Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 307

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    27.05.2013
    Пчеларски район
    с.Брестово Ловешко
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Ще споделя моя опит от практиката си, а не от чуто или прочетено. Най-добрата храна е бялата кристална захар, пречистена от всички боклуци при добиването и. Единственото предимство на кафявата захар е по-ниската и цена, но боклуците вътре задръстват храносмилателния тракт на пчелата, само през топлия сезон е подходящо да се храни, ако няма облитане става много лошо за семейството.
    Аз използвам изосуит от завода в Разград. На 25 кг. бяла захар смляна много финно, слагам 7-8 кг изосуит. Без никаква химия. Цена без конкуренция и качество е това въглехидратно тесто. Белтъчна храна им давам в дълбоки тави между кошерите пшенично или царевично брашно, на ден 200 семейства вдигат 1-2 кг. брашно.
    http://www.zoohraninvest.eu/new/inde...mid=80&lang=bg
    Това е сайта на Зоохранинвест, може да си купите аминокиселини - Лизин,Треонин,Метионин и витаминно-минерален прекис за бременни свине майки, това съм ползвал преди години. Химията която слагате не трябва да е повече от 0.25-0.30 %. Вече не слагам никаква химия, убедих се че пчелите предпочитат въглехидратната храна чиста.
    Химия може да сложите в тавите с брашното и ще видите разликата с друга тава където е само брашно. Някой колеги пишат че купешките питки пълни с витамини и минерали не са пипнати от пчелите, да, докато не изядат тяхната си храна и не настане глад ,може така да си остане.
    Здравей колега, вместо изосуит/фруктоза/ използвал ли си глюкоза/декстроза/на кристали пак в същите пропорции?

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    И аз да поделя резилтати от "варените питки" (справка от тази тема http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2014).

Не е грешка, резил и то голям. Варих и по двете рецепти, като даже сгъстявах повече. Стават много красиви и ароматни, НО:
    Много трудно се разточват в пликовете - късат се а сместа е ужасно лепкава.
    Сложих ги в кошерите. Вчера надигнах 3-4 табли да видя вземат ли ги пчелите. УЖАС! "Питките" са омекнали и вероятно изтекли. Добре че не ги слогих баш върху кълбата ами само леко да ги покриват. Верно топло беше тези дни и може и да са ги пренесли по питите, ама не ми се вярва.

Та така. Минавам пак на варианта месене с пудра.

Върти ми се обаче в главата и нещо друго. Помните ли едно време бялото сладко? Ето една проста рецепта за приготвянето му:

1500 гр.захар

500 мл глюкоза

3 пак.ванилия

• 1 Захарта се залива с 500 мл вода и се вари на силен огън 10 минути
    • 2 След това се прибавят глюкозата и варенето продължава до сгъстяване на сиропа
    • 3 Изсипва се в намокрена с вода тава, ароматизира се с ванилията (може да се ползват и 3-4 капки локумена есенция) и се охлажда до 40°С
    • 4 След това се бърка непрекъснато по посока на часовниковата стрелка, докато побелее и се сгъсти като тесто. Източник: "Българска национална кухня", Земиздат, София, 1978

Та идеята и въпросът ми е, дали тази рецепта (без ванилията и есенциите, разбира се), но с други добавки - витамини и прашец примерно, би била приложима за нашите цели?
    Апифонда изглежда точно като бяло сладко, Беефонда също...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P2110174.jpg
Прегледи:      530
Размер:	194.5 KB
ID:	3603Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P2110175.jpg
Прегледи:      527
Размер:	257.8 KB
ID:	3604Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P2110176.jpg
Прегледи:      528
Размер:	182.4 KB
ID:	3605Това са снимки от днес. Бях писал , че им давам пшенично брашно в тави.Едната снимка показва мястото на тавите в пчелина, непосредствено зад кошерите. Спукаха се от работа днес върху брашното. При мен дряна още не е цъфнал, има само леска тук-там ако не е преминала.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от tsvetanko1973 Виж публикацията
    Здравей колега, вместо изосуит/фруктоза/ използвал ли си глюкоза/декстроза/на кристали пак в същите пропорции?
    Декстрозата е на прах- чиста глюкоза, завода в Разрад я произвежда. Цената е двойна спрямо изосуита, това е едно, няма как да направиш тесто като смесиш две прахообразни вещесва. Изосуита които е подходящ за пчели е глюкозен-фруктозен сироп, с 70 % сухо вещество и 30% вода. От завода или от официалния им дистрибутор за България фирма Пикко може да поискаш сертификат за съдържанието на продукта. Ето сайта им http://www.pic-co.com/bg/contacts.php.
    Има различни видове изосуит, някой от които не са подходящи за пчели. Аз за това изрично написах с какъв произход е изосуита който ползвам.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •