колеги днес по обяд направих подробен преглед на кошерите.
1. и в двете семейства намерих пресно снесени яица, който не бяха полегнали още в килийките. това ме навежда на мисълта че роя не е мой.не съм търсил майките, защото за момента не ме интересуват, щом са снасяли малко преди да погледна за мен е добре. и от двете семейства махнах всички маточници който видях, нямам пропуски защото отделях бая време на пита.не вярвам да съм пропуснал някой.ако се наложи след 5-6 дни пак ще ги погледна.
2. извадих и от 2-те семейства по една изградена основа и на тяхно място сложих нови основи.изградените пити ми трябваха за отводките защото видях че днес са се изчупили майки в тях.в едната видях майката, в другата не но не съм я и търсил. видях че маточника беше прогризан правилно.сега ще чакам само да се осеменят и да започнат да снасят.
3. на рояка директно му сложих 3 основи на куп.като ги разпределих между пресното пило.така че ако изградят тези пити за няколко дни и ги осеменят плодника ще е запълнен, защото до сега беше на 9 рамки/ а с тези 3 основи стана на 12.чудя се да ги подхраня ли на 3-4 пъти за да се включат в ливадната и липовата паша.при мен има липи който след около 2 седмици ще цъфнат, а има и такива с бая по късен цъфтеж.
п.п. видях в магазините тук таме в някоя килиика пресен нектар. нямам представа какъв е може да е от ливадите защото тук сега всичко е нацъфтяло. може и да е от драка, защото днес на работа видях в 2-3 драки които тъкмо почват да цъфътят бая пчели.но не са мой защото са на другия краи на селото. а там има един бая голям пчелин от околко 30тина кошера.

Цитат