There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Разбирам тънкия ти намек или подигравка може би, но всичките си колонии, както ги нарича твой познат, гледам по един и същи начин, с една и съща храна ги храня, с едни и същи лекарства ги третирам и с един и същи инвентар работя. Как тогава само едно семейство е с паралич, а другите не и как така всички умрели пчели са с извадени хоботчета и със свити коремчета ?
Може би не се уточних по-горе, не съм си мислел за болест, а за изтекла питка върху кълбото.
Не успорвам знанията ти, но някой път причините са по-елементарни.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Закачката е съвсем преднамерена. Когато се споменават подобни противоречиви пчеларски практики е добре да се слага надписа "моля не правете това в къщи". Точно това имах и аз впредвид. Има много начинаещи пчелари, които си формират представата за правилни и грешни пчеларски практики, именно тук от форума. Не че и аз не съм ги правил тези неща, но в повечето случаи това е било търсен ефект, и винаги съм уточнявал, че това не е хубаво да се прави.
Все пак си имаш работа със живи същества, и би трябвало да ти е ясно как. Сигурен съм и че в едно говедовъдно спопанство, всяко едно от животните се отглежда при горе-долу едни и същи условия, получава горе-долу една и съща храна и едни и същи грижи. И почти съм сигурен, че въпреки еднаквите грижи, част от животните се разболяват и/или умират....но всичките си колонии, както ги нарича твой познат, гледам по един и същи начин, с една и съща храна ги храня, с едни и същи лекарства ги третирам и с един и същи инвентар работя. Как тогава само едно семейство е с паралич, а другите не ....?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Така е, но когато има болест, когато има грешка на пчеларя или говедовъда, тогава поголовно измират и силните и слабите. Обикновено слабите боледуват. Силните не умират така лесно, все изниква някаква друга причина - външна намеса. В случая загина най-силното семейство, което покриваше февруари месец 6 рамки и имаше 3 рамки с пило.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Епизоотичните заболявания са друга манджа. Когато започне масов мор, каквото и да се направи е вече закъсняло действие. Мислех че коментираме как да го предотвратим, защото всеки пожар води началото си от някое малко пламъче.
Болестотворни патогени има навсякъде и във всеки кошер.Така е, но когато има болест....
Може би си пропуснал да го забележиш, но навсякъде се твърди че CCD-то поразява предимно най-силните семейства, а оцеляват слабите и непродуктивните през сезона . В пчеларството смисълът който стои между понятията "силните и слабите" е малко по-различен, отколкото този в животновъдството. Тук критерия "сила на семейството" се определя спрямо броя индивиди в него, а не от моментното физическо и здравословно състояние на изграждащите го единици. Силата (броя на индивидите в) семейството не е гаранция за добро здравословно състояние и силна имунна система (нито на ниво суперорганизъм, нито и на ниво отделен индивид), в по-малка степен това важи и в останалия животински свят. Напротив, повечето изследвания доказват, че най-високите нива на нозематоза обикновенно се откриват сред най-силните (многочислени) семейства.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))