Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 35 ПърваПърва ... 9171819202129 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 346
    Наблюдател
    Регистриран
    04.06.2013
    Цитат Първоначално публикувано от srg Виж публикацията
    Изгоря резистора а не трансформатора.Но няма значение.Явно не трябваше да влизам в такива подробности.
    Нещата са прости.Последователно на първичната намотка съм включил лампа с нажежаема жичка 220V 100W.

С риск Матеев пак да ми се расърди искам да попитам - Някой направил ли си е генератор на ток по схемата която той препоръча с DC-DC конвертора и какви са му впечатленията. Не поставям под съмнение компетентноста на Матеев,напротив почти съм съгласен с него, но мисля че болшинството от хората предпочитат по простите неща. Това което описах е такова - изпробвано и практично.
    Здравейте колеги и за много години, вчера попаднах на тази тема и се зарибих да си направя описаното от Матеев устройство. разполагам с компютърно захранване с мощност 240 вата. Днес поръчах от Ebay въпросните DC-DC устройства. Обаче тъй като не съм особенно на ти с електрониката ми изникнаха някои глупави въпроси в главата на които ще се радвам да получа отговор.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    За да накараме втория стабилизатор на напрежение да работи като ГЕНЕРАТОР НА ТОК, трябва да свържем в изхода му резистор и така да подберем този резистор, щото тока през него да бъде такъв, какъвто ние го желаем - 1А или 2А или 3А. При ток 1А ще имаме бавно лепене за начинаещи, при ток 2А ще имаме средно по скорост лепене за напреднали и при ток 3А ще имаме бързо лепене за експерти. Бас ловя, че всеки един пчелар ще премине през обучението от начинаещ до експерт лепейки първите 10-20 основи, и при това няма да допусне повредата на нито една основа. Поне при нас така се получи. Надявам се, че ще е така и при всички останали.

Та за да накараме втория стабилизатор на напрежение да стане ГЕНЕРАТОР НА ТОК, трябва да настроим изхода му на напрежение от 1.0V. След това трябва да се сдобием с два резистора - 1 Ом 1W и 0.5 Ома 2W. Когато включим първия резистор, тока ще е 1А. Когато включим втория резистор, тока ще е 2А. Когато включим и двата резистора в паралел - тока ще е 3А. Това е всичко. Друго няма. Който иска - може да си сложи 2 ключета и да си ги щрака тези резистори, за да си сменя тока по време на работа. Според мене обаче това е безсмислено, защото всеки пчелар бързо-бързо ще се убеди, че най-добрия ток за него е 3А. Поне при нас така беше. Този ток го избрахме буквално след 5-тата залепена основа.

Ако искате директно да преминете на ток 3А и да не си играете на шикалки, директно можете да си търсите един единствен резистор със съпротивление 0.33 ома и мощност, не по-малка от 3W.
    1. Как се вързва резистора на изхода на + на - или на късо?
    2. Защо се настройва изхода на 1.0V?
    3. В процеса на работа напрежението само ли се регулира в зависимост от съпротивлението на дадената тел?
    4. Какво се случва ако дадем двете клеми на късо?

Предполагам като започна да го сглобявам и други въпроси ще излязат. Ако има възможност и някаква схема да покаже Матеев ще съм му много благодарен (а ако някой ден някъде се засечем ще почерпя).

На снимката е показано описание на 12A 200W Adjustable DC-DC Step Down Converter Buck Module 4.5-30V to 0.8-32V

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Generator na tok.jpg
Прегледи:      356
Размер:	97.2 KB
ID:	2965

До скоро лепих основи с едно универсално зарядно за лаптоп което се регулираше от12 до 24 волта и 4.5 ампера . Всичко беше 6 докато един колега не ми подари няколко рамки обтелени с някаква по дебела тел. Като пробвах за загрея единия хоризонтален тел адаптера изпуши. Явно съпротивлението се оказа твърде малко и се укъси. С тънката тел се получаваше без проблем. Това ме кара да се замисля за правотата на колегата да се ползва така наречения генератор на ток (стига да не струва 200лв.)

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Моята концепция е друга, но прочетох внимателно предложението на Матеев за да ти помогна. Има нещо което ме смущава в обяснението в работата на втория конвертор за целта. Или трябва да се разгледа схемното решение и да се изведат необходимити изводи от определено място, но нека Матеев да се произнесе.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Варненски
    Аз ползвам акумулатора на колата става идеално.
    Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Fram!
    Дадоха ли ти някакви напътствия? Ако е да, моляте да споделиш, че ми е интересно. Предполагам и на други колеги.

Наблюдател
    Регистриран
    04.06.2013
    Само в тази тема съм писал по въпроса и за сега само от теб има писано. Мен също ме притесняват некои неща. Доколкото схванах Генератора на ток служи за да имаш на изхода постоянен ток независимо от товара, а напрежението се регулира според съпротивление на телта. Втория конвертор е стабилизатор на напрежение което посредством потенциометър се настройва на конкретно напрежение в диапазона 0.8 до 32V. Според Матеев ние го настройваме на 1.0V. В този ред на мисли как хем имаме настроено постоянно напрежение хем генератор на ток.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Идеята на Матеев е правилна, но според мен той е пропуснал нещо . Може да има нещо което аз не разбирам, затова го моля да даде допълнително разяснение. Гледам че е активен във фурума.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Човек трябва да е внимателен като използва менторски или назидателен тон, защото може понякога да греши.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    За да няма грешки ви предлагам да поизчакате още ден-два. Сега ще се разпоредя на моите електрончици да реализират, настроят и оживят схемата, и след това да я нарисуват, за да мога да я публикувам и обяснявам по нея. Едно време съм я правил с аналогови стабилизатори и работеше, сега ще я пробваме с DC-DC преобразователи. За първия преобразовател съм сигурен, че ще стане, но за втория храня известни съмнения (генератора на ток), защото не знам каква му е вътрешната схема.

Иначе логиката е много проста. Закона на Ом е U=I*R или I=U/R. По втората формула ако резистора R е константен и напрежението U също е константно, защото стабилизатора на напрежение го регулира, то и тока I през резистора на изхода също ще е константен. Този същия ток иска или не освен през изхода, минава и през входа, и точно там можем да сложим телта. Няма значение дали е във веригата на плюса или минуса. Но всичко това важи само при аналоговите стабилизатори. При цифровите по-скоро не важи (пак зависи от схемата), но за да не гадаем, дайте ми ден два да направя работоспособна и проверена схема.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Така е. Има преобразузане на напрежението със съответния коефициент и отношението ток/напрежение е различно. Трябва да се види схемното решение във вторичната страна и евентуално от там да се търси възмажност да се прекъсне веригата и да се изкарат изводи.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Има една идея - да се опитаме да го направим само с един DC-DC преобразовател, като го накараме да работи в режим на токоограничение. Тоест да му използваме вътрешната защитата против късо съединение като генератор на ток. Трябва обаче да видим с какъв чип е направена схемата, за да се ориентираме как е организирано токоограничението и от кой точно резистор зависи. И ако всичко е наред, ще се наложи само да се смени един резистoр и всичко би трябвало да проработи. Вече съм възложил задачата и скоро ще имаме резултат.

Ако не стане по този начин, ще направим схема на аналогов генератор на ток. Тази схема се прави само с 4 компонента - 2 транзистора и два резистора. Единия транзистор е мощен Дарлингтон (150-200W), сложен на як радиатор, защото бая ще грее. Втория транзистор е какъв да е. Прави се отрицателна обратна връзка през емитерния резистор на мощния транзистор и готово. Втория резистор е за отпушване на Дарлингтона. Тази схема със сигурност ще работи много добре (пробвал съм я многократно), но ще отделя до 90W мощност под формата на топлина. Тази топлина трябва да се разсее с голям радиатор и/или вентилатор.

Така или иначе този път всичко ще се изпробва. Просто ми дайте малко време да ви предложа проверена и изтествана схема.

Страница 19 от 35 ПърваПърва ... 9171819202129 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •