Разгледайте внимателно тази снимка на jorors. Според Венер на тази снимка има ясно доказателство за ЗАДРЪСТВАНЕ НА МАЙКАТА !!! Ако се работи с ЛР кошери, то пилото трябва в централната си част да се допира до горната летва, а медения венец трябва да е на рамката в горния корпус. В текущата рамка трябва да има мед само в две малки триъгълничета в горните два ъгъла.
За да поддържа едно семейство 60 000 пчели във всеки един момент от време се нуждае от около 40 000 килийки с пило. Това означава 7-8 ЛР рамки, запълнени на 80-90%. Тази рамка на снимката е запълнена само на 50%, което означава семейство само с около 40-45 хиляди пчели или това е ПОСРЕДСТВЕНО СЕМЕЙСТВО. Знам че jorors гледа двумайчини семейства, така че може да си позволи рамките да са запълнени с толкова малко пило, но ако това беше едномайчино семейство, намирането на такава рамка с пило през активния сезон е индикация за ДОПУСНАТА ГРЕШКА ОТ ПЧЕЛАРЯ. По неведоми причини пчелите не са направили венеца в горния корпус, а в текущия и това се счита за ОГРАНИЧАВАНЕ НА МАЙКАТА, което ще даде катастрофални последици след 40-50 дена (слабо семейство с около 40 000 пчели).
Точно по този проблем Венер е написал доста много и точно този проблем е довел до неговата идея с полукорпуса и с ханеманова решетка между полукорпуса и ЛР корпуса отдолу. Не твърдя че Венер е прав, но елементарните изчисления, които аз направих за броя на необходимите килийки с пило наистина доказаха, че по време на активния сезон пилото трябва да е на 7-8 ЛР рамки, запълнени на 80-90%. Тоест ако има венец, той НЕ ТРЯБВА ДА Е НА ПЛОДНИКОВИТЕ ПИТИ, а на питите в корпуса над плодника.
Съгласен съм че нерегламентирания внос крие големи рискове, затова е много по-добре да бъде РЕГЛАМЕНТИРАН. Ако в Австралия бяха забранили вноса, пчеларите пак щяха да си намерят начин да си внесат това което искат, и досега отдавна вече да имаха вароа.
Не съм против идеята че Нозема тип Ц е била внесена от някого в "джобчето", но някак си не мога да си представя как един или няколко полу-хоби пчеларя ще разпространят някое причиняващо голяма смъртност (и от там самолимитиращо се) епизоотично заболяване в цялата страна, ОСВЕН ако не разпращат майки/кошери до огромен брой населени места, обхващащи територията на цялата страна.
Ако пък някой майкопроизводител се е заразил от именно някой такъв екскурзиант-пчелар, то НИМА ТОЙ СИ Е БИЛ КУПИЛ МАЙКИ/СЕМЕЙСТВА ОТ ТАКЪВ ПОСРЕДСТВЕН ПЧЕЛАР? Първия ми въпрос е - за какво ПО ДЯВОЛИТЕ са му били притрябвали? И къде ПО ДЯВОЛИТЕ са били главите на ветеринарните органи, че да не го забележат?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
виж тази статия. http://nbps.press.bg/br20/4.htm
Първата снимка е от 2014г след "провалената" акациева паша!
Явно четем различни книги и сме учили в различни училища.
Ти си вкарай препаратите и после иди си дай проба в Германия, след това ще си коментираме пак. Да при някой групи А-И има цялостен разпад, /адсорбцията/ на молекулярна ниво не знам как ще бъде избегнато - при липса на физични фактори който им влияят. Примерно и биологичен разпад на тогава ще се рискува семейството.
Това си е мое мнение ---ЗА Фумагилина и производните му съм сигурен че имат много висока персистентност.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))