Разбира се , че ще споделя ! Основния недостатък според мен е поголовното мачкане на пчели при преглед, ротиране на корпуси и др. Това се дължи на следното : когато корпусът се отстрани пчелите се събират в долния край на корпуса , заради стреса , светлината и др. , като при връщането на корпуса понякога дори висят на грозд от долния край на рамките , където има и восъчни далачета . Повярвайте ми нищо не може да ги качи обратно а се налага да ги стръсквам и...... голямо меле ! На това се дължи според мен и честата загуба на майки при тази система ! Майката поради ниската рамка често прибягва отдоло и бива смазвана при преглед ! Друг съществен недостатък е междурамковата зона , която майката често не иска да премине , остава в долния корпус и до следващ преглед е блокирана и пилото намалява . Друг недъг е "огромният" брой рамки и големият брой корпуси за прибиране и съхранение .Според мен е по-лесно да вдигнеш рамка 3-4 кг. отколкото корпус 20-30кг. , който трябва пролет и есен да прибираш и вадиш и то неедин ! Като корпусна технология на мен ми харесва РД с височина на рамката 230мм. и 7-8 рамков МК , Но (така мисля аз) най-лесно се работи с ДБ и лежак , направил съм си един , но още е без семейство ! Попринцип не харесвам корпусната технология заради това , че не се усвоява от пчелите плодник разширен с 1-2 рамки , който постепенно се разширява индивидуално за всяко семейство , а се разширява с голям обем , който ако настъпи паша и не е усвоен .......много пчели - малко мед ! Предимства има само при двусемейно и двумайчино отглеждане (на което не съм фен) , за което ДБ е най-неподходящата система ! Това е мое разбиране , което просто споделям и ще се радвам да чуя и други подплатени доводи "за" и "против"! Успех на всички ! wink;