Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 363

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    За пореден път ще "натрапя" търтиевото млечице,което всеки може да си го добива сам абсолютно безплатно-получава се 3 в 1.
    -добиване на протеин.
    -борба против вароа.
    -добив на восък.
    За сега го използвам само в активния сезон.Страх ме е да го добавя към тестото защото-питката се поема бавно,а става въпрос за млечен продукт.Страх ме е от вкисване.Затова го използвам само през активния сезон със сироп.
    Не мисля,че пчелите през зимата се нуждаят от добавяне на протеини и белтъчини,а предимно от въглехидрати-топлина.При консумацията на захар се отделя повече топлина отколкото при консумацията само на мед.
    А в меденозахарното тесто добавям само йод по 10-12капки за кг.Не съм сигурен как и дали йода действа.Слагам го заради това,че йода участва в нозестата.Йод слагам и във поилката на пролет когато тръгне бурно развитие.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    За пореден път ще "натрапя" търтиевото млечице,което всеки може да си го добива сам абсолютно безплатно-получава се 3 в 1.
    -добиване на протеин.
    -борба против вароа.
    -добив на восък .........
    Няма да ни излезе сметката с цената на протеините от търтеево млечице. Труда там е много и ако го сметнем, цената ще излезе златна. Все пак прашеца на едро струва 15-16 лв., така че ние търсим рецепта за протеинови добавки с обща цена не повече от 10 лева на килограм.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Ако добиваш т.млечице само за подхранване на пчелите не е необходимо да използваш СР на 5000 кошера,а на 10 кошера на всеки пчелин.Овен това точно ти(с толкова кошери) би следвало да се замислиш(мащабно) за добива на търтиевото млечице.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Ако добиваш т.млечице само за подхранване на пчелите не е необходимо да използваш СР на 5000 кошера,а на 10 кошера на всеки пчелин.Овен това точно ти(с толкова кошери) би следвало да се замислиш(мащабно) за добива на търтиевото млечице.
    Колега няма нужда да натрапваш идеята си за търтеевото млечице. Идеята е много добра. Срещал съм състава на това млечице който беше много подходящ. Съхранението става замразяване във фризер веднага след добиване. Аз лично мисля да го пробвам тази година. Вътрешните ми рамкохранилки са малко по-къси и пускат далаци които и без това претапям загубвайки добри количества такова млечице. Ти всъщност как го добиваш, защото аз си мислех да си правя нещо като преса (тип гофретник) и така да го изстисквам.
    Ако ми попадне пак файла за това млечице ще го пусна, че то вече сме се заринали от информация и забравяш къде на какво си попадал.
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колеги,аз не съм противник на добавките,стига те да не вредят.Нека обаче помислим и върху един друг аспект - да приемем,че намерим перфектната формула за максимален форсаж на пчелите.Какво ще се получи - посредствените майки,ще се замаскират,а добрите бързо ще се издухат.Посредствените ще се издухат преди добрите.В един момент след прекалено бурно развитие напролет,може да се получи двойно по-голям спад,след прекратяване на добавките.Такива семейства ще станат удобни и за болестите.Добрите майки,от друга страна ще трябва да се сменят всяка година,защото ще бъдат форсирани като за две.Отделно стои въпроса и с адекватното разширение което ще е необходимо след такъв форсаж.Иначе ще берем чепки по дърветата.Лично аз залагам на добрия ген,заместители - само в краен случай за коригиране на липса.Бих ползвал билкови екстракти,етерични масла.Това е лично мнение.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Колеги,аз не съм противник на добавките,стига те да не вредят.Нека обаче помислим и върху един друг аспект - да приемем,че намерим перфектната формула за максимален форсаж на пчелите.Какво ще се получи - посредствените майки,ще се замаскират,а добрите бързо ще се издухат.Посредствените ще се издухат преди добрите.В един момент след прекалено бурно развитие напролет,може да се получи двойно по-голям спад,след прекратяване на добавките.Такива семейства ще станат удобни и за болестите.Добрите майки,от друга страна ще трябва да се сменят всяка година,защото ще бъдат форсирани като за две.Отделно стои въпроса и с адекватното разширение което ще е необходимо след такъв форсаж.Иначе ще берем чепки по дърветата.Лично аз залагам на добрия ген,заместители - само в краен случай за коригиране на липса.Бих ползвал билкови екстракти,етерични масла.Това е лично мнение.
    Нека да разделим ХОБИТО от БИЗНЕСА. Хоби пчеларството е за удоволствие. С него се пилее време и пари. Бизнес пчеларството е за ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ. В него има ИНВЕСТИЦИЯ (създаването на пчелни семейства) и след това ПРОИЗВОДСТВО (експлоатиране на тези смейства) и най-накрая се очаква ПЕЧАЛБА. Всеки един пчелар, който иска да създава удобства и комфорт на пчелите си, за мене е ХОБИ ПЧЕЛАР. Ще помоля такива пчелари да не се намесват в темата. Бизнес пчеларите от своя страна трябва да ЕКСПОЛОАТИРАТ инвестициите си колкото се може по-интензивно, ако искат да са по-добри от конкуренцията, която ВЕЧЕ ГО ПРАВИ ТОВА. Междинен път НЯМА.

Ще ви дам пример с овощните градини. Имам си една хоби овощна градинка с около 100 най-различни плодни дръвчета. Ами трябва да ви кажа, че от тях рядко получавам повече от няколко касетки с плод. Причината - ами изоставил съм я на произвола на съдбата. Една единствена година бях назначил работник, който да ги подрязва, тори, полива, пръска с химикали, подпира с колове и въобще да се грижи за тях, и през тази година мазата ми беше задръстена от продукция - може би един или два тона. Та това е разликата между хобито и бизнеса - в количеството на получената продукция. Има ли грижи и употреба на подходящи храни и лекарства, има и продукция. Няма ли го това - всичко отива по дяволите.

Същото е положението и с кравите, пилетата, земеделските култури и въобще с всичко. Не се ли грижиш за тях и не се ли опитваш да ИЗВЛЕЧЕШ МАКСИМУМА от възможностите, бизнеса ти загива.

Ще ви кажа още нещо за ЦЕНИТЕ НА МЕДА, месото, зърното и всичко останало. Пазарните цени се формират от тези производители, които вече са се научили КАК ДА ИЗВЛИЧАТ МАКСИМУМА. Те произвеждат най-много и именно те контролират цените. И ако останалите по-дребни не се научат да правят същото, те ще работят на загуба. Тази тема е един опит да се научим как да го извличаме този максимум, защото който вече го знае, обикновенно си трае. Причината - съществуващото положение с незнанието и самозаблудите на болшинството от пчеларите ги устройва знаещите и те не искат да си създават допълнителна конкуренция.

Та тази тема е за КАНДИДАТ-БИЗНЕС ПЧЕЛАРИ, желаещи да използват научни подходи за ИЗВЛИЧАНЕ НА МАКСИМУМА. Моля всички останали да не се намесват и да си практикуват хобито както си искат и както им доставя най-голямо удоволствие (пилеейки пари и време).

А това че сме изтощавали пчелите и сме им съкращавали живота, принуждавайки ги да работят свръхсилите си - ами че нали това е целта. Ако човк е дал пари за някаква производствена машина, глупаво ще е тази машина да стои без работа. Умното е да накараме тази машина да работи денонощно, а още по-умно е да я пуснем да работи на ВИСОКИ ОБОРОТИ. Ако ние не го направим, други ще го направят. И ВЕЧЕ ГО ПРАВЯТ !!! И контролират ниските цени, защото на тях им излиза сметката, а ние се жалваме по форумите и ще продължаваме да се жалваме, докато фалираме.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ще дам пример и с цената на прашеца. Тук във форума се шири мнението, че прашеца трябва да се продава по 30, 40 или дори 50 лева. И при тези цени всички се жалват, че няма пазар. И или не произвеждат прашец, или произвеждат смешни количества. А прашеца в нашия бизнес е едва ли не отпаден продукт, който ако го събираме, няма да навредим на семействата. И ако си пречупим мисленето за 50 лева цена и осъзнаем, че на световните пазари тази цена е 15-16 лева, то тогава с учудване ще открием, че можем да продваваме цели тонове хей-така на майтап. А ако я свалим на 13-14 лева, ще се появят и изкупвачи в България и пласмента ще стане невероятно лесен.

Машината вече я имаме (семействата) и тя така или иначе си работи заради меда. Ами лошо ли ще е, ако тази машина ни дава например по 5-10 кг. прашец на кошер, което умножено по 13 лева прави 65-130 лева на година. Та това си е УДВОЯВАНЕ НА ПРИХОДИТЕ !!! А ние сме тръгнали да хленчим за субсидии по 5-6 лева на кошер - ха-ха ..... По 10 лева го дайте прашеца и пак ще стане чудо в приходите ви.

Ето това е ПРАВИЛНАТА БИЗНЕС ЛОГИКА - имаш ли машината, експлоатирай я всячески, при това на високи обороти.

Забранен
    Регистриран
    15.06.2011
    Пчеларски район
    Община Дулово, област Силистра
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Нека да разделим ХОБИТО от БИЗНЕСА. Хоби пчеларството е за удоволствие. С него се пилее време и пари. Бизнес пчеларството е за ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ. В него има ИНВЕСТИЦИЯ (създаването на пчелни семейства) и след това ПРОИЗВОДСТВО (експлоатиране на тези смейства) и най-накрая се очаква ПЕЧАЛБА. Всеки един пчелар, който иска да създава удобства и комфорт на пчелите си, за мене е ХОБИ ПЧЕЛАР. Ще помоля такива пчелари да не се намесват в темата. Бизнес пчеларите от своя страна трябва да ЕКСПОЛОАТИРАТ инвестициите си колкото се може по-интензивно, ако искат да са по-добри от конкуренцията, която ВЕЧЕ ГО ПРАВИ ТОВА. Междинен път НЯМА.

Ще ви дам пример с овощните градини. Имам си една хоби овощна градинка с около 100 най-различни плодни дръвчета. Ами трябва да ви кажа, че от тях рядко получавам повече от няколко касетки с плод. Причината - ами изоставил съм я на произвола на съдбата. Една единствена година бях назначил работник, който да ги подрязва, тори, полива, пръска с химикали, подпира с колове и въобще да се грижи за тях, и през тази година мазата ми беше задръстена от продукция - може би един или два тона. Та това е разликата между хобито и бизнеса - в количеството на получената продукция. Има ли грижи и употреба на подходящи храни и лекарства, има и продукция. Няма ли го това - всичко отива по дяволите.

Същото е положението и с кравите, пилетата, земеделските култури и въобще с всичко. Не се ли грижиш за тях и не се ли опитваш да ИЗВЛЕЧЕШ МАКСИМУМА от възможностите, бизнеса ти загива.

Ще ви кажа още нещо за ЦЕНИТЕ НА МЕДА, месото, зърното и всичко останало. Пазарните цени се формират от тези производители, които вече са се научили КАК ДА ИЗВЛИЧАТ МАКСИМУМА. Те произвеждат най-много и именно те контролират цените. И ако останалите по-дребни не се научат да правят същото, те ще работят на загуба. Тази тема е един опит да се научим как да го извличаме този максимум, защото който вече го знае, обикновенно си трае. Причината - съществуващото положение с незнанието и самозаблудите на болшинството от пчеларите ги устройва знаещите и те не искат да си създават допълнителна конкуренция.

Та тази тема е за КАНДИДАТ-БИЗНЕС ПЧЕЛАРИ, желаещи да използват научни подходи за ИЗВЛИЧАНЕ НА МАКСИМУМА. Моля всички останали да не се намесват и да си практикуват хобито както си искат и както им доставя най-голямо удоволствие (пилеейки пари и време).

А това че сме изтощавали пчелите и сме им съкращавали живота, принуждавайки ги да работят свръхсилите си - ами че нали това е целта. Ако човк е дал пари за някаква производствена машина, глупаво ще е тази машина да стои без работа. Умното е да накараме тази машина да работи денонощно, а още по-умно е да я пуснем да работи на ВИСОКИ ОБОРОТИ. Ако ние не го направим, други ще го направят. И ВЕЧЕ ГО ПРАВЯТ !!! И контролират ниските цени, защото на тях им излиза сметката, а ние се жалваме по форумите и ще продължаваме да се жалваме, докато фалираме.
    Защо не преименувате тогава темата на БИЗНЕС ТЕМА, в която да имат достъп да пишат само такива пчелари с над определен брой кошери или мислещи се като такива.
    Вие зобители се г-н Матеев? Сутрин, обед и вечер вземате по една шепа стимуланти за да работите по 24 часа.
    Никой не отрича добавките в менюто на пчелите,но това трябва да е в рамките на разумното, а не са сметка на всичко и най вече за здравето на пчелите.
    Казвате че една машина /не жив предмет / трябва да работи колкото е възможно по дълго време на високи обороти, но човекът които я управлява / живо същество/ дали колко време ще издържи без прекъсване да я обслужва?.
    По същата ваша логика за експлоатация на макс може да помислите за осветление на пашата така пчелите ви ще работят денонощно, продуктите които произвеждат ще може да си позволите да ги продавате на половината от сегашните пазарни цени.Дали след това няма да ви удари синдрома на избягалият кошер, но вие имате пари да и закупите нови пчелни пакети и това ще ви е последната грижа.
    Ще ви дам и аз един пример с едни картофи.Една малка част от нивата бе наторена с лайна -овчи и даде много по голяма и качествена продукция от другата част торена със съвременни скъпи Торове.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    [QUOTE=Mateev;53251]Нека да разделим ХОБИТО от БИЗНЕСА. Хоби пчеларството е за удоволствие. С него се пилее време и пари. Бизнес пчеларството е за ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ. В него има ИНВЕСТИЦИЯ (създаването на пчелни семейства) и след това ПРОИЗВОДСТВО (експлоатиране на тези смейства) и най-накрая се очаква ПЕЧАЛБА. Всеки един пчелар, който иска да създава удобства и комфорт на пчелите си, за мене е ХОБИ ПЧЕЛАР. Ще помоля такива пчелари да не се намесват в темата. Бизнес пчеларите от своя страна трябва да ЕКСПОЛОАТИРАТ инвестициите си колкото се може по-интензивно, ако искат да са по-добри от конкуренцията, която ВЕЧЕ ГО ПРАВИ ТОВА. Междинен път НЯМА.

Най-добре и форума да се раздели на две - ПРО и ХОБИ , за да са доволни всички и всеки да си знае мястото и да няма сърдити.
    Все пак това е пчеларски форум, не е училище по пчеларство...
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Добавките и витамините могат да са вредни и повечето от тях не се "разбират" помежду си.
    Като вкараш един витамин, то друг изчезва от системата. С минералите е същото и в крайна сметка баланса е много важен.
    Виж връзките между Zn, Fe, Cu, Mg и Ca, а с витамините става още по-сложно.
    Витамин D3 и Мg + Ca
    Витамин C + Fe

Проблема с неразбирането идва от това ,че много минерали ползват едни и същи ензимни системи за усвояване в организма. Да речем, че използваш целия потенциал на ензиманта система за усвояване на Цинк (Zn), т.е. я задръстиш с него. Разбира се , че в такъв случай няма как да усвоиш Медта (Cu), която ползва същата система. Така в дългосрочен план от големите дози Цинк ще се получи недостиг на Мед (Cu). Предполагам ,че това е и причината, поради която прашецовите заместители действат само за кратък период (Scutellator беше споменал за това) и след това спира пилото (получава се недостиг на нещо важно)
    Ако дозите са малки и балансирани, няма да има "неразбиране"

Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •