Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 346

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Има една идея - да се опитаме да го направим само с един DC-DC преобразовател, като го накараме да работи в режим на токоограничение. Тоест да му използваме вътрешната защитата против късо съединение като генератор на ток. Трябва обаче да видим с какъв чип е направена схемата, за да се ориентираме как е организирано токоограничението и от кой точно резистор зависи. И ако всичко е наред, ще се наложи само да се смени един резистoр и всичко би трябвало да проработи. Вече съм възложил задачата и скоро ще имаме резултат.

Ако не стане по този начин, ще направим схема на аналогов генератор на ток. Тази схема се прави само с 4 компонента - 2 транзистора и два резистора. Единия транзистор е мощен Дарлингтон (150-200W), сложен на як радиатор, защото бая ще грее. Втория транзистор е какъв да е. Прави се отрицателна обратна връзка през емитерния резистор на мощния транзистор и готово. Втория резистор е за отпушване на Дарлингтона. Тази схема със сигурност ще работи много добре (пробвал съм я многократно), но ще отделя до 90W мощност под формата на топлина. Тази топлина трябва да се разсее с голям радиатор и/или вентилатор.

Така или иначе този път всичко ще се изпробва. Просто ми дайте малко време да ви предложа проверена и изтествана схема.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Аз все пак се надявам да има подходящо място след товарния резисто където да има константен ток.
    Само разсъждавам.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от srg Виж публикацията
    Аз все пак се надявам да има подходящо място след товарния резисто където да има константен ток.
    Само разсъждавам.
    Всичко зависи как е реализирана интегралната схема на DC-DC преобразователя. Ще трябва да се види каква е схемата и след това да се прочете нейната документация. Напълно възможно е тока на късо съединение да се мери вътрешно и да се регулира с напрежение на някое краче. Възможно е и да има последователен резистор, от който да се взема пада на напрежение като обратна връзка. В зависимост от ситуацията ще се направи една или друга модификация на външната схема. Но това е развойна дейност, която някой трябва да я свърши, губейки няколко дена време. Затова и досега не съм я свършил тази работа - не е нито лесна, нито пък е спешна (поне за мене).

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •