Не е ли по точно да се каже ,че горната летва е 468мм ,а самата рамка е 435мм.Х300мм.?
Не е ли по точно да се каже ,че горната летва е 468мм ,а самата рамка е 435мм.Х300мм.?
По-скоро 469мм, толкова е малка разликата, че само с шублер можеш да я измериш горе-долу точно. Ролетката дава 1-2мм разлика(най-вече made in china), диска на циркуляра може да е малко крив или с наклон.
1мм мисля, че няма да развали целия кошер. Имам един шаблон и ако влезе през него рамката, то значи всичко е наред. Гледам горната летва да е максимално дълга, но това да не ми пречи. Представи си, че кошера се раздуе малко от влагата и тази рамка ще излезе цяла на 31 Февруари.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Здравейте,
Дамяне, не можах да разбера какво е разстоянието от страничната летва на рамката до стената на кошера? Може аз нещо да не мога да се ориентирам. Относно разстоянието което е м/у горната летва на рамката и стената на кошера, трябва да имаш луфт поне 2мм. (мое мнение). Лятото помагах на едни колеги, гооооляяям зор, горната летва беше по-дълга или кошера по-къс не знам, но беше едно рязане......... ужас.
Поздрави, ще се справиш, ние вярваме в теб.
Г. Георгиев
Ърнест Хемингуей
Здравейте,
Да, благодаря нещо не съм видял. Какъв модел кошери ще правиш (пак нещо не съм в час). По размерите мисля си ЛР, НО СЪМ ПРОТИВ 15/20мм. разстояние м/у отделните корпуси. Според мен ще имаш проблеми. Моите са ДБ/10 като ги правих оставих разстояние за ХР. Питай ме какво стана като забравих да я сложа като слагах магазините. При ваденето на рамките за центрофугиране настана мазалация голяма. Бяха съединили пл. и маг. рамки, то беше едно стъргане, пчели фърчат, мачкат нямам думи. След това ги прекроих без ХР. За мен както казва Жоромайната, от 8 до 10 мм. Не мога да си спомня къде съм чел, че м/у 4.5-9мм. не заклейват и не правят мостове. Успех!
Поздрави, Г. Георгиев
Здравейте,
МОЙ ПРОПУСК преди малко.
За мен е по-добре отдолу 4мм. отгоре 6мм. Така като ти се наложи да преместиш корпус, и го сложиш някъде няма да се мачкат пчелите, които са под рамките.
Поздрави, Г. Георгиев
6мм е много - рамките ще се разметешват и хофмановите уширители няма да се срещат един с друг. Според мене трябва да е 1.5-2.0 мм - поне при моите кошери и рамки е така и няма проблеми.
Иначе при мене се наложи дължината на горната летва на рамките да я намаля от 470 на 467 мм, за да може рамките ми едновременно да пасват както на полските, така и на финландските кошери. Поради тази причина си мисля, че западния стандарт е 467 mm и е хубаво това да се въведе като стандарт и в България. Така поне ще сме съвместими с цяла Европа.
Имам усещането ,че някои говорят за разстояние между ,горна летва истена ,други за разстояние между рамка и стена.Ако е така ,добре ще е да се уточнява.
Аз говоря за дължината на горната летва, както и за разстоянието от нея до стената. Това е параметъра, по който в България има много големи разминавания. Знам го защото преди 2 години когато купувах кошери от други хора попаднах на ум да ти зайде различни рамки. Даже по едно време се чудех има ли стандарт или не. Та там на мене ми пасна 467mm с луфт 1.5-2.0mm, а кошерите ми са стандартни европейски.
Колкото до разстоянието между странична летва и стената - там според мене няма какво да спорим. Там всичко е ясно. Габаритния размер на рамката трябва да е 430 мм и по това число няма никакви спорове. Би трябвало при всички да е точно такова и нищо друго. А от рамката до стената при центрирана рамка трябва да е 9 мм - ни повече, ни по-малко. Ако приемем, че рамката е обрала луфтовете на горната летва в едната посока (-2mm), то тогава от страничната летва до стената остават 9-2=7mm. Това е възможният минимум. От другата страна остават 9+2=11mm. Това е възможният максимум. Тоест нямаме никакъв допуск за шикалкавене - 9mm и това е. В някои източници се сочи 8mm, като това също донякъде е допустимо, но по-голям разброс не трябва да има.
Ако Дамян се интересува, може да ми звънне по телефона и аз да взема един корпус и да му премеря всичките размери така, както са ги измислили европейците. Ако той иска да вземе нечия страна в спора и да се съобрази с нечии размери, според мене най-добре ще е това да го направи съгласно размерите на финландските кошери. За хубаво или за лошо, криви или прави, те вече са станали европейски стандарт.
6мм е разстоянието между страничната летва и стената на кошера.
Говориш за 1.5-2мм луфт на горна летва нали така? Прав си, че ако е много ще се разхождат както си искат, а пчелите ще цапат уширителите и те няма да се срещат.
Имам нещо такова на около 467мм и много грозно лепят по фалца. Трябва кошера да се направи също с този размер. Ако купя още семейства и ще мога да направя изложба "Рамките на България".
Ърнест Хемингуей
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))