Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
....Нищо не може да спре българският пчелар да внася майки от Европа, независимо колко хубави майки ще му предложат нашите производители, просто в такова време живеем. Все едно да ми предложиш перфектен москвич и ми забраниш да си купувам Мерцедес.
Ей това исках да кажа и аз - българския пчелар сам си решава какви майки да си купува или внася, и няма земна сила или закон, която да може да го спре да прави това. С тази тема за набиране на заявки аз всъщност направих ПРОУЧВАНЕ НА ПАЗАРА. И знаете ли до момента какъв е резултата?

БЪКФАСТ - 63% от заявките
КАРНИКА - 19%
МАКЕДОНИКА - 15%
ИТАЛИАНКА - 2%

Ето това са изискванията на ПАЗАРА, а както знаете по-силен от него НЯМА. И който е тръгнал против пазара - не е прокопсал (например доцента). Аз правя точно обратното на доцента - опитвам се ДА СЕ СЪОБРАЗЯ С ПАЗАРА.

Иначе ако питате мене - аз лично бих работил САМО С КАРНИКА, но с такива линии, които са селекционирани за продуктивност. И ако трябва да правя майки само за себе си - то това вероятно ще са само карники. Ако обаче искам да продавам - ами искам или не ще трябва да се съобразявам с пазара. Ще трябва да се съобразявам и със закона и ако не ми харесва - ами ще се опитам да го променя. Тука вече се намесва конфедерацията, която ако се разрастне ще има силата и шанса да промени закона в желаната от пчеларите посока.