Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 39 от 82 ПърваПърва ... 29373839404149 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 381 до 390 от общо 819
    Цитат Първоначално публикувано от kosta zhelev
    Споко Гилане!
    Веднъж ти казах ,че си се разболял от най-лековитата болест.Няма страшно.Маточниците са защото пилото е много.Натоварваш ги с основи ,а те искат да подменят майката.Добре де, махни я тази майка и остави всички маточници.Запечатаното пило да се намали.Остави ги да си начешат крастата.Майката я отдели с две пити запечатано пило и другото остави заедно с тези всички маточници.Просто те са решили как да живеят.Достави им това удоволствие.
    аз да им доставя удоволствие ама на мене няма кои да ми достави удоволствие хахахах. сега сериозно мислил съм да я отделя тази майка ама няма къде. освен да обеденя двете отводки и така да се освободи единия кошер. другите варянти са да я поставя с едната отводка в единия кошер ( дали ше ги обеденя или разделя вътре не се знае) и третия варянт е да я заселя в една тръвна която дядо ми ми направи тези дни. и без това не знам поради каква причина ама тръвната много ме заинтригува и имам намерение другата година да имам семеиства и в тръвни. има много голяма носталгия и история в тези прмитивни кошери. да ви попитам нещо сега на темата тръвни, че оня старец за които често ви споменавам ми е казвал че тръвната е наи добрия кошер за добиване на прополис. верно ли е това?????

ANIBAL
    Guest
    Гилане,без инвентар няма пчеларство!

Ако може да ви запитам нещо.
    Днес ме гложди мисълта за един мой кошер който изпадна в роево , трябва роя да излезе днес или утре , но времето е отвратително , вали и е студено , така го дават до четвъртак, та чудя с в тоя случай , какво ще стане с двете майки в кошера при невъзможност поради лошо време да излезе рой от кошера.
    Благодаря за инфото предварително.

Цитат Първоначално публикувано от kosta zhelev
    Гилане,без инвентар няма пчеларство!
    знам коста, затова работя по въпроса. имам 2 дърводелски работилници който си седят така и ловят прах. пра дядо ми и на баба и брат и бяха бъчвари. така че есента и зимата ще пада голямото дялане хахахаха.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Споко пчелите пазят новоизлюпените майки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    gillan успя ли да намериш майката?
    От прочетеното по-горе разбирам, че семейството е силно.

колеги днес по обяд направих подробен преглед на кошерите.
    1. и в двете семейства намерих пресно снесени яица, който не бяха полегнали още в килийките. това ме навежда на мисълта че роя не е мой.не съм търсил майките, защото за момента не ме интересуват, щом са снасяли малко преди да погледна за мен е добре. и от двете семейства махнах всички маточници който видях, нямам пропуски защото отделях бая време на пита.не вярвам да съм пропуснал някой.ако се наложи след 5-6 дни пак ще ги погледна.
    2. извадих и от 2-те семейства по една изградена основа и на тяхно място сложих нови основи.изградените пити ми трябваха за отводките защото видях че днес са се изчупили майки в тях.в едната видях майката, в другата не но не съм я и търсил. видях че маточника беше прогризан правилно.сега ще чакам само да се осеменят и да започнат да снасят.
    3. на рояка директно му сложих 3 основи на куп.като ги разпределих между пресното пило.така че ако изградят тези пити за няколко дни и ги осеменят плодника ще е запълнен, защото до сега беше на 9 рамки/ а с тези 3 основи стана на 12.чудя се да ги подхраня ли на 3-4 пъти за да се включат в ливадната и липовата паша.при мен има липи който след около 2 седмици ще цъфнат, а има и такива с бая по късен цъфтеж.

п.п. видях в магазините тук таме в някоя килиика пресен нектар. нямам представа какъв е може да е от ливадите защото тук сега всичко е нацъфтяло. може и да е от драка, защото днес на работа видях в 2-3 драки които тъкмо почват да цъфътят бая пчели.но не са мой защото са на другия краи на селото. а там има един бая голям пчелин от околко 30тина кошера.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Цитат Първоначално публикувано от gillan
    п.п. видях в магазините тук таме в някоя килиика пресен нектар. нямам представа какъв е може да е от ливадите защото тук сега всичко е нацъфтяло. може и да е от драка, защото днес на работа видях в 2-3 драки които тъкмо почват да цъфътят бая пчели.но не са мой защото са на другия краи на селото. а там има един бая голям пчелин от околко 30тина кошера.
    Защо да не са твои ? Твойте да не си ги боядисал :D ? Пчелата лети до 6 - 8 км. от кошера.
    Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

Потребител
    Регистриран
    14.02.2011
    На 3км от пчелинат ми тази пролет имаше рапица и нищо не събраха пчелите,такачче не се заблуждавайте че ходят над 2-3км.те и да са ходили аз нищио не усетих в магазините нито в плодниците,даже напротив,изядоха си всичкия мед които им беше останал от зимата.

Автор
    Регистриран
    09.01.2011
    Колега,
    Със сигурност ходят, но над 3 км. полета е неефективен (просто по-голямото количество сироп който е събрала го консумира по време на самия полет), а малкото останало количество (ако има такова) внасяики го в кошера се изяжда по-бързо, защото времетраенето на полета е по-голямо. Успех.
    Вдъхновяват ме позитивните хора от които съм заобиколен.

Страница 39 от 82 ПърваПърва ... 29373839404149 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •