 10ДБ на моя пчелин.Реши да ги мести, като новото място беше на 6 км.Казах му да ме предупреди, но той не сметна за необходимо.Мислих да му кажа една тънкост при местенето.Отидох 3 дена след това на пчелина и видях,че където му бяха неговите кошери се въртят много пчели.Сложих нуклеус с М в клетка по средата където бяха ошерите му и той се напълни с пчели.Наложи се да го местя в 12ДБ.Та така разбрах,че пчелите могат да летят и на по големи разстояния.Всичко е много относително.Споделих с олега пчелар за случката и той ме попита дали между двете места има язовир или рибарник.Аз се учудих какво общо има това с местенето а той се усмихна и каза ,че това е разковничето.Работата била в това,че пчелите идвали на водопой и след това тръгвали към старото място.Нещо повече,че голяма част от тях/говоря за водоноските/ през време на паша стават носачки на нектар защото вода вече имало в изобилие.След време го срещнах моя приятел и той сподели,че много са му отслабнали семействата.Аз нищо не му казах.Беше ми ясно защо.

не съм ги боидисал, но просто знам и виждам на къде излитат моите. а именно в обратна на посоката на която видях драката. защото аз се намирам на няма и 1км. от голям водопоен язовир, а около него има и акация, и драка и къпини който сега цъфтят и още куп растителност

имах предвид че сега цъфти драката и къпините акацията премина.може ли да очаквам някакви добиви от драката????/ и понеже не съм на ясно, мисля рояка като изгради и тези последни 3 основи дето му сложих да му поставя и магазин с 50 на 50 пити и основи.да очаквам ли да градят и по магазина или ще пълнят питите с нектар.защото липата скоро ще цъфне а искам да се възползвам от нея

ВЪОБЩЕ РЕДНО ЛИ Е ДА ИЗПОЛЗВАМ РОЯКА ЗА ПАША ОЩЕ ТАЗИ ГОДИНА

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Колега,
    Да можеш да му сложиш магазин и ще гради нарича се още роева енергия в смисъл, че рояците градят повече от нормалните кошери и това трябва да се използва. Отделно от това при условие както пишеш, че имаш паша тя трябва също да се използва т.е. може и да получиш мед от рояк. При добри условия не рядко рояците дават добър мед (като количество). Благородно ти завиждам на добрата паша и ти пожелавам поне един пълен магазин от рояка. Успех.
    Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

Цитат Първоначално публикувано от Angel_A
    Колега,
    Да можеш да му сложиш магазин и ще гради нарича се още роева енергия в смисъл, че рояците градят повече от нормалните кошери и това трябва да се използва. Отделно от това при условие както пишеш, че имаш паша тя трябва също да се използва т.е. може и да получиш мед от рояк. При добри условия не рядко рояците дават добър мед (като количество). Благородно ти завиждам на добрата паша и ти пожелавам поне един пълен магазин от рояка. Успех.
    благодаря за отговора колега, ще видим какво ще стане с този рояк.има бая време да се развие на макс. мен ме притесняват отводките дори и да се оплодят майките дали ще се развият до есента или ще се наложи да ги обеденя. колкото до пашата това е втората причина поради която взех кошерите, тук е изобилие от акация, драка, липа, ливадна, разни плодникови дървета, гроздета, малини, къпини, ягоди и ..... абе все забравям да щракна снимки за да ви покажа ама скоро ще го направя.
    п.п. има ли някои от троян или с. голяма желязна???? че от петък до неделя ще съм в голяма желязна на язовир сопот на мотосъборче. та ако има ще ми е драго да пия по бира с някои готин човек от форума

Цитат Първоначално публикувано от gillan
    имах предвид че сега цъфти драката и къпините акацията премина.може ли да очаквам някакви добиви от драката????/ и понеже не съм на ясно, мисля рояка като изгради и тези последни 3 основи дето му сложих да му поставя и магазин с 50 на 50 пити и основи.да очаквам ли да градят и по магазина или ще пълнят питите с нектар.защото липата скоро ще цъфне а искам да се възползвам от нея

Така както описваш ситуацията, ако не сложиш магазин, в скоро време, пак ще си зарежеш таратора, за да ги гониш по-дърветата. wink;

Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Цитат Първоначално публикувано от gillan

Така както описваш ситуацията, ако не сложиш магазин, в скоро време, пак ще си зарежеш таратора, за да ги гониш по-дърветата. wink;

хахахахаха :D :D :D :D :D :D евала колега тъкмо го бях забравил тоз таратор. в интерес на истината от тогава не съм се сещал за таратор.но мисля че леко полеко овладявам положението. след като на 2 пъти им разрушавам маточниците, разбърквам плодниците и оставям основи за градеж. 2ия път имаше по малко маточници. в четвъртък по обяд ще ги прегледам наново, за да съм спокоен за голяма желязна

Щом семейството работи усилено, твоята задача е само да му осигуряваш свободно пространство. Слага магазини и не се плаши. Дори и да не ти даде мед, няма да навреди по никакъв начин.

Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Щом семейството работи усилено, твоята задача е само да му осигуряваш свободно пространство. Слага магазини и не се плаши. Дори и да не ти даде мед, няма да навреди по никакъв начин.
    прав си аз ще съм доволен дори и да изградят някоя и друга магазинна пита.

колеги да се похваля. рояка не е бил мой, видях старите майки в семействата. извадих ги от роево състояние, като им слагах основи и разбърквах гнездото. отворите бяха отворени максимално, и скубах маточниците през 2-3 дена. рояка е добре и тои, гради като за световно, извадих 2 изградени пити и му сложих 2 основи, питите ми трябваха за отводките. утре ще му сложа и магазин с 12 рамки с основи да изградят магазинни пити. отводките се развиват добре. днес забелязах в едната вече и пресни яйца току що снесени. майката не съм я търсил. в другия не видях яйца ама тази отводка по принцип я чакам да почне да снася след 4-5 дена. пчелите и от 2те отводки носят прашец.сложих им по една изградена пита от рояка. утре започвам да ги подхранвам със захарен сироп 1 към 1 през 2-3 дена.
    благодаря на всички колеги който ми помагаха с съвети и малки хитрини който ми бяха много полезни.

към модераторите може ако искате да преименувате темата от помощ на първи проблеми на всеки начинаещ/ защото от 1 проблем минахме в темата през всичко с което се сблъскваме младите пчелари

Страница 40 от 82 ПърваПърва ... 30383940414250 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •