Благодаря за отговора. Лично на мен развъждането на Карника ми е непозната територия. Имам си бегла представа как се е извършвало в миналото (преди 50 г.) и дотам. Все още не съм сигурен доколко нещата са се променили. Благодаря за линка. Вярвам че ще бъде изключително полезен като пример за новата развъдна асоциация. Ето това отговаря на въпроса относно средния добив:
Тук обаче продължава да изниква въпроса -дали нарочно се избират посредствени семейства (както в миналото) или това се дължи на малка вариация (амплитуда) в тестовата група и всъщост, макар и с малко, това са най-добрите представители.Was sagt der Zuchtwert aus?
Der als Prozentwert ausgedrückte Zuchtwert gibt nun ganz konkret an, um wie viel Prozent das Volk genetisch dem Durchschnitt aller geprüften Völker über- oder unterlegen ist. Ein Wert von 100% bedeutet, dass das Volk genau dem Durchschnitt aller geprüften Völker entspricht. Ein Prozentwert von z. B. 80% drückt aus, dass dieses Volk um 20% unter dem Durchschnitt liegt und damit keine besonders guten Erbanlagen für dieses Merkmal haben dürfte. Eine durch hohe Zuchtwerte ausgewiesene genetische Überlegenheit der selektierten Eltern wird auch bei den Nachkommen zu finden sein. Ein Volk mit einem Zuchtwert von 120% Honig wird (über seine Drohnen) an Jungköniginnen von der Mutter angepaart, für die ein Zuchtwert von 100% Honig geschätzt wurde. Was kann man von den Nachkommen erwarten? Sie werden im Durchschnitt eine um 10% (Mittelwert der Zuchtwerte der beiden Eltern (120% + 100%)/2 = 110%) höhere Honigleistung haben als der Durchschnitt aller Völker. Wem das zu kompliziert ist, braucht sich nur an eine sehr einfache Regel bei der Interpretation der Zuchtwerte zu halten:
Man selektiere die Völker, die bezüglich der interessierenden Merkmale den höchsten Prozentwert haben.
Относно изчисляването на средния добив, сбора от добивите на всички семейства и разделянето му на боря им не е най-добрият начин за това. Много по-добре е от сметките да се изключат тези 1-2 най-слабо представящи се семейства (поради болест, самосмяна или загуба на майката - все случайни причини, не отразяващи потенциала на семейството ) и онези 1-2 семейства супер-рекордисти (особенно ако резултатите им се дължат на местоположението им в пчелина и налитане от чужди кошери).
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Искам да направя кратка статистика на заявените до момента майки:
Общо заявени до момента майки - 245 бр, от които 40 бр. са само ако стана лицензиран производител. Останалите 205 бр. са от пчелари, които не се интересуват от лиценза.
Тези 205 бр. са разпределени по следния начин:
Бъкфаст - 132 бр. или 64%
Карника - 57 бр. или 28%
Български майки - 11 бр.
Италианки - 5 бр.
От направените до момента заявки могат да се извадят следните изводи:
1. Пчеларите са НЕДОВОЛНИ от българските майки. На свободна продажба техния пазарен дял е само 5%.
2. Пчеларите са склонни да купуват български майки САМО АКО СА ОТ ЛИЦЕНЗИРАН ПРОИЗВОДИТЕЛ, защото така държавата поема голяма част от тяхната цена. Тоест биха си купили боклук, но за него не са склонни да дават повече от 3-4 лева.
3. Пчеларите не желаят да купуват и ИТАЛИАНКИ. Причината вероятно е в това, че тази порода не е адаптирана към българските условия.
4. Надеждите на пчеларите за по-високи добиви са концентрирани в БЪКФАСТ и КАРНИКА, като БЪКФАСТ е лидер с 64% търсене на пазара.
Основен извод:
Ако ги нямаше субсидиите и майкопроизводствения монопол, българските майки на доцента НЯМАШЕ ДА ИМАТ ПАЗАРЕН ДЯЛ !!!
Ето това е и причината в България да има МАЙКОПРОИЗВОДСТВЕН МОНОПОЛ. Този монопол със зъби и нокти ще се бори да запази статуквото си, защото иначе няма никакви шансове да оцелее в пазарната икономика. И понеже е монопол, той няма никакви интереси ДА ПОВИШАВА КАЧЕСТВОТО НА СВОЯТА ПРОДУКЦИЯ.
За да може пчеларството в България да се върне в нормалните си ПАЗАРНИ РЕЛСИ и да заработи ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА, този майкопроизводствен монопол ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН !!! Не става въпрос да бъдат унищожени майкопроизводителите. Много от тях са свестни хора и наистина биха произвеждали качествени майки, ако обаче някой им предоставяше КАЧЕСТВЕН РАЗПЛОДЕН МАТЕРИАЛ. Проблемът не са майкопроизводителите, а МОНОПОЛА, НАЛОЖЕН ОТ ДОЦЕНТА !!! Той им дава на майкопроизводителите некачествени и болни майки. Той ги изнудва да му се подчиняват и да си мълчат, защото той КОНТРОЛИРА ЛИЦЕНЗИТЕ !!!
Познавам много майкопроизводители и съм говорил на 4 очи с много от тях. Още един път потвърждавам, че те са честни и почтенни хора, принудени от ситуацията да си ПАЗЯТ ХЛЯБА. Който се опита да си надигне главата, моментално бива НАКАЗВАН С ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА. И ако утре монопола бъде разрушен, 90% от съществуващите майкопроизводители МОМЕНТАЛНО ЩЕ НАПУСНАТ НРАП и нещо повече - моментално ще разкажат в публичното пространство за всички ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ИЗВЪРШЕНИ ОТ ДОЦЕНТА !!!
Между другото в Пловдив се опитах да си уредя среща с доцента, на която да му предложа да разпусне юздите и доброволно да се съгласи да освободи от монопола поне отводките. Това може да стане много лесно - просто се зачертава думичката ОТВОДКИ от Закона за пчеларството. След това се създава поне още една майкоразвъдна организация и край с монопола. Настъпва пазарна икономика, която със сигурност ще направи две много важни неща:
1. Поевтиняване на майките и отводките
2. Повишаване на тяхното качество
В замяна мислех да му предложа да спра да го оплювам в публичното пространство и да се отнасям с подобаващо уважение към него. Все пак той е добър като пчеларски учен и може да бъде много полезен на българското пчеларство, стига да забрави за мафиотските си похвати и да се върне там, където може да бъде най-полезен на себе си и на всички български пчелари - в развойната и в научната дейност.
За съжаление обаче такава среща високомерно ми беше отказана. Отговора звучеше в приблизително следния стил "Когато аз реша да направя фотоволтаичен парк в центъра на Африка, тогава ще има за какво да си говорим с Матеев". Това ме навежда на мисълта, че до ден днешен ДОЦЕНТА НЕ ОСЪЗНАВА КАКВИ ГИ Е НАТВОРИЛ. До ден днешен доцента си мисли, че всичко, което го прави, е ПРАВИЛНО и РАЗУМНО. Цяла България се е обърнала против него, но той продължава да си живее в измисления от него ИЛЮЗОРЕН СВЯТ. Вече го е страх да излезе сам на улицата, за да не го набие някой. Ходи да изнася лекции, но води със себе си многочислена охрана. Нощем се стряска от всеки един шум и непрекъснато сънува кошмари. Има фобия от возене с лека кола, както и фобия от преследване или подслушване с микрофон. Има фобия от записване на лекциите му с камери. Въобще - една съсипана психика. И това е човека, който иска да командва българското пчеларство - НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ !!!
Както и да е - след като не можахме да си го кажем това с доцента на 4 очи, ще се наложи да му го кажа в публичното пространство:
Уважаеми доцент Петров,
Всичко което се случи през последните две години с тебе е плод на едно единствено твое решение - това че отказа да ме направиш производител на майки и отводки. Ако тогава беше взел разумно решение, сега нямаше да има втора развъдна организация. Нямаше да има и конфедерация. Щеше обаче да си имаш един член на НРАП, който можеше много да ти помогне и да те обучи в една камара области, в които си АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТЕН. Заедно с тебе можехме да върнем ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА в пчеларството, и вместо НАЙ-МРАЗЕНИЯ ПЧЕЛАР можеше да се превърнеш в НАЙ-ОБИЧАНИЯ. Този шанс обаче ти го пропусна.
В момента навлизаме в нова фаза. Всичко, което ще ти се случи от днес нататък отново ще е плод на едно единствено твое решение - това че отказа да направим среща и да си изясним каква е ситуацията с българското пчеларство и как можем да я подобрим. Разпределението на силите вече не е в твоя полза. Промяната в статуквото вече може да се случи и БЕЗ ТВОЕТО УЧАСТИЕ. От този момент нататък не ти остава нищо друго, освен да търсиш начин как да се спасиш и да се измъкнеш сух от събитията, които предстоят.
ПС: Нищо лично. Съвеста ми е чиста, че направих опит за постигане на разбирателство. Просто искам да знаеш, че и в двата случая РЕШЕНИЕТО ЗА БЪДЕЩИТЕ СЪБИТИЯ СИ БЕШЕ ЛИЧНО ТВОЕ. Склонен съм да изчакам още една седмица, ако случайно преосмислиш ситуацията. Имаш ми телефона и при желание можеш да ми се обадиш.
Матеев ако ми подариш 1 майка и заедно с нея ми изпратиш примерно една китайска бамбукова игла за прехвърляне на ларви, аз съм съгласен да ти платя 30лв. за иглата.
Ти имаш заявени при мене 5 майки БЪКФАСТ, така че ти се полагат 25 лева неустойка. Кажи начина и метода, по който да ти ги изплатя. С молба по-нататъшната кореспонденция да се води не в публичното пространство, а в ЛС.
Ясно осъзнавам, че част от заявките за майки бяха провокация от страна на мои врагове, направени с една единствена цел - да ме компрометират в публичното пространство. За съжаление това вече няма как да се случи. Сега очаквам тези провокатори да се активизират и да ме направят по-черен дори и от дявола. Не ме карай да си мисля, че и ти си от тях.
Към всички останали, на които съм обещал пари като неустойка - моля в ЛС ми дайте банкова сметка, на която да ви преведа съответните суми. Алтернативата е да ви ги дам в брой някога, когато се срещнем по пчеларските изложения.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))