Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 73

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kolev.d Виж публикацията
    Има възможност за производство на полиуретанови кошери и в Б-я ,едната е с полиуретанови панели,а втората е чрез леене на отделни елементи от кошера. И по този начин ще станат като кошерите на румънската фирма.Но всичко това едва ли ще стане в любителски условия ,това е цял бизнес.Аз не разбирам много от кошери,но работя с полиуретани.Ако се интересува някой повече ,пишете ми на ЛС
    Това с леенето на полиуретан в домашни условия силно ме заинтересова. Би ли казал колко струва един килограм комплект от двете съставки, каква е опаковката, какви са минималните количества и цена за покупка на дребно с цел експеримент и каква е цената на едро, ако впоследствие се закупуват по-големи обеми.

Сам разбираш, че цената на един корпус (респективно цял кошер) ще зависи основно от цената на суровината (полиуретана) и от нея всъщност зависи дали на човек ще му излезе сметката сам да си лее нещо или е по-добре да си го купи готово (напр. от поляците или финландците). Всичко е игра на сметки и моята молба е да ни дадеш някакви числа, за да си ги направим тези сметки.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    А аз искам да попитам с каква плътност стават тези корпуси? За пример може да се вземе най-разпространения фибран за изолации, по-плътно и твърдо ли става или не?
    Също споделете ако може каква е гладкостта на получените изделия по-скоро гладка и лъскава или по скоро като на отрязан с нож фибран?

Благодаря?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Плътноста зависи от тебе - колко материал ще сложиш в матрицата. За да станат твърди като финландските кошери, ще трябва да сложиш 103-105 kg/куб.м. От тука ще дойде и цената на корпуса, защото този пенополиуретан хич не е евтин.

Фибрана е само 32-35 kg/куб.м., така че него не го брой.

Ето как се прави фибрана (XPS) - това е съвсем друга технология:

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А ето как се прави EPS (стиропора). Това е нашата технология. При нея има огромни матрици, в които се излива тази двукомпонентна химия. И в зависимост от количеството налята в матрицата химия се получават детайли с една или друга плътност. Ако искаш висока плътност - матриците трябва да са много здрави и тежки, защото образувалите се налягания вътре в тях са огромни. Аз лично съм питал български производители дали могат да ми произведат детайли с плътност над 100 kg/куб.м. и те са ми отговаряли, че оборудването им няма да издържи и че 35 кг/куб.м. е максимума, за който биха могли да поемат ангажимент.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не е така.
    Стеропорените детайли се получава от слепване на предварително произведени малки сферички. Тези сферички се слепват под влияние на температура и много високи налягания. Ако се загледате в клипа се виждат огромните "контейнери" от винил в които държат сферичките. Технологията на руснака е по близка до фибрана.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Прав си, но начините за разширение са различни. Ето какво открих в интернет:

При производството полистиреновите перли, съдържащи разпенващо вещество, се нагряват с водна пара, при което те експандират до 50 пъти в сравнение с първоначалния си обем. Този процес е сравним с печенето на кейкове в кухнята, но вместо бакпулвер се използва набухвателят пентан, който се съдържа в природата (в цветята). Пентанът не спада към парниковите газове и не вреди на озоновия слой в стратосферата.

Явно трябва да има експандиране (разширяване), като начините за постигане на това разширяване могат да бъдат различнии. Общото на технологията е, че има затворена матрица, която се запълва от разширяващия се материал, а методите за разширяване са различни.

Така или иначе не съм химик и нямам претенции за познания в тази област. Просто ровя из интернет и търся полезни зрънца информация, които биха могли да ми влязат в употреба. Ако във форума има специалист в тази област, ще се радвам да внесе малко повече яснота по въпроса.

Наблюдател
    Регистриран
    17.01.2011
    Всяка система пенополиуретан има различна плътност дефинирана от производителя. Има полиуретани за спрей система / за топло и шумо изолация/ , за леене ,за инжектиране и за други цели ,които едва ли ви интересуват.
    За кошери в Европа произвеждат и ползват от 60 до 120-130 кг/куб.м.,но колкото повече материал вкараш в матрицата , допълнително увеличаваш плътността ,което води до преразход/което е ненужно/ и дори до дефектиране на матрицата .а тя е сериозна сума
    А що се отнася дали е гладка, да много и няма нищо общо с фибрана и е по твърда от дърво

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    Полиуретанът с ниска плътност е хигроскопичен - пропива вода и на практика след време става като гъба. Освен това, много бързо старее от слънцето и е сравнително скъп материал.
    Христо Йорданов

Наблюдател
    Регистриран
    07.06.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Ristis Виж публикацията
    Полиуретанът с ниска плътност е хигроскопичен - пропива вода и на практика след време става като гъба. Освен това, много бързо старее от слънцето и е сравнително скъп материал.
    Христо прав си само за последното - да скъп е, но за другото гледай тук: https://www.youtube.com/watch?v=RBoVNiLIBKo

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    Сигурен съм и за първото - от личен опит. Направи си експеримент - вземи две парчета едно от фибран, другото полиуретаново, измери им теглото в началото, надери им с шкурка повърхностите, потопи ги във вода за 1 седмица и после отново им измери теглото...
    За стареенето какво да кажа - вижал си дограми, които не са "обърнати", и във видеото по същия начин - нищо по-различно - на 2 две години кошери и виж на какво приличат.
    Христо Йорданов

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •