Аз в другата тема за подхранването си казах мнението, мога да допълня още инфо с източници за състава на пчелните продукти - прашец и мед. Най-доброто което съм срещал е книгата на Павлина Починкова " Пчелните продукти в медицината". Учен от световно ниво, издание от 1986 г. , което може да закупите на вторичния книжен пазар, ето линк.
http://knizhen-pazar.net/index.php?s...&searchin=name
По въпроса за самото хранене ще преместя от друга подобна тема едно видео на най-изтъкнатия специалист в областта на храненето на пчелите в България - доц, д-р Иванка Желязкова от 2013 година.
https://www.youtube.com/watch?v=TetKYBiixyU
При прилагането на витамините най-вече трябва да се съобразявате с техния срок на годност и съхранение. Витамините имат много кратък живот и бързо се разпадат в следствие на светлина, температура и кислород. Ако искате да запазите прашеца като добавка към зимно-пролетната храна трябва веднага да го залеете с пчелен мед както правят пчелите в кошера. Тази смес трябва да се съхранява на тъмно, до 25 градуса и когато се прави тестото да не се загрява, ако е много твърдо да се размива. Прашец които е минал сушене се превръща в пепел за пчелите и остава неусвоен. Поради тези причини и опасността от предаването на зарази аз не употребявам прашец за подхранване.
Трябва да знаете, че в света има около 10 фирми които са специализирани в областта на производството на Витаминно-минерални премикси /ВМП/ за животни. Нито една от тези фирми не е разработила ВМП специално за пчели. В храните за пчели на пазара се влагат ВМП предимно предназначени за свине или птици.