Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
Нещо много сложно го направихте колкото повече чета толкова по- малко схващам вече аджеба кое е полезното а докато темата се изчерпи нищо чудно да получа и добра подготовка по ботаника ......
Така е защото гледаш отстрани и не се опитваш да вникнеш в същноста на нещата. Преди 5 дена и аз гледах като тебе на тази материя, но към днешна дата нещата вече започнаха да се подреждат в главата ми и вместо непонятни сложни думички аз вече виждам подреденост, логика и взаимосвързаност. Дето се казва вече имам почти пълна готовност сам да си измисля рецепта на собствена храна, и за разлика от фабричните храни в тази моята ще знам какво точно слагам и защо го слагам. И съвеста ми ще е чиста за разлика от тази на много производители, които пазят в тайна рецептите си. А знаеш ли защо пазят в тайна рецептите си - ами защото не им е чист косъма, и направените анализи от външни фирми го показват това. Стига разбира се да знаеш какво да гледаш в числата.

Отворих темата защото предполагах, че и други хора ще се заинтересуват от въпроса "Защо се слага точно това?". Иначе можех и аз да направя всичко тайно и най-накрая да публикувам във форума ПОРЕДНАТА СЪМНИТЕЛНА РЕЦЕПТА, на която естествено никой нямаше да повярва. Сега обаче всичко е на длан и както виждаш, няколко човека направихме така наречения мозъчен щурм и напреднахме много напред в материята. И стигнахме доста по далеко от това, до което са достигнали някои производители със съмнителни рецепти.

Вече открих фалшификати, като например това: http://pchelar.com/node/300
Шишенцето са го напълнили с най-обикновенна готварска сол. Количеството на кобалта е огромно, ако се спази рецептата им за приготвяне, и ако въобще вътре има кобалтови соли - ха-ха... Самата готварска сол доставя на пчелния организъм 10 000 пъти повече натрий от необходимото, и 100 000 пъти повече хлор. Под необходимо разбирам това, което пчелите биха го получавали от прашеца. Етикета е фалшив и на него няма написано кой е производителя. Просто в някой гараж някой пълни шишенцата със сол и ги продава на наивните пчелари с 1000% печалба. Поне да си беше направил труда да изчисли правилната дозировка.

Мога да ти разказвам и за други известни храни какво не им е наред на състава. Не казвам че са фалшификат, а че почти никой производител не се съобразява с това от какво се нуждаят пчелите, а с това какво е можел да набута като пълнител към захарта. Мисля че това е така, защото пропорциите на компонентите силно се различават от вътрешния състав на прашеца. От някои съставки има 10 пъти повече, а от други - 10 пъти по-малко. Трети съставки въобще липсват, а те са задължителни (като например някои витамини и 10-те незаменими аминокиселини). И на последно място - има ненужни съставки, които не се съдържат в прашеца. Всичкото това говори че част от производителите са претупали рецептурния си състав. Или това, или тотална некомпетентност. А кажи ми сега как да вярвам на фабричните храни. Да не говорим и за това, че са безбожно скъпи - по 3-4 лева, когато захарта е под 1 лев.

Мисля че темата е много полезна и ако от нея произлезе евтина, качествена, логична и научно обоснована рецепта, всички ще са доволни.