Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
.......Матеев, ти беше този, който каза че ако искаш да успееш в отглеждането на 2000 кошера, не трябва да се водиш по съветите на тези със 10. А ето че го правиш. Със такива компетенти, които имаш, мога да ти пожелая само успех.
Водя се по съветите на пчелари, на които вече им вярвам, защото са доказали своята компетенция по даден въпрос. Водя се по съветите на пчелари, които и в момента гледат много кошери - 500 и нагоре. Техния опит е много по-важен и меродаввен от опита на 40 годишни пчелари, но с 10-20 кошера. Водя се по моите си лични концепции за неща, които вече съм ги изтествал и вече знам къде е истината, дори и тя да противоречи на всеобщото мнение във форума. Водя се от ЛОГИКАТА и МАТЕМАТИКАТА. Водя се от ДОКАЗАНИТЕ НАУЧНИ ИСТИНИ на известни световни пчелари. Вярвам на способноста си да вземам ПРЕОБЛАДАВАЩО ВЕРНИ РЕШЕНИЯ в условията на НЕДОСТИГ НА ИНФОРМАЦИЯ или дори още по лошо, което вилнее в пчеларския занаят - в условията на ПРОТИВОРЕЧИВА ИНФОРМАЦИЯ. Цял живот това съм го правил и в момента в пчеларството не откривам нищо ново по въпроса. Отново МИТОВЕ, отново противоречива информация и дори ДЕЗИНФОРМАЦИЯ от хора, които искат да се чувстват значими. В тази среда се опитвам да вирея и до момента успявам да се справям бих казал сравнително добре.

Solaris60 се опитва да докаже, че в основата на всичко това стоят много пари, но за съжаление ще се наложи да го разочаровам. В основата на всичко това стои МНОГО ТРУД, МНОГО ЗНАНИЯ И ОПИТ, МНОГО ЕНТУСИАЗЪМ, МНОГО СЕБЕОТРИЦАНИЕ, генериране на МНОГО НОВИ ИДЕИ, вземане на ПРАВИЛНИ РЕШЕНИЯ и волята тези решения да бъдат ПРИЛОЖЕНИ НА ПРАКТИКА.

Много тотомилионери с много пари СЕ ПРОВАЛИХА. Много пишман пчелари с големи субсидии СЕ ПРОВАЛИХА. Тоест искам да кажа, че парите НЕ СА ПЪРВОПРИЧИНАТА. Те са само средство, което е хубаво да го имаш, но не са задължителен компонент. Без тях нещата пак стават, но по-бавно. Калпав пчелар ще се провали и с много пари, а един качествен пчелар ще започне с малко и за няколко години ще направи стотици и дори хиляди кошери. Примери бол както за калпави пчелари, така и за качествени такива.