Ами храних ги вече 3-4 пъти, някои вече си дърпат както трябва, но като общо си личи че няма гладни. Надвечер ще мина през някой зоомагазин да им взема някаква гранулка за декоративни зайци, че не ми се купува цял чувал толкова от рано.
Корагруп, малко отговори от моя страна. Наистина много неща има общи между двете въдства за които говорим. И действително, ако човек има голям опит или рутина и ако не гони нови цели, на много от въпросите тип "защо така?" няма да ти даде отговор.
Пазар. За едровия не съм се интересувал от години и сега не знам как е. На дребно - има си, трябва да си го търсиш, да си го създаваш и да си го поддържаш. Особено в по-големичък град, само да те разберат хората че си точен. Аз чат-пат съм носил на колеги, къде с пари, къде без, ама после все подпитват. И дет се вика, ей тъй между другото мога да си докарам в годината още 1-2 минимални заплати, но не ми се занимава. Пазар за домашна продукция си има... Яйца понякога също съм носил от излишъците, после ме питат що са различни от купешките. Отговорът е прост и веднага им го казвам - щото съм ги произвеждал за мен си а не за търговия. Така че имаш ли условия, почвай смело. Ако гледаш за теб, за кеф или храна, ясно че сметката не е толкоз важна. Гледаш ли ги за пазар обаче, все нещо ще трябва да калкулираш, най-малкото за да може да си формираш ценовата политика, хаха. Основните фактори в себестойността са смъртност и цена на фуража. Селските породи спокойно могат да се изхранват с клонак и разнотревие и малко зърно, тъй че прави си сметката. Гласи хранилки и поилки, да ги минаваш веднъж дневно. 5-6 зайки, 1 мъжки, планираш 4 озайчвания в година, долу-горе смяташ всеки месец че имаш за реализация по 10 заека. При повече зайки трябва допълнително мъжки и така, схемата става друга. От края на май до средата на септември се въздържаш от озайчвания. Зимата не ги е страх, стига да не са на течение. При мен във февруари, при под -15 град. и са раждали нормално. Кафезът е под навес, увит с черги, сандъчето натъпкано със слама и всичко е ОК, само майката да не е първескиня... Комари ако имаш, също трябва да ги мислиш... При мъжкия пускаш по 2 зайки, лесно стават работите и после можеш да прехвърляш от приплодите, само трябва да ги наблюдаваш, да не се претоварва мъжкия излишно. За близкородственото какво да ти кажа, имал съм инциденти между брат и сестра или аз съм пускал по изключение щерка при баща, с приплода всичко е ОК, но никога не съм оставял от тях разплодни. В старите книжки препоръчват в домашни условия да се чифтосват животни от различни породи, сигурно има защо. Част от колегите които имат великани си имат и проблеми с тях, че как иначе - в БГ сигур всички великани са роднини. Аз си оставям женски от моите а мъжките ги вземам от различни населени места и така, мелези и чудо. Ами засега това е, иначе може още много да се каже, ама евентуално нататък.