Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 41 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 408
    Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Благодаря за пожеланията и окуражаването - имам нужда! Впрочем дори и баща ми е скептично настроен към тази идея, но както и да е - не веднъж съм му доказвал, че понякога и той греши.
    Днес се появи първата въпросителна в главата ми. А именно:
    Както може би се досещате, в момента развивам пчелина си и не съм особено добре обезпечен от към изградени рамки. Това не ме притеснява /тази година априлски отвотки на 4 рамки изградиха по 26 рамки/, по скоро не съм на ясно как да оперирам с двумайчините. При условие, че ще подхранвам здраво е абсолютно наложително и да се възползвам от усиления градеж. Но как, това постоянно отваряне, подаване и разместване на рамки няма да е много удачно в случая /проблема ще е оперирането в долния плодник/. Моля за идеи и съвети, как се окомлектова долния плодник /при нужда от новоизградени рамки/ и как се оперира в последствие - разместване, добавяне и т.н. В момента разполагам с 110 новоизрадени рамки, които съм сложил под семействата за съхраняване, но реално не са в употреба.

Поздрави.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Да, ти си имал частен учител и наставник ,пък ние тук се убихме да те съветваме да не сгрешиш.
    Няма да развивам теорията за старите пчелари. В голяма степен мненията ни по много въпроси в пчеларството се разминават и както споменах по - горе, съм му доказвал, че греши. Впрочем най - несигурен, в цялата идея, се чувствам в частта с двумайчините семейства, а той няма опит в тази сфера.
    Не ме укорявайте, че искам да чуя и вашето мнение. Смятам, че това е най - добрия вариант. Първо изчетох доста литература за двумайчиното и след това започнах с коментарите - тук във форума и с близки и познати!

Поздрави.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Всичко е добре, ДЕЙСТВАЙ, но......... тези 110 изградени рамки как ги съхраняваш под сайванта. На пролет като ти притрябват да не се окаже, че си хранил мишоците!

Поздрави, Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Под семействата, тоест върху дъното и отгоре е семейството. Не съм ги съхранявал досега така, но тук във форума съм чел, че е успешно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от icofly Виж публикацията
    Червото му е пълно,като пелети от пчели.Много са нахални,особено при лошо време,колкото пчелички излетят и чувам как пукат в човките им
    Цитат от wikipedia :всъшност у нас достоверните научни проучвания са установили, че в стомахчетата на пчелоядите са намирани не-повече от 36 пчели, а също и водни кончета и остатъци от твърдокрили насекоми (П. Дренски и В. Величков), същевременно птицата унищожава и много оси, стършели и други насекоми вредители по пчелите и гони от пчелините по-малките от нея лястовици, скорци и други също хранещи се с пчели птици.

Така ако на ден една птичка изяжда до 36 пчели, то да речем 200 ще изяждат 7200. При един пчелин от 100 кошера по 60 000 пчели са 6000000 пчели, то 7200 какъв процент са? Минимален!

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от kacone Виж публикацията
    Благодаря за пожеланията и окуражаването - имам нужда! Впрочем дори и баща ми е скептично настроен към тази идея, но както и да е - не веднъж съм му доказвал, че понякога и той греши.
    Днес се появи първата въпросителна в главата ми. А именно:
    Както може би се досещате, в момента развивам пчелина си и не съм особено добре обезпечен от към изградени рамки. Това не ме притеснява /тази година априлски отвотки на 4 рамки изградиха по 26 рамки/, по скоро не съм на ясно как да оперирам с двумайчините. При условие, че ще подхранвам здраво е абсолютно наложително и да се възползвам от усиления градеж. Но как, това постоянно отваряне, подаване и разместване на рамки няма да е много удачно в случая /проблема ще е оперирането в долния плодник/. Моля за идеи и съвети, как се окомлектова долния плодник /при нужда от новоизградени рамки/ и как се оперира в последствие - разместване, добавяне и т.н. В момента разполагам с 110 новоизрадени рамки, които съм сложил под семействата за съхраняване, но реално не са в употреба.

Поздрави.
    По горе в темата съм писал един от многото варианти за твоят план. Ако един едносемеен кошер ти изгражда по 2 пити на седмица, то двусемейният ще изгради минимум 5-6.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Земляк можеш ли да бъдеш малко по ясен.Какво му е на август(началото)?
    Ще се постарая, гледам си сложил в скоби(началото). Аз лично избягвам да сменям майки(правя отводки) август. Защо?
    Ами свързано е с "биологичната крива" на развитието на пчелното семейство, а тя тогава рязко спада. Какво имам предвид, по това време пашата намалява или спира в зависимост от района. Дори и да има късна паша то по това време основната дейност(инстиктивна)е събиране на нектар. Пчелите започват да "унищожават" търтеите и се приготвят за зимата. А ние пчеларите ги караме да се разножават(отводки, смяна майки и т.н)

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Цитат от wikipedia :всъшност у нас достоверните научни проучвания са установили, че в стомахчетата на пчелоядите са намирани не-повече от 36 пчели, а също и водни кончета и остатъци от твърдокрили насекоми (П. Дренски и В. Величков), същевременно птицата унищожава и много оси, стършели и други насекоми вредители по пчелите и гони от пчелините по-малките от нея лястовици, скорци и други също хранещи се с пчели птици.

Така ако на ден една птичка изяжда до 36 пчели, то да речем 200 ще изяждат 7200. При един пчелин от 100 кошера по 60 000 пчели са 6000000 пчели, то 7200 какъв процент са? Минимален!
    Вредата не е в това, колко пчели ще изяде, а колко майки ще убие. 7200 пчели са една пита, но загубата на една майка е цял кошер. В един пчелин от 100 кошера, колко майки ще се завърнат от полет? В един майкоразвъден център, ако има наблизо обитаващи такива хубавци, какъв ще е процента тогава?

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Вредата не е в това, колко пчели ще изяде, а колко майки ще убие. 7200 пчели са една пита, но загубата на една майка е цял кошер. В един пчелин от 100 кошера, колко майки ще се завърнат от полет? В един майкоразвъден център, ако има наблизо обитаващи такива хубавци, какъв ще е процента тогава?
    Не мисля че това е проблема на майките да се завърнат в "собствения" кошер. Мога да ти посоча поне 3 други много по-съществени. То най-лесно е "те птичките ги хапнаха"

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Винаги съм мислил ,че птиците са основния виновник.Давай тези други съществени проблеми.Ако обичаш.

Страница 26 от 41 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •