Здравейте,
Имам едно питане във връзка с една моя идея: Дали някой е пробвал, или гледа ЛЕЖАК като в плодника питите са на студено разположение, а в магазина на топло?
Поздрави, Г. Георгиев
Здравейте,
Имам едно питане във връзка с една моя идея: Дали някой е пробвал, или гледа ЛЕЖАК като в плодника питите са на студено разположение, а в магазина на топло?
Поздрави, Г. Георгиев
Здравейте,
Чел съм някъде не мога да се спомня къде за да го прочета отново. Майката не се качва в магазина когато рамките (питите) са напреко. Брои го като прекъсване на питата.
За идеята по-нататък.
Поздрави, Г. Георгиев
По лесно е да раздалечиш питите в магазина ,ако е 18рамков в магазина да са 15.Инак трябва да е 25 рамков лежак да може да му сложиш два реда пити перпендикулярно на плодниковите
Здравейте,
Владе, не пишеш нищо за качването на майката при напреко разположени пити в магазина.
Лежака който искам да направя ще бъде много голям т.е. така, че в/у плодника да могат да се разположат два магазина с топло разположение на питите. Плодника ще бъде толкова дълъг колкото изисква размера на магазините в/у него. Представи си два такива плодника един до друг, и в/у всеки по два маг. на три реда. Това ще бъдат 12 магазина. Плодника ще бъде разделен по линията на двата маг. Отделно ще има възможност за преграждане да могат да се зазимяват например две или повече семейства (това само от едната страна). По този начин винаги ще имаш на разположение резервни майки. В същото време смятам, че няма да е необходимо толкова често присъствие на пчелина. Това в общи линии. Не мога да кажа, че съм прав в мислите си. Знам трябва да го направя и да разбера резултата. Интересувам се от предварителна информация, мнения на по-можещи и знаещи от мен колеги. ДАЛИ СЪМ ПРАВ В РАЗСЪЖДЕНИЯТА ИЛИ БЪРКАМ ТОТАЛНО!
Поздрави, ВЕСЕЛО ИЗКАРВАНЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ, И МНОГО УСПЕХИ ПРЕЗ НОВАТА ПЧЕЛАРСКА ГОДИНА!
Г. Георгиев
Не съм го практикувал,предпочитам да слагам по малко пити в магазините,а и това става само с 12рамкови.Този мезонет който си намислил няма да е никак лесен за работа,Ангел Й.го,прави на 24рамков но с 3-2 и в сезона 1 майка,.При теб 48-50 плодникови пити ???До колкото знам повече от 3 майки в едно семейство не дава по добри резултати отколкото ако са 2 по 2 например,а хамалогията и вероятноста са грешки е по 2.
Здравейте,
Владе, благодаря ти за мнението. Лежака ще бъде преграден.По време на паша в двете отделения ще има по една майка, след приключването на липата ще слагам преграда с мрежа в единия край. По този начин пчелите ще усещат феромоните на майката по слабо и ще залагат маточници за самосмяна. Поне аз се надявам да е така. Така всяка година ще има една нова майка и една на 2год. Ще ползвам и така наречените помощни семейства според нуждите в момента.
Поздрави, Г. Георгиев
Боби, аз все си мисля, че гигантоманията в пчеларството е безсмислена. Имаше снимки някъде из форума на таквиз модулни павилиони. Виждам, че си оценил и 36 рамковия на Инживо, жалко, че той не ни го показва в действие. Да си припомним - лежакът е измислен за работа с една майка и без магазини, за щастливи пчели и спокойни пчелари. Всяка допълнителна майка и всеки допълнителен ред магазини качват хамалогията. И щом ще е така, защо не ДБ12?
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))