Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 408

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Отговора е в последното ти изречение.
    Земляк можеш ли да бъдеш малко по ясен.Какво му е на август(началото)?

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Земляк можеш ли да бъдеш малко по ясен.Какво му е на август(началото)?
    Ще се постарая, гледам си сложил в скоби(началото). Аз лично избягвам да сменям майки(правя отводки) август. Защо?
    Ами свързано е с "биологичната крива" на развитието на пчелното семейство, а тя тогава рязко спада. Какво имам предвид, по това време пашата намалява или спира в зависимост от района. Дори и да има късна паша то по това време основната дейност(инстиктивна)е събиране на нектар. Пчелите започват да "унищожават" търтеите и се приготвят за зимата. А ние пчеларите ги караме да се разножават(отводки, смяна майки и т.н)

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Ще се постарая, гледам си сложил в скоби(началото). Аз лично избягвам да сменям майки(правя отводки) август. Защо?
    Ами свързано е с "биологичната крива" на развитието на пчелното семейство, а тя тогава рязко спада. Какво имам предвид, по това време пашата намалява или спира в зависимост от района. Дори и да има късна паша то по това време основната дейност(инстиктивна)е събиране на нектар. Пчелите започват да "унищожават" търтеите и се приготвят за зимата. А ние пчеларите ги караме да се разножават(отводки, смяна майки и т.н)

Аз разчитам на "биологичната крива".Известно е ,че след юни,майката намалява яйцеснасянето от,което следва по едри яйца(колкото и незабележимо и неоценимо да е това от нас). През юли кошера е бъкан с млада пчела и намаляващо открито пило.Освен това насищането с търтей юли и началото на август е в пика си-демек висока конкуренция.Да,през август пчелите организират "терор" над търтеите,но най-напред с "гейовете".И така: майка изведена от едро яйце "обслужвано" от много млади пчели+"конкуренцията" при търтеите = качественна майка.
    Воден от тия мисли,след 15-20 юли аз отнемам майката на някои семейства,като рамката на,която открия майката,поставям в средата на гнездото,а самата майка +рамка с пило +медопрашецова я изваждам като отводка до кошера от койт съм я извел.2-3 дена преди изваждането на майката подхранвам сем.със захарен сироп 1/1+търтиево млечице.Подхранването продължава до една седмица след изваждането на майката.
    Направило ми е впечатление,че поне 80% от майките започват осеменване след 40 дни от изваждането на старата майка-демек в последната десетдневка на август.Сем. остава без открито пило за повече от 20 дена.Въпреки не интензивния летеж сем. успяват да съберат(доволно) мед за центрофугиране и за тях.Освен"почивката"от гледане на пило,се прекъсва и размножаването на акара.
    Обикновенно през 2 години вкарвам-копувам чужди майки на които НЕ чистя търтиевото пило.......Опа доидоха ми гости..

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Нещо подобно правя вече 2 години макар и малко по-рано към 5 юли точно преди слънчогледа. И мисля да го продължа с известни опити за усъвършенстване. Интересно, че и при мен процента на оплождане е също около 80%. Миналата есен (вече) акара удари септември и тази техника нямаше никакъв ефект срещу акара.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Аз разчитам на "биологичната крива".Известно е ,че след юни,майката намалява яйцеснасянето от,което следва по едри яйца(колкото и незабележимо и неоценимо да е това от нас). През юли кошера е бъкан с млада пчела и намаляващо открито пило.Освен това насищането с търтей юли и началото на август е в пика си-демек висока конкуренция.Да,през август пчелите организират "терор" над търтеите,но най-напред с "гейовете".И така: майка изведена от едро яйце "обслужвано" от много млади пчели+"конкуренцията" при търтеите = качественна майка.
    Воден от тия мисли,след 15-20 юли аз отнемам майката на някои семейства,като рамката на,която открия майката,поставям в средата на гнездото,а самата майка +рамка с пило +медопрашецова я изваждам като отводка до кошера от койт съм я извел.2-3 дена преди изваждането на майката подхранвам сем.със захарен сироп 1/1+търтиево млечице.Подхранването продължава до една седмица след изваждането на майката.
    Направило ми е впечатление,че поне 80% от майките започват осеменване след 40 дни от изваждането на старата майка-демек в последната десетдневка на август.Сем. остава без открито пило за повече от 20 дена.Въпреки не интензивния летеж сем. успяват да съберат(доволно) мед за центрофугиране и за тях.Освен"почивката"от гледане на пило,се прекъсва и размножаването на акара.
    Обикновенно през 2 години вкарвам-копувам чужди майки на които НЕ чистя търтиевото пило.......Опа доидоха ми гости..
    Ангеле, и аз правя късни отводки както си описал, но направена 15-20 юли с поставяне на 14-15 дневен маточник то майката излиза и се опложда още юли месец. Аз на тези им викам "юлски" отводки и определено има доста по-голям процент загубени майки. Определено помагат и за борбата с кърлежа.

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Колеги а какво мислите, трябва ли да имаме (поддържаме) бащини семейства на пчелините се и ако да, то по какъв начин. Като слагаме строителни рамки на най добрите и продуктивни семейства като не изрязваме търтеевото пило а го оставим да се люпи, а да кажем на останалите го изрязваме. Процента на успеваемост тези търтеи да оплодят майските майки били бил по голям и по този начин да водим някакъв вид селекция ?

Наблюдател
    Регистриран
    27.08.2013
    Пчеларски район
    общ.Хитрно
    Цитат Първоначално публикувано от Gavazov Виж публикацията
    Колеги а какво мислите, трябва ли да имаме (поддържаме) бащини семейства на пчелините се и ако да, то по какъв начин. Като слагаме строителни рамки на най добрите и продуктивни семейства като не изрязваме търтеевото пило а го оставим да се люпи, а да кажем на останалите го изрязваме. Процента на успеваемост тези търтеи да оплодят майските майки били бил по голям и по този начин да водим някакъв вид селекция ?
    Здравей колега.По принцип се прави по начина, който си описал.Избират се няколко бащини семейства, които отговарят на критерия ти и им пускаш строителни рамки (или стари пити с неправилно изградени килийки). Гледаш самото излюпване на търтеите да става 15 дни преди почването на производство на майки.Желателно е в региона да няма други пчелини, за да си сигурен, на 100%, че генетичния материал ще е от твоите семейства. Най сигурния метод е изкуственото осеменяване, но майките често излизат повторно да се съешават.Но като цяло това е начина на селекция и би било много хубаво всички пчелари да постъпват по този начин, защото както знаете 50% от генетичния материал се предава от търтея, което означава, че даже и да произведем качествени майки, може да не получим качествата, които искаме от нея, само защото търтеят може да не предаде исканите от нас генетични белези.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от beelover90 Виж публикацията
    Желателно е в региона да няма други пчелини, за да си сигурен, на 100%, че генетичния материал ще е от твоите семейства.
    А гората на кой план я поставяш? Знаеш ли там какви диви момчета има? (за търтеи става дума) Като изтребители са.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •