Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
Не знам дали е тръстикова или цвеклова, но през лятото на два пъти инвертирах такава захар /син пакет/ по един и същ начин и при едни и същи условия. Визуалния резултат бе различен. Изследвания на двете проби не съм давал. Първия инвертиран сироп бе с цвят на чист акациев мед, а втория с по-кафеникъв отенък като при сръбската захар. Двете партиди захар Захира бяха купени от едно и също място с разлика около месец. Вероятно под тази търговска марка пакетират различна захар.
Нали доскоро работех в една верига та да ви кажа за захарите какво знам аз.
Българска захар НЯМА!
Вносителите вече са много, но най големите са Захарни заводи и Аграна.

Аграна - малко инфо от нета:
"В началото на 2007 година AGRANA стъпи на българския пазар, създавайки АГРАНА България АД - съвместно акционерно дружество между АГРАНА Виена и Захарни Заводи АД, Г. Оряховица.
След 2009 година АГРАНА България ЕАД оперира самостоятелно като дъщерна компания на АГРАНА Цукер Гмбх – Австрия и е търговска компания, дистрибутираща професионално захар, продукти за сладкарската промишленост (фондани и други), продукти за пчели (Apifonda) и е единствен вносител на продуктите на АГРАНА ГРУП за територията на България (Wiener Zucker). Компанията започва налагането на собствена марка захар ЗАХИРА в търговската мрежа на дребно."
Повече инфо тук: http://www.agrana.bg/za-nas/istorija/

Аграна България, внася захар в 99% от случаите от производствата си в Румъния, Сърбия и Гърция.
Освен собствените си разфасовки, продават и на местни пакетировачи, които купуват на тирове, като отстъпките за количества (1 или 10 тира, примерно), се движат между 0.5 и 3ст на кг захар.