Първоначално публикувано от
Ruslan
Уточнявам, че пчелина се намира в имот на мой роднина.Та първо отидох при кмета(кметския наместник) на селото където се намира имота.Той ми дава бележка, че в съответното село, имам N-на брой пчелни семейства.Ако имота е твой си копираш нотариалния акт.Ако имота не е твой, сключваш договор за ползване на същия в свободен текст.Аз сключих договор със собственика за безвъзмездно ползване.Не са ми искали нотариална заверка. От районния ветеринар вземаш номера на пчелина.След това с бележката от кмета, копието на нотариалния акт на имота и договора за ползване се отива в областната агенция по безопасност на храните.
Тук има една тънкост.Пчелина който регистрирах, съществува на това място от сигурно 40 години.
В зависимост от площта на имота си обявяваш капацитет на пчелина- бройки, които не можеш да надхвърлиш-декларираш максималния капацитет.За капацитет до 100 броя заплащаш 20 лева, над тях има добавка за всяка следваща бройка.В документа ти пишат вече отделно колко е действителната бройка към момента-колкото са писани в бележката от кмета.