Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 31 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 307
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Дай ми още ден два да получа оферти от всички запитани места. Засега основен кандидат се явява Хърватска, а цената очаквам да е под 1 лев. Иначе засега вече имам оферта от Гърция, но там цената е по-висока.
    Аз също бих предпочел да ям такава захар, вместо супер рафинирана. Ако се окаже че пчелите не я харесват, вземи я плъзни по хранителните вериги за да си минимизираш разходите
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    25.05.2013
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Аз също бих предпочел да ям такава захар, вместо супер рафинирана. Ако се окаже че пчелите не я харесват, вземи я плъзни по хранителните вериги за да си минимизираш разходите
    Определено ще се хареса на пчелите. Впечатленията са ми от момент когато нямах пчели, но бях в сферата на търговията с хр. стоки. През едни по-мътни години продавах точно такава захар(някои заводи фалираха и тъй като захарта се предплащаше накрая се взимаше каквото и да е от продукцията за да не си много вътре) и в началото вървеше доста тегаво защото българина е свикнал само на снежно бяла захар и нерафинираната я ползва само за преработка. Първи се усетиха ракиджиите, при тях ефекта се разбира до няколко дни и по техни думи рандемана е по-висок. Пчеларите взимаха малко като за проба и мина доста време докато се убедят, но за сметка на това питаха за тази захар няколко сезона след това

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Пчеларски район
    Сърнена Средна гора
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Тука вече ме хвана - все още не знам от какви точно витаминни и минерални комплекси се нуждаят пчелите. Засега работя по въпроса (чета книжки и ровя из интернет). Имам обаче вече едно постижение. Намерих в интернет и изтеглих една глобална база данни с хранителните съставки на над 8000 различни храни. При това говорим не само за съдържание на калории, протеини, мазнини и въглехидрати, а и на стотици други съставки (витамини, минерали и микроелементи). Ако разбера и от какво точно се нуждаят пчелите, ще мога да им изчисля една много точна и много добре балансирана диета с точните съставки и количества на това, което ще го слагам в сиропа.

https://www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=24912
    vemoherb bees е хранителна добавка за пчели на българската фирма Вемо Херб!Направена е от билкови екстракти!Една опаковка е на цена почти 30лв. като фирмата е включила доставката в тази цена!Добавката се слага в сиропа по предписание!Количеството е достатъчно за 50 кошера за пролетта!Това е моят избор!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Въпреки наличието на достатъчно мед в плодниците,аз винаги подхранвам по това време.Изобщо не ме интересува дали има рапица или не,важното е да има много пчела.Подхранвам така,че да не отварям кошера през 2-3 седмици за поставяне на поредната питка.Защо слагам от сега захарното тесто? Известно е,че"през пролетта медът прави пчелите,а през лятото обратно" Целта ми е икономисване на мед за март-април,когато тръгва бурното развитие.Освен това,сега на пчелите им трябва топлина,която си набавят от преработката на захарта.Както е известно през пролетта времето е нестабилно,което пречи на пчелите да вкарват нектар и прашец,като по този начин се забавя развитието на семействата.Но ако в кошера има достатъчно мед развитието не се забавя.
    За сега нямам доверие на храните предлагани на пазара.Дори и 1000 кошера да направя пак ще разчитам на собственно производство.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Изображение1232.jpg
Прегледи:      453
Размер:	107.7 KB
ID:	2937Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Изображение1234.jpg
Прегледи:      454
Размер:	115.0 KB
ID:	2938Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Изображение1237.jpg
Прегледи:      452
Размер:	146.4 KB
ID:	2939Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Изображение1238.jpg
Прегледи:      454
Размер:	92.7 KB
ID:	2940Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Изображение1241.jpg
Прегледи:      452
Размер:	158.6 KB
ID:	2941

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Ще споделя моя опит от практиката си, а не от чуто или прочетено. Най-добрата храна е бялата кристална захар, пречистена от всички боклуци при добиването и. Единственото предимство на кафявата захар е по-ниската и цена, но боклуците вътре задръстват храносмилателния тракт на пчелата, само през топлия сезон е подходящо да се храни, ако няма облитане става много лошо за семейството.
    Аз използвам изосуит от завода в Разград. На 25 кг. бяла захар смляна много финно, слагам 7-8 кг изосуит. Без никаква химия. Цена без конкуренция и качество е това въглехидратно тесто. Белтъчна храна им давам в дълбоки тави между кошерите пшенично или царевично брашно, на ден 200 семейства вдигат 1-2 кг. брашно.
    http://www.zoohraninvest.eu/new/inde...mid=80&lang=bg
    Това е сайта на Зоохранинвест, може да си купите аминокиселини - Лизин,Треонин,Метионин и витаминно-минерален прекис за бременни свине майки, това съм ползвал преди години. Химията която слагате не трябва да е повече от 0.25-0.30 %. Вече не слагам никаква химия, убедих се че пчелите предпочитат въглехидратната храна чиста.
    Химия може да сложите в тавите с брашното и ще видите разликата с друга тава където е само брашно. Някой колеги пишат че купешките питки пълни с витамини и минерали не са пипнати от пчелите, да, докато не изядат тяхната си храна и не настане глад ,може така да си остане.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    И с какво смяташ, че Матеев е по компетентен? Че има 2000 кошера? Не. Матеев има парите за да си ги позволи. Извинявай Матеев - това е само пример. Скутелаторче, в момента обиди хиляди пчелари. С какво тези пчелари са по - ТЪПИ?
    Матеев ме разбра много добре какво исках да му кажа. Но ако смята да продължава да ползва инженери на хартиени самолетчета (които при това дори не са специалисти в областта си), които да му простроят финкционираща космическа совалка, поне да взема да ги прати на училище, щото само с четене на форуми нещата няма да станат. Дънят се на всяка крачка и то за най-елементарните неща. Не че и аз не правя по дузина нови грешки всеки ден, но моите поне са грандиозни.

И да не кажеш пак сега, че не зачитам занията и опита на по-старите пчелари, ще си позволя да ти споделя един секретен метод за подмяна на майки, който научих от един дългогодишен пчелар с 35 годишен опит.
    - След като получиш майката по пощата, изваждаш я от клетката, повдигаш леко покривната табла на кошера и я хвърляш между рамките, като веднага си я пускаш обратно за да не вземе случайно майката да избяга през това време. Единствения му недостатък, по негови думи, е че досега никога не е завършвал с успех. Младата майка я изхвърлят убита пред кошера, а старата продължава да си снася вътре.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Ще споделя моя опит от практиката си, а не от чуто или прочетено. Най-добрата храна е бялата кристална захар, пречистена от всички боклуци при добиването и. Единственото предимство на кафявата захар е по-ниската и цена, но боклуците вътре задръстват храносмилателния тракт на пчелата, само през топлия сезон е подходящо да се храни, ако няма облитане става много лошо за семейството.
    Аз използвам изосуит от завода в Разград. На 25 кг. бяла захар смляна много финно, слагам 7-8 кг изосуит. Без никаква химия. Цена без конкуренция и качество е това въглехидратно тесто. Белтъчна храна им давам в дълбоки тави между кошерите пшенично или царевично брашно, на ден 200 семейства вдигат 1-2 кг. брашно.
    http://www.zoohraninvest.eu/new/inde...mid=80&lang=bg
    Това е сайта на Зоохранинвест, може да си купите аминокиселини - Лизин,Треонин,Метионин и витаминно-минерален прекис за бременни свине майки, това съм ползвал преди години. Химията която слагате не трябва да е повече от 0.25-0.30 %. Вече не слагам никаква химия, убедих се че пчелите предпочитат въглехидратната храна чиста.
    Химия може да сложите в тавите с брашното и ще видите разликата с друга тава където е само брашно. Някой колеги пишат че купешките питки пълни с витамини и минерали не са пипнати от пчелите, да, докато не изядат тяхната си храна и не настане глад ,може така да си остане.
    Как го даваш брашното? Само го сипваш в тава или го завиваш да не го вали или...
    Смесваш ли го с прашец или го даваш "сухо"?
    Пшеницата има под 10% протеин

Ето и един клип от John Pluta (Този е с варелите със сироп)

Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    И да не кажеш пак сега, че не зачитам занията и опита на по-старите пчелари, ще си позволя да ти споделя един секретен метод за подмяна на майки, който научих от един дългогодишен пчелар с 35 годишен опит.
    - След като получиш майката по пощата, изваждаш я от клетката, повдигаш леко покривната табла на кошера и я хвърляш между рамките, като веднага си я пускаш обратно за да не вземе случайно майката да избяга през това време. Единствения му недостатък, по негови думи, е че досега никога не е завършвал с успех. Младата майка я изхвърлят убита пред кошера, а старата продължава да си снася вътре.
    Е, с това направо "изби рибата", "отвя плявата", "отнесе жълтата фланелка" и ...!
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Брашното го слагам сухо в дълбока тава, защото пчелите първо се овъргалят като прасета и после почват с крачета да се чистят и да правят кошничките на задните си крака. При това им действие много разпиляват, затова трябва да е дълбока тавата. В една тава слагам само химия посочена в предния ми пост, в другите две или три тави е чисто. Давам им това преди още да са цъфнали джанките при хубава време, без дъжд и надвечер като се приберат пчелите прибирам тавите. Брашното е хигроскопично и ако го оставиш вечер става на тесто.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Брашното го слагам сухо в дълбока тава, защото пчелите първо се овъргалят като прасета и после почват с крачета да се чистят и да правят кошничките на задните си крака. При това им действие много разпиляват, затова трябва да е дълбока тавата. В една тава слагам само химия посочена в предния ми пост, в другите две или три тави е чисто. Давам им това преди още да са цъфнали джанките при хубава време, без дъжд и надвечер като се приберат пчелите прибирам тавите. Брашното е хигроскопично и ако го оставиш вечер става на тесто.
    Колега в другата тавичка какви компоненти използваш и колко е апетита им спрямо брашното.Освен царевично пшеничено брашно соево слагаш ли
    Милен Михов

Страница 14 от 31 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •