По принцип купешките бактерицидни лампи са с малка мощност и с малък интензитет на UV лъчите. Това най-вече е така заради безопасноста. Такива лампи обаче няма да ви свършат работа. Ако наистина искате мощен UV източник, трябва да си го направите сами. За който не знае, всички видове ЖИВАЧНИ ЛАМПИ се явяват мощен източник на UV лъчи, но трябва внимателно да се счупи външната колба с луминифора и да остане само вътрешната колба. Аз лично съм си направил такава установка и с нея тествам различните материали дали издържат на UV радиация. Така направения UV източник е с интензитет от няколко стотин слънца. Едно денонощие под лампата е еквивалентно на няколко години на слънце. Според мене такава една лампа за кратко време може да направи идеална дезинфекция на прашеца, но вероятно ще промени и неговия цвят.
Малко мерки за безопасност:
Аз лично лампата съм я сложил в метално табло, за да може UV лъчите да си остават вътре в него. Ако има отвор и UV лъччите излизат в стаята, ще започнат всякакви ефекти като смяна на цвета на стените и на мебелите в стаята, както и разрушаване на пластмасовите предмети. Да не говорим, че може да унищожи ретината на очите буквално за секунди. Такава светлина не трябва да си позволявате да я гледате дори и за секунда. Също и за въздуха - за нула време той се напълва с озон, който в големи количества също е вреден за организма. Така че не забравяйте да осигурите добра вентилация на помещението.
Друго за лампата - ами тя се свързва към мрежата посредством дросел. Когато купувате лампа, купете и дросел за тази мощност. Те би трябвало да вървят в комплект. Ако искате да откраднете от някъде - ами всички стари улични лампи от социалистическо време са живачни и вътре в тялото на лампата се намира и подходящия дросел.
За металната кутия или шкаф - както казах, хубаво е да е затворен отвсякъде, но в същото време трябва да пробиете отвори на дъното и на капака, за да се вентилира добре. Над тези отвори на 1 сантиметър разстояние се поставя метална ламарина, която спира директните UV лъчи. Така хем има вентилация, хем почти няма да излизат никакви лъчи. Самият шкаф трябва да бъде боядисан отвътре с бяла боя или още по-добре да бъде облепен със светлоотразяващо алуминиево фолио. Проводниците към лампата трябва да са с UV стабилизирана изолация - например силиконова. Фасунгата трябва да е порцеланова или керамична.
Ами накратко това е машината за обеззаразяване на прашец и за тестване на предмети за устойчивост на UV лъчи. Колкото до лампата - има ги с различна мощност - 100, 150, 200, 250 и дори 400W. Колкото по-мощна лампа сложите, толкова по-силен ще е ефекта и по-бързо ще се обеззаразява. Освен лъчите обеззаразяващо действие има и самия озон. Нали вече ви казах, че той в подходящи дози избива всичко живо.
И още веднъж ВНИМАВАЙТЕ !!!
Мощните UV лъчи могат за минути да ви изгорят кожата и за секунди да ви ослепят завинаги, а генерирания озон при големи дози може да ви убие. Също така ако стане пожар в стаята, в среда на озон всичко ще гори като барут.