По принцип аз си имам една теория, която звучи логично, и която може да бъде доказана посредством НОТАРИУС. И ако това го направим напролет и след това разумно си изиграем картите, вместо влошаване на положението с кошерите в населените места ще получим ПОДОБРЯВАНЕ !!!

Логиката е следната:
По принцип една пчела лети високо над земята (десетки и стотици метри), за да има далечен поглед към растителноста в 3-километровата зона. Тази пчела се приближава на 1-2 метра над земята само в два случая:
1. Прибира се в кошера или излита от него или се облита около него
2. Приближава се към пашата (цветя и други медоносни растения)
Във всички останали случаи тя е високо в небето и не пречи на никого.

Един човек непчелар ще бъде в близост до пчели също само в тези два случая.
1. Ако е наблизо до крайните кошери на даден пчелин - може би говорим за не повече от 20-30 метра. Дори и кошерите в пчелина да са 10 000, важно е отстоянието само от крайните.
2. Ако е на 1-2 метра от обилна паша (цветя и други медоносни растения)

Ако искаме да защитим детски градини или други публични обекти с много хора, то тогава трябва да забраним не пчелините, а саденето на медоносна растителност около тези публични обекти. Това е така защото дори и най-близкия пчелин да е на 3 километра, пак в зоната на цветята ще има много пчели. Ще има и много други насекоми - оси, стършели, диви пчели и т.н. Тоест изнасянето на пчелините от населените места НЯМА ДА ПОМОГНЕ - около цветятя ВИНАГИ ЩЕ ИМА ПЧЕЛИ и други опрашващи и ЖИЛЕЩИ насекоми.

Остава въпросът с жилищните имоти в непосредствена близост до пчелини в населените места. Тука мисля че броя на кошерите не е важен - важно е отстоянието от крайните кошери до оградата на комшията. Наблизо наистина е опасно, особенно ако пчеларя раздразни пчелите със своите манипулации по кошерите. От даден брой метри нататък обаче няма никакво значение, защото пчелите вече ще са се вдигнали да летят високо в небето. Въпросът всъщност е колко са тези БЕЗОПАСНИ МЕТРИ?

Ами аз си мисля, че можем да направим ЧЕСТЕН ЕКСПЕРИМЕНТ, потвърден официално от НОТАРИУС. Ако го направим така, издаденият документ ще има юридическа сила. Просто трябва да заведем някой нотариус в покрайнините на някой пчелин, и после той съвсем честно и добросъвестно да преброи колко пчели са минали покрай него да кажем за 10 минути, стоейки от последния кошер на пчелина на разстояние 10, 20, 30, 40 50 ..... и така до 100 метра. Бас ловя че още на 30-тия или 40-тия метър той няма да види нито една пчела, и това честно ще го отрази в протокола.

Та няколко такива нотариално заверени протоколи от различни нотариуси в различни краища на страната по различни пчелини ще бъдат нашият НАЙ-СИЛЕН КОЗ срещу МЗХ. С тях ние ще докажем ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ че не само пчелините не трябва да се изхвърлят от населените места, но и съществуващите отстояния от 100 метра до детски градини и национални пътища ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯТ !!!