Споменаха се "гладни птички".А какво ще кажете за лястовиците?
Споменаха се "гладни птички".А какво ще кажете за лястовиците?
Колеги, искам да споделя моя опит и наблюдения върху пчелоядите и лястовичките. Тези две птици, които много мразим всъщност са полезни(сега ще обясня защо), защото те си похапват пчели, които са участвали в медосбора и са в тежест на семейството, в смисъл, че изразходват храна без да имат принос(те така или иначе ще умрат в скоро време).Всичко в природата си има равновесие.
Аз това лято имах късна самосмяна през август.Е две майки така и не успяха да се завърнат от брачен полет.Добре че познат пчелар от съседното село имаше за продан майка,че ми я даде човека барабар с цяла рамка с пило и пчели та си спасих семейството(да е жив и здрав).След този случай вече ще се старая да сменям майки само през май-юни,за да няма късни самосмени.
И за да не съм съвсем офтопик,колега кацоне давай смело и дано природата е с теб!А майките до колкото разбирам от написаното до момента ги правиш сам,по кой метод?
Да, ти си имал частен учител и наставник ,пък ние тук се убихме да те съветваме да не сгрешиш.
Тези гадове пчелоядите, достигат пика на популацията си през август месец, всички новоизлупени през сезона птички вече са летящи и масово се подготвят за отлитане на юг, затова става страшно, най-вече за майки които трябва да се оплождат август, и пак зависи и от други фактори - релефа на пчелина, ако е горски е много по-защитен от такъв който е на открито поле или на някоя поляна...
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))