Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 363

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Трябва да знаете, че в света има около 10 фирми които са специализирани в областта на производството на Витаминно-минерални премикси /ВМП/ за животни. Нито една от тези фирми не е разработила ВМП специално за пчели. В храните за пчели на пазара се влагат ВМП предимно предназначени за свине или птици.
    Има "Ламонса" имат специално за пчели и си е отбелязано на самия етикет
    Милен Михов

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Има "Ламонса" имат специално за пчели и си е отбелязано на самия етикет
    Всъщност въпросната формула на Ламонса е предназначена :"Vit-Amino Lamons Plus · Aminoacidic and vitaminic complementary feed for mix in drinking water or milk.", демек,формула,разработена за питейна вода или прибавка към мляко.Това което са направили е,че са прибавили и една пчеличка на етикета.Аз също го ползвам,но ще ми е интересно дали са направили някакви тестове за това твърдение.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Автор
    Регистриран
    29.07.2013
    Пчеларски район
    Мизия
    Ето още една подобна хранителна добавка.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Не съм ги ползвал ,но незнам защо на такива отвари по 26лв. литъра хич нямам вяра.Ако някой е ползвал нека сподели.

Автор
    Регистриран
    07.10.2010
    Пчеларски район
    ДОБРИЧКА
    Давал съм от тези видове аминокиселини не съм видял някаква разлика освен ,че сиропа по бързо вкисва ако не го изпият

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от enchev Виж публикацията
    Давал съм от тези видове аминокиселини не съм видял някаква разлика освен ,че сиропа по бързо вкисва ако не го изпият
    В момента приготвям питки с различни комбинации от няколко такива илача.Поживьом увидим.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    В момента приготвям питки с различни комбинации от няколко такива илача.Поживьом увидим.
    Тъкмо ще проверим дали резултатите от експеримента, направен при Ранди Оливър с различните хранителни добавки са били валидни.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    11.05.2014
    Добро утро на всички. Четейки пучителния и изчерпателен пост на колегата "freelancer_bg" се сетих че имам амино киселини БССА около 100 бр. който не ги ползвам и са в срок на годност. Замислих се дали би било удачно да ги пласирам на пчеличките? Но си задавам въпроса в какво количество да добавям от тях на 1л. сироп или на 1 кг. медени питки? Ще съм благодарен за помощ от ваша страна. Лек ден на всички ви.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	_BCAA-9K-Mex-Sostav.PNG
Прегледи:      557
Размер:	15.6 KB
ID:	3017Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	_vyrn_698MEX-BCAA-9K-180-Tabliet.jpg
Прегледи:      555
Размер:	86.4 KB
ID:	3018

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    копирано от сайт по точно от потребител

Хайде да ви открехна малко на тема белтъчини ,които са много важни и сега са най- нужни за пчелите а още ги няма в природата!
    Според мен успешните варианти са 2

1 . Да сте си събрали прашец и да го сложите в питката с пудра захар и мед,което ще е супер за пчелите!

2. Варианта който аз го практикувам е да си купите от Агро Аптеките – ХИДРОПРОТ
    трудно се намира но го има . това са белтъчини извлечени от костите на животни. много е ефикасен да се слага и в сиропа на 10 л -100 г.хидропрот Майките се сцепват са снасят, Стартовит и др. подобни пасти да ядат
    Аз в кърмовата маса го слагам към 50-60 мг. на 1 кг. ако сложите повечко няма да вдигат питката с охота, в сиропа не е проблем. Пробвайте с 1 от вашите кошери и ми се обадете да почерпите
    ВНИМАНИЕ!
    Трябва да се дава умерено,
    прекаленото му даване пчелните семейства се развиват прекалено бързо да не се изпадне в роево състояние.

Ако някой го е правил това да каже имали нещо вярно в това!!!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Има една тънкост при белтъчните добавки, за която не знам дали сте се сетили. Тя е свързана с тяхното тегло и/или с техния обем. При даването на заместители на прашеца НЕ Е ВЪЗМОЖНО постигането на такава рецепта, при която едновременно да са изпълнени изискванията за ОБЕМ (ТЕГЛО) и КОЛИЧЕСТВО на полезните аминокиселини. Ако обема е същия, то аминокиселините ще са по-малко спрямо аналогичните в прашеца. Състава също ще е различен. Може да се направи приблизително същия състав, но обема (теглото) ще станат повече, и не се знае пчелите дали ще са съгласни да ядят повече (да преяждат като прасета) ....

Има още един тънък момент. Дори и да успеем да създадем белтъчна храна с тегло, обем и съставки, аналогични на пчелния прашец, то дори и тогава ще имаме проблем с НЕЙНОТО УСВОЯВАНЕ от пчелния организъм. Не че нещо ще го натровим - това е почти невъзможно. Със сигурност обаче ще имаме някакъв процент на НЕПЪЛНОЦЕННО УСВОЯВАНЕ, при който неусвоените съставки ще пълнят дебелото черво на пчелите със завишен процент изпражнения.

Като цяло най-доброто постижение, което са успявали да направят учените, с голям зор едва успява да достигне до ниво 50% на полезност и усвояемост спрямо цветния прашец.

Основни изводи:
    1. Няма по-добра белтъчна (протеинова) храна за пчелите от пчелния прашец.
    2. Каквито и опитити да се опитваме да правим с изкуствени заместители, трудно ще достигнем 50% хранителни свойства и усвояемост.
    3. Въпреки това си струва да пробваме, ако нямаме наличен собствен прашец, за който да имаме поне малко от малко някаква сигурност, че в него няма някакви зарази.

Ако отчетем факта, че зимно време пчелите не се нуждаят от белтъчни храни, а пролет, лято и есен в природата има достатъчно прашец, то тогава храненето с белтъчни храни почти се обезсмисля. То би имало някакъв минимален ефект само за пчелини, намиращи се в бедни на прашец региони. Например ако са разположени в центъра на хиляди декари, промишлено засяти с една единствена култура. Докато тя цъфти е добре, но преди и след това трябва да се дават белтъчни храни, иначе семейството няма да иска да гледа пило.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •