Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 12 от 17 ПърваПърва ... 21011121314 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 111 до 120 от общо 165
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Има един период около 25 дена м/у черешата и акацията в,който период,като поставя рамка ДБ с во след 4 дена бива изградена и осеменена от до.След още 4 и другата изградена и осеменена.Така 3-4 рамки до изпълване на плодника.Със колко яйца на ден се движи майката ?

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Смятам медения венец,затова писах че по моя преценка са запълнени около 70%,може и да са по малко,не съм го изчислявал,просто казвам какво съм виждал.Освен това смятам вътре и търтиевото пило,както и това че има пити с прясно пило наред със запечатаното.Не отричам това че предела на майката се върти около 42000 яйца за период от 21 дни.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Има един период около 25 дена м/у черешата и акацията в,който период,като поставя рамка ДБ с во след 4 дена бива изградена и осеменена от до.След още 4 и другата изградена и осеменена.Така 3-4 рамки до изпълване на плодника.Със колко яйца на ден се движи майката ?
    Ами сметни реалната площ на пилото в квадратни милиметри, и я раздели на 23 (толкова е площта в кв.мм. на една килийка). Ще получиш броя на килийките, които след това трябва да разделиш на броя на дните. Това е математиката, и ако всичко го направиш и сметнеш точно така, че получиш броя яйца, които снася твоята майка за един ден. Съобразно този брой ще разбереш що за майка имаш:

1200 - Майката е стара. Сменяй я без да ти пука.
    1500 - Нормална доцентска майка. Най-доброто определение за такива майки е КОНТЕЙНЕРНА ПРЕВЪЗХОДНА - ха-ха....
    1800 - Случил си на добра майка. Ако сам си селекционираш - ползвай я за потомство.
    2000 - Изключително добра майка. Вероятно си я купил от Scutellator-a ........
    2200 - Притежаваш нешлифован диамант. Обади се на доцента, за да му натриеш носа ..... Обади се и на западни селекционери - като нищо можеш да изкараш едно 500 EUR от тази майка.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Аз ги смятам в дециметри 10см2 = 400 килийки.Демек 1 рамка ДБ=9600 килийки....така пише и по книгите.Та според моите сметки майката се движи с 2200 яйца за денонощие.Мисля,че повечето млади майки го могат ако им се предоставят необходимите условия.Наблюденията ми са за свищеви майки произведени в силни смейства в края на юли началото на август без да отварям на 5 ден да ровя за маточници.Докато майките се оплодят и започнат осеменяване пашата е приключила.За тях остава само да подготвят сем. за зимата.А на пролет...........

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Г-н Матеев честит рожден ден,наздраве и много добра пчеларска година!Това което искам да Ви кажа е пчеларството е е призвание и любов,по малко математика,повече грижи за пчелите!Съветът ми е:работете с по млади майки,осигурете им място за работа и не се безпокойте дали ще са 1800 или 2200

Потребител
    Регистриран
    27.05.2013
    Пчеларски район
    с.Брестово Ловешко
    Здравейте колеги, някой пробвал ли е варианта кошер лежак но с рамка ЛР?

Потребител
    Регистриран
    30.12.2010
    Пчеларски район
    общ. Свищов
    Твърде ниска рамка за един етаж , според мен.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Ако другите кошери са ЛР -става.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от tsvetanko1973 Виж публикацията
    Така става с дълбоко дъно.

Автор
    Регистриран
    21.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от tsvetanko1973 Виж публикацията
    Аз имам пет такива лежака.Плодника е 20 рамков с ЛР рамки,мрежесто дъно и медови корпуси 9 рамкови.Тази година ми дадоха по 80 кг мед.

Страница 12 от 17 ПърваПърва ... 21011121314 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •