Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 41 ПърваПърва ... 12202122232432 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 408
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колега Kacone ,не се разбира в кой район пчеларствуваш.Още един съвет.За да имаш мед и съответно трикратно увеличение на броя ,използувай някой от методите за ускорено размножаване.Една част от семейтвата се оставят за медосбор ,а от другата правиш отводките.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Колега Kacone ,не се разбира в кой район пчеларствуваш.Още един съвет.За да имаш мед и съответно трикратно увеличение на броя ,използувай някой от методите за ускорено размножаване.Една част от семейтвата се оставят за медосбор ,а от другата правиш отводките.
    Моя грешка - кошерите са в Хасково.
    Целта ми е точно това - да посрещна пашата с колкото се може повече и по-силни семейства /заради това искам да ги направя двумайчини - за да хвана пашата/. А последните отводки - на тях ще разчитам следващия сезон!

Поздрави.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Има много време да мислиш и да решиш.Не забравяй мнението на Корчев.За "последните отводки": Моите са от юни. Взех по 1магазин ,но в момента не са много добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kacone Виж публикацията
    Здравейте, колеги.
    Пак е неактивен сезон и пак повече мислим, отколкото работим. Та влезна ми една муха в главата и бих искал да чуя мнения, дали ще ми се получат нещата!
    Та идеята е следната:
    Тази година зазимих 14 доста силни семейства и 6 по слаби. Смятам напролет, към 10 - 15 април да разделя силните семейства, чрез налитане на летящата пчела, ще придам миналогодишни запасни майки.
    Към 10 май /смятам, че семействата ще са се развили достатъчно/, в трети корпус ще придам зрели маточници с обърнат вход, а майката в първи с ХР отгоре, втори корпус -медови / пелетова система/.
    И в началото на юни, отделям старите майки в нов кошер с две или три рамки. По мои сметки, семействата трябва да са достатъчно мощни, за да съберат добри количества мед.
    Целта е да утроя семействата и да изкарам достатъчно мед, за да покрия разходите за кошери, основи, рамки и т.н. Района е медоносен - чилия, липа, кестен, люцерна, детелина, слънчоглед и тютюн.
    Като още от февруари ще почна да ги подсилвам /питки с прашец и витамини, стесняване, разпечатване на стар мед, сироп с витамини, като се позатопли/ - до юни хранилките няма да пресъхват!

Поздрави!
    Това е точно задача за симулатора на пчелната популация, който може да ти даде точен и еднозначен отговор дали твоята идея е теоретично възможна или не.

Иначе те съветвам да не ги слушаш песимистите - те винаги ще извадят от 1000 кладенеца вода какво може да се обърка ....... Ха-ха - ако човечеството се състоеше само от песимисти, още щеше да е в каменната ера. Добре че има и оптимисти, които не се вслушват в песимистите, и които всъщност са двигател на прогреса .....

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...

Иначе те съветвам да не ги слушаш песимистите - те винаги ще извадят от 1000 кладенеца вода какво може да се обърка ....... Ха-ха - ако човечеството се състоеше само от песимисти, още щеше да е в каменната ера. Добре че има и оптимисти, които не се вслушват в песимистите, и които всъщност са двигател на прогреса .....
    Прав е Матеев. Смело се гмуркай в експериментите. Най-добре по неговата рецепта: Купуваш 1000 семейства, влагаш вероятно 100 пъти повече в инвентар и техника... и хоп за година ги правиш на 2500 семейства, без резервните...

Аз обаче за сега, не мога да си го позволя. Затова бих постъпил така. Бих направил експеримента или изпълнил плана си с половината ми налични семейства. Така хем ще имам група за сравнение, хем риска ще е по-малък, хем ще имаш повече време за анализ.
    Това е личното ми мнение.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Сметката е следната:
    Април - 14х2 = 28
    май - 28 + 6/слабите вече ще са готови за двумайчино.../ = 34 / въвеждане на пелетовата система/
    юни - 34 х 2/правя отводки със старите майки на три рамки/ = 68, като мед очаквам само от 34 /основните/, но и тези отводки ще се развият достатъчно добре до есента!
    Предварително Ви благодаря за мненията и съветите.
    Тая сметка ми звучи точно като приказката от линка:

http://www.slovo.bg/showwork.php3?Au...D=3117&Level=1

Иначе идеята ти от по-горният пост(#206) е добра, и ако гониш само увеличение, може и повече, но даколкото разбирам искаш и мед да извадиш. Основите, меда, и храната може би ще ги избиеш, но и всичките нови 40-50 кошера още през първото лято, и то с такова увеличение - едва ли, че то ако ставаше с такива темпове всички пчелари щяхме да сме милионери.
    Хубаво е да имаш големи планове, но нямай прекалено големи очаквания за да не останеш разочарован.

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    Това е точно задача за симулатора на пчелната популация, който може да ти даде точен и еднозначен отговор дали твоята идея е теоретично възможна или не.

Вече го направих. Теоретично, всичко е ок.
    Аз, че ще го направя - вече е решено /поръчал съм и инвентара вече/.
    Благодаря за мненията на колегите, но по - скоро се надявах да вникнете в теорията и конкретно ако имате съмнения дали някоя от стъпките не е добре издържана, да ми я обясните. А не дали да го правя или не! Вече съм си го навил на пръста и назад няма - освен ако не чуя някои доста сериозни доводи. Иначе дори и да не избия разходите на 100 %, пак ще съм доволен, понеже следващия сезон/ако е рекъл Господ/ ще заработя на плюс с достатъчно на брой семейства за да реинвестирам. До сега само заделям от себеси и не е особенно стимулиращо.
    Този пост е редактиран от kacone; 28.12.2014 в 07:39.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

И аз да се изкажа. Добре си го решил, но винаги има едно "но". Знаеш приказката за " двете дини под една мишница". Аз, бих направил так: Ще оставя няколко семейства от които ще вадя мед, а от другите отводки т.е. цепене и подхранване. Независимо дали има нектар (паша). Според мен само така ще можеш да имаш и продукция и семейства. Но по-конкретно може да ти каже само пчелар от твоят регион. Каквото и да мислим, ние пчеларстваме при различни условия (паша, мет. условия). Относно начина ти плануване смятам, че ако природата е с теб ще стане. Ще разбереш, и ти и ние едва пролетта на 2016. Колко от сем. които си направил ще иззимуват. Ако съм на твоето место бих действал смело, никой няма да дойде и да направи нещо вместо теб. Не забравяй, риск риск ама достатъчно премерен. УСПЕХИ!

Поздрави, Г. Георгиев

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Здравейте, колеги.
    Пак е неактивен сезон и пак повече мислим, отколкото работим. Та влезна ми една муха в главата и бих искал да чуя мнения, дали ще ми се получат нещата!
    Та идеята е следната:
    Тази година зазимих 14 доста силни семейства и 6 по слаби. Смятам напролет, към 10 - 15 април да разделя силните семейства, чрез налитане на летящата пчела, ще придам миналогодишни запасни майки.
    Към 10 май /смятам, че семействата ще са се развили достатъчно/, в трети корпус ще придам зрели маточници с обърнат вход, а майката в първи с ХР отгоре, втори корпус -медови / пелетова система/.
    И в началото на юни, отделям старите майки в нов кошер с две или три рамки. По мои сметки, семействата трябва да са достатъчно мощни, за да съберат добри количества мед.
    Целта е да утроя семействата и да изкарам достатъчно мед, за да покрия разходите за кошери, основи, рамки и т.н. Района е медоносен - чилия, липа, кестен, люцерна, детелина, слънчоглед и тютюн.
    Като още от февруари ще почна да ги подсилвам /питки с прашец и витамини, стесняване, разпечатване на стар мед, сироп с витамини, като се позатопли/ - до юни хранилките няма да пресъхват!

Поздрави!
    Здравей, идеята ти е доста оптимистична но не и невъзможна. Както си написал пашата ти е късна. Аз бих действал малко по различно, щом казваш, че са силни и ще ги подхранваш от края на февруари то още в началото на април може да направиш по една отводка над основните семейства. След като се оплоди майката ги правиш двумайчини и само им слагаш да градят. Нямаш ранна паша така ,че можеш да ги подхранваш яко и да правят пило(да се развиват). Ако искаш и медец да искараш 10 дни преди основната ти паша(предполагам слънчоглед),сваляш отдводката(тя трябва да е поне на 2 корпуса) и я цепиш поне на две. След пашата от основните може да направиш още по една отводка отгоре, която да зимува там.

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    По моето скромно мнение бих те посъветвал да ги удвоиш само с разцепване на две в началото на Май (1-10) с купешки майки.И при условие че,не им пресъхва хранилката ,съм сигурен за слънчогледа ще имаш пълноценни семейства от който дохода от добива от мед ще бъде не сърезмеримо по голям от отводка в края на Юни.

Страница 22 от 41 ПърваПърва ... 12202122232432 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •