Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 235

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Колега Павлов ,ще ме извиниш ,но около теб има някаква мъгла.Познаване на майкопроизводителите ,близки отношения с някои ...незнам .Би ли казал кое е вярно.В една тема твърдиш ,че "работя с майки само от един производител" ,а в тази изреждаш 5-6 производители.Моля за по-кратък отговор.Да не ми скочиш с някое дълго изложение ,което няма да мога да разбера.
    Колега не съм пчелар от вчера все пак съм на 40 г. посочвам от 2008, 2009 до 2010 сам взимал съм майки от тези производители, в момента поръчвам само при един защото съм доволен от 2011 насам. Започнах да работя с конкретния производител защото винаги се е държал лоялно. Повтарям се - Всеки да си преценява, имате глави на раменете.
    За вирусите не мога да дам компетентно мнение. Знам че, по този въпрос се е извършвало изследване на територията на българия и има резултати - проект "КОЛОС" има публикации в нета.
    В смисъл то проблема няма да е толкова голям при този внос от вън - рано или късно ще си вкараме всичко по пчелите каквото си нямаме/ заболявания/.
    Въпроса с отводките е много пикантен -отговора го знаеш. Но нозема има в цяла европа и у нас така че това не е болка за умиране- трябват линии устойчиви на назема.
    Не коментирам конкретни имена на производители умишлено за което моля да бъда извинен.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от PABLO PAVLOV Виж публикацията
    За вирусите не мога да дам компетентно мнение. Знам че, по този въпрос се е извършвало изследване на територията на българия и има резултати - проект "КОЛОС" има публикации в нета.
    Знаете ли колко човека в България изобщо са чували за КОЛОС?
    Можете ли да ни обясните точно какво представлява проекта и какви са целите му?

Благодаря!
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колега Павлов ,за мен е ясно от къде са майките.Беше ми интересно дали аудиторията ще научи.Е имате си основание за тайна ,уважавам я.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    До колегата Павлов: Случайно имаш ли информация за ползване на коктейл антибиотици или сулфонамиди като профилактика на евентуални заболявания?
    До колегата Скутелатор: Като най-изявен във форума познавач на пчелната генетика , какво е виждането ти за отглеждане на майките в среда на семейства чието здраве се подържа с антибиотици и сулфонамиди?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    Въпрос от зуница " Случайно имаш ли информация за ползване на коктейл антибиотици или сулфонамиди като профилактика на евентуални заболявания?"
    Педи години когато съществуваха пчеларските предприятия антибиотици се стоварваха с камиони, тази практика не бе само в българия. Забраната за употреба е от скоро което не означава че в момента не се прилагат, по - възрастни пчелари си ги прилагат и до днес. По интересно е че на Българската Митница все по- често се конфискуват антибиотици за пчели.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_0703.jpg
Прегледи:      207
Размер:	113.5 KB
ID:	2875 Митница - Летище София / количество осем опаковки /.
    Коктейли колкото щеш, всеки пчелар фармацевт.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри DSC_0709.jpg‎   DSC_0710.jpg‎  
    Този пост е редактиран от PABLO PAVLOV; 09.01.2015 в 19:17.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    А, колко минават!?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз познавам двама пчелари, на които нозематозата им е унищожила пчелите на 100%. Причината - и при двамата е външна зараза от купени майки. И двамата са направили отчаяни опити за спасение, но вече е било късно. И двамата са на мнение, че единственият начин това да не се случи друг път е ПРОФИЛАКТИЧНОТО ТРЕТИРАНЕ с Фумагилин. Иначе ако чакаш да се прояви болеста и тогава да лекуваш - това няма как да стане. Щом я видиш болеста в един единствен кошер, значи вече е късно за каквото и да било спасение на целия пчелин.

Та всеки може да се пищови колко е велик и как гледа пчели без антибиотици, но това ще е до момента, до който загуби всичките си кошери. И тогава ще започне да скуби коси, но вече ще е късно. И въпросът не е дали ще стане - то е повече от ясно, че ГАРАНТИРАНО ЩЕ СТАНЕ, само дето не се знае дали ще е тази зима или след 5 години.

Аз лично не съм използвал досега антибиотици, но още първия път когато загубя някой пчелин и ще започна да ги използвам. Добре че имам много пчелини и мога да си позволя да загубя един. Така ли е обаче с всички останали пчелари? Могат ли да си позволят загубването на цял пчелин или е по-добре напук на закона да си третират профилактично? Както виждате майкопроизводителите вече се осъзнаха.

Та това ми е и въпроса - има ли някакъв начин профилактично да се използва фумагилин поне веднъж годишно, без при това да се появят остатъци в меда или восъка?

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Благодаря, колега Павлов. И аз имам същата информация. За съжаление, "Нищо ново под слънцето".
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Аз съм от хората ,които ползувахме антибиотици и това си го пишеше във всяка книга.Бил съм и на лекции на Гургулова ,на тази тема.Тогава тя препоръчваше излолзуването им профилактично.Когато се каза ,че няма да се прилагат повече - спрях.Е добре но никой не казва с какво да ги заменим.Знам ,че има хора ,които продават на дребно и си ги ползуват.Другите се спасяват ,както могат.Сигурно много ще ми скочат,но от него време не съм имал такива силни семейства.И както казва колегата ,видя ли зор -никакви наредби и закони няма да ме спрат.

Потребител
    Регистриран
    18.03.2013
    Пчеларски район
    общ. Козлодуй , обл. Враца
    тази практика не бе само в балгария.
    Е как можа да го напишеш това ?

Тази практика и в момента си е доста актуална за не малко страни. Смятам също , че една част от произведения мед в Сърбия и Турция си се реализира баш на европейския пазар .

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •