Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 24 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 235
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от PABLO PAVLOV Виж публикацията
    Атибиотиците са си антибиотици и са отлагат в питите.
    И до колко време ще стоят в питите?

След даден период се изчистват. И този период е минимум 45 дни.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Разгледайте внимателно тази снимка на jorors. Според Венер на тази снимка има ясно доказателство за ЗАДРЪСТВАНЕ НА МАЙКАТА !!! Ако се работи с ЛР кошери, то пилото трябва в централната си част да се допира до горната летва, а медения венец трябва да е на рамката в горния корпус. В текущата рамка трябва да има мед само в две малки триъгълничета в горните два ъгъла.

За да поддържа едно семейство 60 000 пчели във всеки един момент от време се нуждае от около 40 000 килийки с пило. Това означава 7-8 ЛР рамки, запълнени на 80-90%. Тази рамка на снимката е запълнена само на 50%, което означава семейство само с около 40-45 хиляди пчели или това е ПОСРЕДСТВЕНО СЕМЕЙСТВО. Знам че jorors гледа двумайчини семейства, така че може да си позволи рамките да са запълнени с толкова малко пило, но ако това беше едномайчино семейство, намирането на такава рамка с пило през активния сезон е индикация за ДОПУСНАТА ГРЕШКА ОТ ПЧЕЛАРЯ. По неведоми причини пчелите не са направили венеца в горния корпус, а в текущия и това се счита за ОГРАНИЧАВАНЕ НА МАЙКАТА, което ще даде катастрофални последици след 40-50 дена (слабо семейство с около 40 000 пчели).

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Pilo.jpg
Прегледи:      216
Размер:	174.5 KB
ID:	2885

Точно по този проблем Венер е написал доста много и точно този проблем е довел до неговата идея с полукорпуса и с ханеманова решетка между полукорпуса и ЛР корпуса отдолу. Не твърдя че Венер е прав, но елементарните изчисления, които аз направих за броя на необходимите килийки с пило наистина доказаха, че по време на активния сезон пилото трябва да е на 7-8 ЛР рамки, запълнени на 80-90%. Тоест ако има венец, той НЕ ТРЯБВА ДА Е НА ПЛОДНИКОВИТЕ ПИТИ, а на питите в корпуса над плодника.

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    И до колко време ще стоят в питите?

След даден период се изчистват. И този период е минимум 45 дни.
    Не бъди толкова сигурен.
    Но щом така мислиш, добре.
    jorors - Супер са кадрите.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция

Да не забравяме и вноса на пчелни майки незаконно от страни с регистрирани огнища на МКБ и Трахеен Акар - и то пчелари щото били много хубави.
    Ако разгледате публикациите за разпространението на Нозема Церане ще ви стане ясно че тя силно е разпространена в вътрешността на страната а районите по границата са сравнително чисти --- Е от тук поне може да се направи един първичен извод че при такава картина това заболяване е внесено от човека в конкретен регион в страната и след това е започнало разпространение.
    В смисъл внос на пчели или майки купени от някоя "АПИМОНДИЯ" е ако разгледате внимателно то си проличава от кой регион или региони са най-силно поразени. И това не винаги го правят голени пчелари в повечето случаи са екскурзиантите дето ги тъпчат по джобовите
    Съгласен съм че нерегламентирания внос крие големи рискове, затова е много по-добре да бъде РЕГЛАМЕНТИРАН. Ако в Австралия бяха забранили вноса, пчеларите пак щяха да си намерят начин да си внесат това което искат, и досега отдавна вече да имаха вароа.

Не съм против идеята че Нозема тип Ц е била внесена от някого в "джобчето", но някак си не мога да си представя как един или няколко полу-хоби пчеларя ще разпространят някое причиняващо голяма смъртност (и от там самолимитиращо се) епизоотично заболяване в цялата страна, ОСВЕН ако не разпращат майки/кошери до огромен брой населени места, обхващащи територията на цялата страна.
    Ако пък някой майкопроизводител се е заразил от именно някой такъв екскурзиант-пчелар, то НИМА ТОЙ СИ Е БИЛ КУПИЛ МАЙКИ/СЕМЕЙСТВА ОТ ТАКЪВ ПОСРЕДСТВЕН ПЧЕЛАР? Първия ми въпрос е - за какво ПО ДЯВОЛИТЕ са му били притрябвали? И къде ПО ДЯВОЛИТЕ са били главите на ветеринарните органи, че да не го забележат?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    виж тази статия. http://nbps.press.bg/br20/4.htm

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Разгледайте внимателно тази снимка на jorors. Според Венер на тази снимка има ясно доказателство за ЗАДРЪСТВАНЕ НА МАЙКАТА !!! Ако се работи с ЛР кошери, то пилото трябва в централната си част да се допира до горната летва, а медения венец трябва да е на рамката в горния корпус. В текущата рамка трябва да има мед само в две малки триъгълничета в горните два ъгъла.

За да поддържа едно семейство 60 000 пчели във всеки един момент от време се нуждае от около 40 000 килийки с пило. Това означава 7-8 ЛР рамки, запълнени на 80-90%. Тази рамка на снимката е запълнена само на 50%, което означава семейство само с около 40-45 хиляди пчели или това е ПОСРЕДСТВЕНО СЕМЕЙСТВО. Знам че jorors гледа двумайчини семейства, така че може да си позволи рамките да са запълнени с толкова малко пило, но ако това беше едномайчино семейство, намирането на такава рамка с пило през активния сезон е индикация за ДОПУСНАТА ГРЕШКА ОТ ПЧЕЛАРЯ. По неведоми причини пчелите не са направили венеца в горния корпус, а в текущия и това се счита за ОГРАНИЧАВАНЕ НА МАЙКАТА, което ще даде катастрофални последици след 40-50 дена (слабо семейство с около 40 000 пчели).

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Pilo.jpg
Прегледи:      216
Размер:	174.5 KB
ID:	2885

Точно по този проблем Венер е написал доста много и точно този проблем е довел до неговата идея с полукорпуса и с ханеманова решетка между полукорпуса и ЛР корпуса отдолу. Не твърдя че Венер е прав, но елементарните изчисления, които аз направих за броя на необходимите килийки с пило наистина доказаха, че по време на активния сезон пилото трябва да е на 7-8 рамки, запълнени на 80-90%. Тоест ако има венец, той НЕ ТРЯБВА ДА Е НА ПЛОДНИКОВИТЕ ПИТИ, а на питите в корпуса над плодника.
    Това по скоро е отводка, семейството беше уникално и аз просто взех 5-6 пити с майката и ги отделих за последваща селекция. Тук по важното е качеството на пилото.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Първата снимка е от 2014г след "провалената" акациева паша!

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Първата снимка е от 2014г след "провалената" акациева паша!
    красота при пчелите теории много , всичко може и всичко неможе , неможе да се каже така трябва. Според инстинкта на пчелите точно така трябва да е

Пък по принцип пчелите предпочитат по дълбоката рамка Но друг е въпроса пчеларя какво предпочита и кое е по удобно.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Не бъди толкова сигурен.
    Но щом така мислиш, добре.
    Аз не си го мисля. Така пише в дебелите книги.

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Аз не си го мисля. Така пише в дебелите книги.
    Явно четем различни книги и сме учили в различни училища.
    Ти си вкарай препаратите и после иди си дай проба в Германия, след това ще си коментираме пак. Да при някой групи А-И има цялостен разпад, /адсорбцията/ на молекулярна ниво не знам как ще бъде избегнато - при липса на физични фактори който им влияят. Примерно и биологичен разпад на тогава ще се рискува семейството.
    Това си е мое мнение ---ЗА Фумагилина и производните му съм сигурен че имат много висока персистентност.

Страница 15 от 24 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •