Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 307

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Искам да систематизирам информацията около зимното подхранване с уговорката, че не съм го пробвал, но съм разпитал една камара стари пчелари и съм изчел доста книжки. На базата на цялата информация си сглобих една концепция за мене си, пък вие ще кажете дали е правилна.

Зимнопролетното подхранване се извършва на 4 етапа:
    1. Питки без прашец
    2. Питки с прашец
    3. Изосуит или гъст инвертиран захарен сироп (70-80%)
    4. Обикновен захарен сироп (50%).

Прехода от единия вид храна към другия се извършва съобразно климатичните особенности на региона, очакванията за зимата (мека или с големи студове) и каква е първата главна паша (рапица, акация или по-късни паши). Ако например първата паша е рапица, то тогава подхранването се извършва приблизително на следните дати:

1. 20-25-ти Декември - 1 kg питка без прашец
    2. 10-15-ти Януари - 1 kg питка без прашец
    3. 1-10 Февруари - 1 кг питка без прашец, а ако се очаква мека зима, по-добре е 1 kg питка с прашец
    4. Края на февруари - 3-5 килограма изосуит или гъст инвертиран захарен сироп
    5. Втората половина на март или когато се изяде инвертирания сироп се преминава към обикновен захарен сироп 1:1

Ако не се гони рапица, точки 1 и 2 се пропускат.

Ако при преглед в студено време има пчели над рамките, то това означава, че хранителните запаси са на изчерпване. При това положение моментално се слага 1 kg питка със захар и се добавя нова питка на всеки 20 дена.

Ако върху рамките няма пчели, то това означава, че все още има меден венец над кълбото, което означава че всичко е наред. Въпреки това като дойде датата за подхранване се слага 1 kg захарна питка. Докато е студено пчелите не я закачат, но при първо затопляне (както вчера и днес) кълбото се разпуска и пчелите намират питката. Започват да я ядат и дори да свалят долу в килийките по периферията на кълбото. После при застудяване новото кълбо така се формира, щото върха му да се допира до питката, независимо че все още има неизяден меден венец. Един път сложена ли е питка, не трябва да се спира и на всеки 20-25 дена трябва да се добавя нова питка БЕЗ ПРАШЕЦ. Преминава се към питка с прашец само тогава, когато вече не се очакват големи застудявания. Питката с прашец стимулира майката към по-голямо яйцеснасяне, но задръства червата на пчелите и ако има много на брой последователни студени дни без облитане, започват проблеми с подуване, диарии и дори смърт. Също така прекалено ранното подсилване и след това голямо застудяване може да принуди пчелите да разделят кълбото, опитвайки се едновременно да топлят както пилото, така и майката. При това положение питки с прашец (предизвикващи бурно развитие) се препоръчват не по-рано от началото на февруари, и то само за топлите региони. Така или иначе февруари вече има и прашец в природата.

Голяма заплаха в пролетния период се явява умирането на майката по причина ГЛАД. Доста често пролетта пчелари се оплакват от семейства без майка. Това е нещо ново за мене и доскоро не го знаех. По принцип пчелите работнички имат в медовото си стомахче запас от храна за 5 дена, и могат да издържат толкова време без никаква храна. Майката обаче го няма този запас и тя разчита на хранене от пчелите. При силен студ и липса на храна обаче пчелите спират да я хранят, и така може едно много силно семейство да остане без майка, въпреки че привидно всичко е наред с медовите запаси (които обаче са извън обсега на кълбото). Именно поради тази причина започне ли се веднъж едно семейство да се храни с питки, не трябва да се спира под никаква форма, защото кълбото се дислоцира високо горе близко до питката и предислоциране на друго място се прави само при топло време. Ако такова топло време не дойде за период от 7-8 дена и в същото време питката е вече изядена, пчелите спират да хранят майката и има реален шанс тя да умре от глад.
    .
    Г-н.Матеев .От цялата концепция за зимно пролетното подхранване не разбрах точно защо инвертиран сироп и каква е идеята за използването на инвертирания сироп точно по това време.
    Милен Михов

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Г-н.Матеев .От цялата концепция за зимно пролетното подхранване не разбрах точно защо инвертиран сироп и каква е идеята за използването на инвертирания сироп точно по това време.
    Не замръзва, не се взахарява и не се вкисва. Това означава, че е подходящ за всякакви метеорологични условия. Също така е много по-евтин от питките и спокойно можеш да бухнеш от раз 5 литра, което означава по-рядко ходене до пчелина. При много на брой отдалечени пчелини това си е сериозна икономия на разходи за храна, труд и транспорт.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Не замръзва, не се взахарява и не се вкисва. Това означава, че е подходящ за всякакви метеорологични условия. Също така е по-евтин е от питките и спокойно можеш да бухнеш от раз 5 литра, което означава по-рядко ходене до пчелина. При много на брой отдалечени пчелини това си е сериозна икономия на разходи за храна, труд и транспорт.
    Да но точно в тоя период в които мислете да го използвате питките са за предпочитане .Защото в тоя период времето е много не постоянно и пчелите няма да имат възможност да се облажват точно когато имат най много нужда от него.Може и да не замръзва но е доста студен сиропа ,не обира излишната влага и ако няма добавки не стимулира семейството а точно тогава не е излишно и малко стимул да получат

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Стимула ще го имат под формата на кобалт и витаминни комплекси в сиропа, както и тънкия номер, че захарта ще е само еднократно рафинирана. Ще мирише на цвекло, но за сметка на това ще е пълна с дълъг списък полезни за пчелите съставки. Това не съм го измислил аз ........

Иначе кошерите ми са полистиренови, така че имам известно преимущество в топлинния режим спрямо дървените кошери. Хранилката ми също е от полистирен и е много по-топла от дървените. Всичко е премислено. Ако наистина все пак им стане студено на пчелите, ами да си стоят отдолу и да лапат запасите, с които така или иначе обилно ги набълбуках през есента.

На практика аз нямам нужда от подхранване. Всичките ми семейства имат храна в изобилие и дори ще остане излишна. Слагам тези питки и сиропи с цел някакво стимулиране, но не съм много сигурен дали наистина ще започнат да ги ядат интензивно. Това всъщност е едно презапасяване, което ако не помогне, поне няма да попречи. Също така спазвам и един от базовите принципи на индустриалното пчеларство - ако ще се прави нещо, то трябва да е едновременно по всички кошери, независимо че са на различен етап на развитие.

Имам още един довод, който няма да го разберете и не очаквам да го разберете, но това за мене е много важно. Доводът е, че този съвет са ми го дали два различни пчеларя, като и двата имат над 500 кошера. А моето решение си го взех както вече казах на принципа "ако не помогне, поне няма да попречи". Та на датата аз ще си им сложа сиропа дори и ако отдолу има все още недоизядени питки (принцип на индустриалното пчеларство - не се втелявай много и прави всичко по един и същи начин). А след това при следващите прегледи количеството изяден сироп ще ми се явява КРИТЕРИЙ за развитието на семейството.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Стимула ще го имат под формата на кобалт и витаминни комплекси в сиропа, както и тънкия номер, че захарта ще е само еднократно рафинирана. Ще мирише на цвекло, но за сметка на това ще е пълна с дълъг списък полезни за пчелите съставки. Това не съм го измислил аз ........
    От къде взимаш, такава захар и на каква цена?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от s3s3s3 Виж публикацията
    От къде взимаш, такава захар и на каква цена?
    Дай ми още ден два да получа оферти от всички запитани места. Засега основен кандидат се явява Хърватска, а цената очаквам да е под 1 лев. Иначе засега вече имам оферта от Гърция, но там цената е по-висока.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Дай ми още ден два да получа оферти от всички запитани места. Засега основен кандидат се явява Хърватска, а цената очаквам да е под 1 лев. Иначе засега вече имам оферта от Гърция, но там цената е по-висока.
    Аз също бих предпочел да ям такава захар, вместо супер рафинирана. Ако се окаже че пчелите не я харесват, вземи я плъзни по хранителните вериги за да си минимизираш разходите
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен

Иначе кошерите ми са полистиренови, така че имам известно преимущество в топлинния режим спрямо дървените кошери. Хранилката ми също е от полистирен и е много по-топла от дървените. Всичко е премислено. Ако наистина все пак им стане студено на пчелите, ами да си стоят отдолу и да лапат запасите, с които така или иначе обилно ги набълбуках през есента.

На практика аз нямам нужда от подхранване. Всичките ми семейства имат храна в изобилие и дори ще остане излишна. Слагам тези питки и сиропи с цел някакво стимулиране, но не съм много сигурен дали наистина ще започнат да ги ядат интензивно. Това всъщност е едно презапасяване, което ако не помогне, поне няма да попречи. Също така спазвам и един от базовите принципи на индустриалното пчеларство - ако ще се прави нещо, то трябва да е едновременно по всички кошери, независимо че са на различен етап на развитие.
    Аз да питам Какви витамини си намислил?
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Аз да питам Какви витамини си намислил?
    Тука вече ме хвана - все още не знам от какви точно витаминни и минерални комплекси се нуждаят пчелите. Засега работя по въпроса (чета книжки и ровя из интернет). Имам обаче вече едно постижение. Намерих в интернет и изтеглих една глобална база данни с хранителните съставки на над 8000 различни храни. При това говорим не само за съдържание на калории, протеини, мазнини и въглехидрати, а и на стотици други съставки (витамини, минерали и микроелементи). Ако разбера и от какво точно се нуждаят пчелите, ще мога да им изчисля една много точна и много добре балансирана диета с точните съставки и количества на това, което ще го слагам в сиропа.

https://www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=24912

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Тука вече ме хвана - все още не знам от какви точно витаминни и минерални комплекси се нуждаят пчелите. Засега работя по въпроса (чета книжки и ровя из интернет). Имам обаче вече едно постижение. Намерих в интернет и изтеглих една глобална база данни с хранителните съставки на над 8000 различни храни. При това говорим не само за съдържание на калории, протеини, мазнини и въглехидрати, а и на стотици други съставки (витамини, минерали и микроелементи). Ако разбера и от какво точно се нуждаят пчелите, ще мога да им изчисля една много точна и много добре балансирана диета с точните съставки и количества на това, което ще го слагам в сиропа.

https://www.ars.usda.gov/Services/docs.htm?docid=24912
    С витамините се оправих, но информацията за минералите е много малко и все от разни недостоверни източници. Ако стигнеш до нещо добро го препрати в моята посока.
    Сигурно и ти си стигнал до извода, че готовите добавки на пазара стават само за продаване, но не и за пчели . В някаква добавка бях видял толкова много Натриев Хлорид(готварстка сол), че пчелите ми ще ослепеят и няма да виждат пашата.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •